StoryEditorOCM
Auto-motoozbiljan kvar

BMW povlači nekoliko serija modela, otkriven velik problem s kočnicama?

Piše SPORT SD
13. svibnja 2024. - 22:02

BMW s tržišta povlači preko 371.000 automobila u koje spadaju mnogi modeli, piše BMW Blog. Naime, kako navode, otkriven je problem s integriranim sustavom kočenja koji koristi električni pokretač za održavanje stalnog pritiska kočnica te može rezultirati potrebom za povećanom silom na papučici tijekom kočenja. Osim toga, može onemogućiti potencijal onemogućiti kritične funkcije upravljanja kočnicama kao što su ABS (Anti-lock Braking System) i DSC (Dynamic Stability Control).

Ovaj globalni opoziv se odnosi na širok niz BMW-ovih serija modela u koje spadaju SUV linije kao što su X3, X4, X5, X6 i X7, klase 2 serije Active Tourer i X1, električna vozila poput iX1, i5 i i7, high-end 5 i limuzine serije 7, pa čak i modele M visokih performansa. Iako je kvar ozbiljan, nije bilo izvješća o incidentima koji su rezultirali materijalnom štetom ili osobnim ozljedama povezanim s ovim problemom. Naime, BMW-ov napredni sustav ne samo što olakšava dosljedno kočenje, već također omogućuje vlasnicima M modela prilagodbu karakteristika kočenja prema njihovim preferencijama, bilo da žele udobnost za svakodnevnu vožnju ili oštrinu za vožnju na stazi. Međutim, otkriveni kvar narušava te prednosti, što zahtijeva hitno povlačenje, piše BMW Blog.

U Njemačkoj je kontaktirano gotovo 47.000 BMW vlasnika putem dopisa u kojem ih se poziva da zakažu posjet svojim lokalnim BMW radionicama. Problem se može očitati kroz posebno upozorenje na zaslonu u kokpitu, a savjetuje vozače da je možda potrebna veća sila na papučici i da izbjegavaju nagla kočenja.

Temeljni razlog kvara leži u potencijalnom poremećaju signala u senzoru položaja motora, što može rezultirati neispravnošću u podršci sile hidrauličkog kočenja. Većina opozvanih modela automobila su proizvedeni između 2022. i 2024. godine te se proizvođač stoga obvezao na zamjenu integriranog kočionog sustava u svim pogođenim vozilima. 

U ovom trenutku BMW se još uvijek nije službeno oglasio o povlačenju automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 11:49