StoryEditorOCM

Ivana Paradžiković javila se iz Njemačke: Život je divan kada ga imate vremena vidjeti i doživjeti

Piše SCENA SD
11. svibnja 2024. - 09:32

Ivana Paradžiković već je neko vrijeme na putovanju, a na društvenim mrežama dijeli fotografije i videa mjesta u Njemačkoj i Švicarskoj. 

"Bogat život nema nikakve veze s novcem. Stvar je u koliko uzimaš, a koliko daješ. Sreće nema u pretjerivanju.

Razmišljam to dok jedem ovaj naaaaajfiniji paradajz, jaja i kobasicu kupljenu na aparatu, proizvode domaćih seljaka. Zaustavili smo se kombijem na mjestu koje mi se činilo savršeno, pronašla sam ga na aplikaciji za kampiranje.

Taman zalazi sunce iznad polja uljane repice.

Znate li što znaci održivi turizam? Kako putovati savjesno?

Ako vas brinu klimatske promjene, ako vam se ne sviđaju pretjerane gužve u turističkim mjestima, ako vas muče nepošteni uvjeti radnika u turističkoj industriji… razmišljate održivo.

Održivi turizam, naime nije samo korištenje vec korištenih ručnika u hotelu ili izbjegavanje letenja zbog velikog ugljičnog otiska. I to je dobar početak, ali održivost je mnogo više od toga. Hoćete li doprinijeti još većem pritisku na mjesto koje posjećujete jer ga je zahvatio masovni turizam, hoće li novac koji trošite otići lokalnoj zajednici ili nekoj multinacionalnoj kompaniji?

Postavite si takva pitanja.

Možete li putovati izvan sezone? Izbjeći pretjerane guzve koje uništavaju mala mjesta? Kupujte lokalne proizvode. Odite na tržnicu. Jedite ono što su proizveli domaći. Angažirajte lokalnog vodiča. Pristojno zamolite za dozvolu prije nego uslikate nekoga, ostanite unutar označenih planinarskih ruta.

Obratite pažnju na vlastito ponašanje.

Da li samo prekomjerno uzimate, iskorištavate ili…?

Ostanite na jednoj lokaciji dulje, kako bi razumjeli kako se život odvija u toj zajednici. Slušajte domaće ljude.

Usporite.

Život je divan kada ga imate vremena vidjeti i doživjeti, napisala je Ivana uz nove fotografije.

Prošloga je mjeseca Ivana bila na putu po Lici. Tada je svoje pratitelje oduševila videom janjeta kojeg je hranila na bočicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 10:04