StoryEditorOCM
Splitdan kreativnosti

Sherlock u najstarijem hrvatskom muzeju: mali Splićani istraživali skrivene tajne, a roditelji uživali u dobroj glazbi

Piše SPLIT SD
19. svibnja 2024. - 11:52

 U Arheološkom muzeju u Splitu, najstarijem muzeju u Hrvatskoj, održan je program koji je oduševio sve posjetitelje, a njime je obilježen  i Međunarodni dan muzeja.

Marina Tudor, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Muzeja, izjavila je:

– Svi znamo za Noć muzeja, koja se održava uvijek zadnjeg petka u siječnju, no puno prije nego što je pokrenut projekt Noći muzeja obilježavao se, a obilježava se i dalje Međunarodni dan muzeja, i to 18. svibnja. Prvi put je obilježen 1977. godine, a ustanovio ga je Međunarodni savjet muzeja (ICOM) s ciljem da se skrene pozornost javnosti na važnost muzeja u razvoju društva. Svake godine Međunarodni dan muzeja ima određenu temu kako bi se istaknule različite uloge koje muzeji imaju u suvremenom društvu. Ove godine krovna je tema "Muzeji za edukaciju i istraživanje", a Arheološki muzej u Splitu zaista se potrudio ponuditi aktivnosti kojima će edukacija biti zabavna, a istraživački duh stalno aktivan.

image
V. Burić

Program je počeo obiteljskom avanturom pod nazivom "Sherlock u muzeju!". Ova prava pravcata detektivska avantura posebno je prilagođena za djecu u dobi od 8 do 11 godina u pratnji odrasle osobe, a veseli timovi uživali su u istraživanju muzejskih tajni naoružani povećalima i ostalim detektivskim pomagalima. Predvodio ih je muzejski pedagog Luka Donadini.

Lapidarij

U nastavku je kustos Epigrafičke zbirke Nino Švonja vodio stručno vodstvo po muzejskom lapidariju. Ovaj iskusni storyteller, kojeg poznajemo iz programa oživljene prošlosti u kojima je utjelovio lik najpoznatijeg muzejskog ravnatelja don Frane Bulića, oduševio je posjetitelje pričama kamenih spomenika koji su izloženi u muzejskom lapidariju.

image
V. Burić
image
V. Burić
image
V. Burić

Nakon toga krenulo je stručno vodstvo predvođeno kustosicom Vesnom Matić, a posjetitelji su iz prve ruke saznali detalje izložbene uspješnice "Memento mori". Podsjetimo, ova najveća izložba prikazuje više od 1200 artefakata iz kojih doznajemo kako su živjeli drevni Salonitanci, a ujedno podsjeća i na izazovna arheološka istraživanja u vrijeme izgradnje brze ceste Solin – Trogir osamdesetih godina, kad su pronađeni ti isti artefakti.

Edukativno-istraživački program završio je rijetkom ponudom. Naime, muzej je otvorio svoja vrata restauratorsko-konzervatorske radionice, koju javnost gotovo nikad nema priliku vidjeti. Voditeljica Odjela za konzervatorsko-restauratorske poslove Ivanka Vukšić i viša konzervatorica-restauratorica Ivana-Zrinka Bajić Franković proveli su posjetitelje ovim prostorom koji čuva vrijedne spomenike koji zahtijevaju popravak i konzervatorski tretman, a imali su priliku i vidjeti kako se restauriraju antičke amfore i stakleni predmeti.

image
V. Burić
image
V. Burić

Ovom prigodom ravnatelj Arheološkog muzeja u Spitu dr. sc. Ante Jurčević izjavio je:

– Međunarodni dan muzeja izuzetno je važan datum za sve nas muzealce, prije svega kao podsjetnik snage povezanosti muzeja i društva općenito. Arheološki muzej u Splitu trudi se na zanimljiv način obilježiti ovaj dan, ali jednako snažno trudimo se tijekom cijele godine ponuditi zanimljive i atraktivne sadržaje jer muzej je u svakom pogledu ravnopravni sudionik života jedne zajednice. Naša nastojanja imaju za cilj razvoj kolektivne svijesti kako bi posjet muzeju postao dio svačije svakodnevice, a ne samo za posebne prilike.

image
V.Burić
image
V. Burić
image
V.Burić

Osim bogatog i nesvakidašnjeg edukativnog programa, u vrtu muzeja odvijao se prvi muzejski buvljak. Ponuđene su muzejske publikacije, majice i torbe po popularnim cijenama, a i tu se muzej iskazao u kreativnosti. Knjižničarke Antonia Vrbatović i Ana De Michielli-Vitturi osmislile su pakete zanimljivih naslova. Prolistali smo paket pod nazivom Tajne novca, zatim Otoče, otoče..., Pop-arh, Legendarni i Family paket, a oduševila nas je i akcija pod nazivom "Spoj naslijepo s arheo knjigom".

image
V.Burić
image
V.Burić
image
V.Burić

Tijekom cjelokupnog trajanja programa "Hej muzej!" od 10 do 14 sati glazbenu kulisu kreirao je tim radija KLFM svojim programom "Radio u muzeju". Posjetitelji su se opuštali u bajkovitom vrtu Arheološkog muzeja u Splitu, koji je ovim programom oživio potpuno novom energijom. Kušinići na travnjaku, neobični ukrasi i instalacije stvarali su posebno ozračje, a samo jedan pogled na ljude koji uživaju u svakom kutu muzeja u Zrinsko-frankopanskoj dalo nam je misliti da je za jednog dvjestogodišnjaka ova institucija itekako mladolike naravi. Što reći osim da jedva čekamo čega će se novog dosjetiti u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:10