StoryEditorOCM
4 kantunaPOKRENUTA ISTRAGA

USKOK u zadarskoj Elektri: zaposlenici primali mito za žurno rješavanje zahtjeva za priključenje na struju. Osumnjičeno je 20 osoba!

Piše B. S.
15. svibnja 2024. - 13:09

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske proveli su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kriminalističko istraživanje (USKOK) nad ukupno 22 osobe zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenih djela kaznenih djela primanja i davanja mita, pomaganja u primanju mita te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osam djelatnika zadarske Elektre u dobi od 68, 65, 56, 51, 46, 45, 39 i 38 godina, sumnjiči se da su tijekom 2020. godine na području Zadarske županije, primali novčane nagrade kako bi požurivali rješavanje predmeta priključenja stambenih objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu.

Čak 11 hrvatskih državljanina vlasnika stambenih objekata davali su mito djelatnicima zadarske Elektre u pojedinačnim iznosima od više stotina do 1500 eura, sukladno prethodnom dogovoru, a sve u cilju ubrzanja njihovog postupka priključenja na elektrodistribucijsku mrežu.

Preko posrednika, a u namjeri da kod društva ishode nelegalno priključenje na elektrodistribucijsku mrežu na nekretnini na zadarskom području, 51-godišnjak i 56-godišnjak iz zadarske Elektre u poslovnoj dokumentaciji neistinito su prikazali namjenu nekretnine.

Nadalje, 68-godišnjaka i 65-godišnjaka, iz Elektre Zadar se sumnjiči da su protupravno, na traženje 50-godišnjeg vlasnika nekretnine u Zadru, zaobilaženjem postojećeg električnog brojila u stanu i direktnim spajanjem na elektroenergetsku mrežu, omogućili vlasniku objekta neograničeno korištenje električne energije bez ikakve evidencije o utršku mjernog mjesta.

Time je zadarska Elektra oštećena za iznos veći od 2700 eura, a za što su od vlasnika nekretnine zahtijevali novčani iznos od 500 eura koji su po primitku međusobno podijelili.

Nadalje je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su se 65-godišnji, 56- godišnji, 51-godišnji, 46-godišnji, 45-godišnji i 39-godišnji zaposlenici zadarske Elektre na traženje 60-godišnjeg vlasnika trgovačkog društva i 48-godišnjeg vlasnika obrta ovlaštenih za izdavanje atesta koji čine sastavni dio spisa priključenja objekta na elektromrežu, u društvu za distribuciju električne energije višekratno zauzimali na požurivanju rješavanja predmeta koji su od interesa za navedene vlasnike društva i obrta.

Zauzvrat su im vlasnik trgovačkog društva i vlasnik obrta kao protuuslugu u više navrata dali veći broj ovjerenih bjanko atesta. Te su ateste potom zaposlenici Elektre nezakonito koristili za potrebe rješavanja drugih predmeta priključenja objekata na elektromrežu pri čemu su u njih unosili neistinite podatke.

U konačnici su u 15 navrata naplaćivali iznose od 1.200 kuna do nekoliko stotina eura od vlasnika čiji su se objekti trebali priključiti na elektromrežu.

 

01. lipanj 2024 12:40