StoryEditorOCM
SlatkoEKSPRESNI RECEPT

‘Lažna‘ pita od jagoda priprema se za 15 minuta, ne morate niti upaliti pećnicu: predivno je kremasta, a kora je hrskava

Piše T. S. M.
15. svibnja 2024. - 11:06

Najgore je kad vas uhvati želja za slatkim, a nemate vremena pripremiti nešto lijepo čime biste joj udovoljili. Pa sve maštate o nekoj finoj slastici, a znate da nema teorije da ćete je napraviti. A možda niste ni dovoljno vješti...

No nema straha, postoje recepti za slastice koje su gotovo potpuno iste kao one klasične, koje zahtijevaju popriličnu količinu vremena i truda, a zapravo vam za njihovu pripremu treba tek desetak minuta.

Jedan od takvih je recept za "lažnu" pitu od jagoda. Na prvi pogled reklo bi se da je riječ o piti s podlogom od prhkog tijesta i mrvičastim, hrskavim crumble slojem na vrhu - ali nije tako. U ovom slučaju nećete mijesiti nikakvo tijesto, poslužit će vam kutija keksa.

Svidjet će vam se i nadjev, jer pored jagoda sadrži kremu od mascarponea i slatkog vrhnja, pa je kolač baš lijepo kremast.

"Lažna" kremasta pita od jagoda

Sastojci: 

Podloga:

350 g keksa
160 g maslaca

Krema:

250 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Dodatno:

200 g jagoda
šećer u prahu

Priprema:

Maslac otopite, a kekse usitnite u blenderu pa ih pomiješajte. Tri četvrtine smjese utisnite u kalup za torte promjera 22 cm, prekrivajući dno i stranice kalupa. Ostavite podlogu da se ohladi u hladnjaku dok pripremite kremu i jagode.

Za kremu lagano izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom, zatim im dodajte mascarpone i miksajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.

Nasjeckajte jagode na komadiće pa ih umiješajte u kremu.

Kremu izlijte na podlogu od keksa pa je poravnajte. Po kremi rasporedite ostatak smjese od keksa, pospite je šećerom u prahu i pospremite u hladnjak na oko dva sata, da se krema stisne.

Ako vam se jako žuri, u kremu umiješajte pola vrećice želatine pripremljena po uputama na pakiranju pa će se kolač brže stisnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 21:29