StoryEditorOCM
ObalaMEŠTAR OD FILOZOFIJE

Umro legendarni profesor koji je odgojio generacije dalmatinskih studenata: ‘Profesor Miščević prerano je otišao...‘

Piše Zadarski.hr
12. svibnja 2024. - 10:18

Umro je Nenad Miščević, doajen hrvatske filozofije, riječki filozof i nekadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru kojega pamte generacije studenata.

Umro je u 74. godini, a bio je umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nenad Mišćević rođen je 1950. u Zagrebu. Studij filozofije i sociologije završio je u Zagrebu i Chicagu, pohađao je poslijediplomski studij u Parizu, a doktorirao 1981. u Ljubljani.

Akademsku karijeru započinje radom iz poststrukturalizma. Tijekom boravka u Parizu bavio se revizijom seminara koje su držali Foucault, Deleuze i Derrida. Predavao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na sveučilištima u Zadru, Mariboru, Budimpešti te kao gostujući profesor u Klagenfurtu i Ženevi.

Bio je predsjednik Europskog društva za analitičku filozofiju. Bavio se filozofijom jezika, teorijom znanosti i filozofijom psihologije, epistemologijom i filozofijom politike. Bio je i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u RIjeci.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima je uputila iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama profesora Miščevića s porukom kako će, usprkos preranom odlasku ovog vrhunskog filozofa i uistinu posebnog čovjeka, njegov rad i doprinos hrvatskoj filozofiji ostati trajno zapamćeni.

image

Nenad Miščević

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 00:27