stdClass Object ( [id] => 1384589 [title] => Mali Francuzi i Mađari kreću s obveznim obrazovanjem s tri godine, a sad se i kod nas sprema devetogodišnja škola! [alias] => mali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najkraće obvezno obrazovanje u Europi od samo osam godina – to je trenutačna obrazovna slika Hrvatske u europskim razmjerima i neumoljiv statistički podatak kojim se baš ne možemo pohvaliti. Praktički, obvezno obrazovanje u nas podudara se samo s trajanjem osnovnoškolskog obrazovanja, dok u većini europskih zemalja ono zahvaća bilo rani i predškolski odgoj i obrazovanje, uključujući i program predškole, bilo nekoliko godina srednjoškolskog obrazovanja. Iako je u nas još od 2013. godine postao obvezan program predškole za svako dijete u godini prije polaska u redovitu osnovnu školu, to nam nije pomoglo da službenoj statistici pribrojimo i tu godinu te se i službeno vodimo kao zemlja s obveznim devetogodišnjim obrazovanjem, poput, primjerice, Estonije, Poljske ili Slovenije.

Naime, postojeći sustav predškole u nas jednostavno je prekratak i traje najviše 250 sati godišnje (takozvani part-time program), što nije dovoljno da bi nam se "priznala" i ta jedna godina. Tako, na primjer, službeni podaci mreže Europske komisije o obrazovanju Eurydice govore da djeca u obvezni obrazovni sustav u Hrvatskoj kreću tek sa sedam godina života, doduše kao u Estoniji, međutim u toj zemlji s jednim od najuspješnijih obrazovnih sustava u svijetu djeca su obvezna u obrazovanju provesti najmanje devet godina, dakle do 16. godine života (u Hrvatskoj do 15.).

Što tek reći o malim Francuzima i Mađarima za koje obvezno obrazovanje ili osposobljavanje kreće s tri godine života, a u Francuskoj traje ukupno čak 15 godina te u Mađarskoj 13 godina?

---

image

Malo igre, malo učenja 

/Shutterstock
---

Hrvatska je ipak odlučila konkretnije se uhvatiti u koštac s tom neumoljivom statistikom pa je, kako smo već pisali, u e-savjetovanje prije nekoliko dana poslan nacrt novoga Nacionalnog kurikula predškole koji je izradio tim domaćih stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja. Njime se broj sati obvezne predškole za djecu u godini prije polaska u redovitu osnovnu školu podiže na 700 sati godišnje, predškola bi trajala od početka rujna do sredine lipnja, a s primjenom bi se krenulo od 2025./2026. pedagoške godine. Time bi i de facto, kažu u našem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatska ušla u krug zemalja s devetogodišnjim obveznim obrazovanjem. Podsjetimo i kako bi se program nove predškole izvodio u vrtićima, a ondje gdje nema dovoljno vrtićkih kapaciteta i u osnovnim školama, te bi ga provodili odgojitelji i/ili učitelji razredne nastave.

Neće to biti prava škola s ocjenama 

Naravno, neće to biti "prava" škola s ocjenama, nego program u kojemu bi djeca, uz ostalo, trebala steći osnove predčitalačke i matematičke pismenosti, kako smo već pisali, odnosno kroz ukupno devet kompetencija ostvariti određena odgojno-obrazovna očekivanja: od osnova pismenosti, višejezičnosti, matematičkih, digitalnih, osobnih i socijalnih do kompetencija građanstva i ljudskih prava, poduzetništva, kulturne svijesti i izražavanja te motoričkih kompetencija.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

-Temeljna zadaća Nacionalnoga kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (RPOO) i ostalih propisa i akata koji uređuju sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj je osigurati optimalne uvjete za uspješan odgoj i obrazovanje te cjelovit razvoj svakog djeteta, kao i nesmetanu prohodnost u sustavu odgoja i obrazovanja. Istraživanja nalaze povezanost rane uključenosti djece u institucijski RPOO s dugoročnim obrazovnim postignućima djece i manjim odustajanjem od formalnog obrazovanja, posebice djece iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa – objašnjava stručnjakinja za odgoj i obrazovanje prof. dr. sc. Marija Sablić, s Odsjeka za pedagogiju osječkog Filozofskog fakulteta i članica radne skupine za izradu nacrta Nacionalnog kurikula predškole. Institucionalizacija koja pridonosi, uz ostalo, socijalizaciji djece, kao i jednakost u stjecanju kvalitetnog odgoja i obrazovanja, to bi trebao biti glavni značaj nove predškole u Hrvatskoj.

Važno je reći da se u zemljama gdje djeca najranije ulaze u sustav obveznog obrazovanja/osposobljavanja, poput Francuske i Mađarske gdje on počinje već s tri godine djetetova života, taj program provodi (pretežito) u dječjim vrtićima te da ga izvode učitelji razredne nastave (Francuska) ili odgajatelji s visokom stručnom spremom (Mađarska), kako bi trebalo biti i u nas. Dakle, nitko djecu "ne trpa" u učionice i tjera da za ocjenu svladavaju prva slova ili brojeve.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

-Što se tiče institucionalizacije, na primjer u Mađarskoj, ona je obvezna od treće do šeste godine djetetova života. Dijete u rasponu od te tri godine mora ući u sustav ranog odgoja i obrazovanja što njihova vlada prati jer je dio obrazovne politike razvoja punog potencijala djeteta. Slično je i u Francuskoj, no važno je pojasniti kako institucionalizacija u dobi od tri godine nije predškola. Predškola obuhvaća godinu pred polazak u školu i trebala bi olakšati prelazak djeteta iz vrtića u školu – objašnjava profesorica Sablić.

Ono što je također važno naglasiti jest da je obvezno obrazovanje/osposobljavanje, koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života (dakle prije polaska u redovitu osnovnu školu), i koje se provodi u javnim vrtićima – besplatno. U Mađarskoj, prema podacima Eurydicea, obvezno je obrazovanje od treće godine djetetova života uvedeno 2015. godine, a djeca su u takvom programu obvezna provesti najmanje četiri sata dnevno (postoje i izuzeci). Dječji vrtići u Mađarskoj, navode iz Eurydicea, postupno pripremaju dijete za školsko obrazovanje, osobito u završnoj godini vrtića. Prema nacionalnim temeljnom programu odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima, cilj je vrtićkog odgoja i obrazovanja "promicanje višestranog, skladnog razvoja djece, poticanje razvoja dječje osobnosti i ublažavanje nedostataka, s obzirom na dob, individualne karakteristike i različite razvojne stupnjeve djeteta". Program za djecu te dobi temelji se na svladavanju osnovnih vještina predčitanja, crtanja, pjevanja, odnosno onih vještina i znanja koje će ih pripremiti za redovitu školu.

---

image

Obvezno obrazovanje koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života u javnim je vrtićima besplatno

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

Macron spustio granicu na tri godine   

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 2019. godine spustio je granicu obveznog obrazovanja za djecu u Francuskoj s tadašnjih šest, na današnje tri godine života. Naravno, ni tu ne govorimo o pohađanju osnovne škole, nego programa u vrtićima koji su za svu djecu te dobi (od tri do šest godina) obvezni. Na taj je način, kako su pisali mediji, predsjednik Macron izrazio "spremnost da od škole učini mjesto realne jednakosti i oda priznanje predškolskoj ustanovi koju se više ne smije smatrati mjestom čuvanja ili običnom pripremom za osnovnu školu". To je zapravo više shvaćeno kao simbolična gesta, jer je i do tada velika većina roditelja u Francuskoj upisivala djecu u école maternelle (predškolsku ustanovu) od treće godine života (čak 98 posto), koristeći, kako su pisali francuski mediji, "prednosti besplatnog sustava".

Prema informacijama nacionalnog francuskog Ministarstva obrazovanja, u obveznom predškolskom odgoju i obrazovanju "lekcije" su organizirane kroz pet programa učenja – "mobilizaciju" jezika u svim njegovim segmentima, djelovanje i izražavanje kroz tjelesnu aktivnost te kroz umjetničku aktivnost, stjecanje prvih matematičkih alata te istraživanje svijeta. Kao što je to i kod nas, djeca kroz igru, interakciju, vizualne i izvedbene umjetnosti i ostale njima razumljive alate stječu jezična, matematička, socijalna, digitalna i ostala znanja i vještine. Program je osobito važan za djecu doseljenika jer pruža i mogućnost učenja francuskog jezika. Ugledni francuski poslovni časopis (i portal) capital.fr, pisao je početkom aktualne školske godine o ovoj temi te naveo kako na kraju vrtića svako dijete treba znati, na primjer, prepoznavati slova abecede i poznavati tri načina njihova pisanja, napisati svoje ime bez modela kurzivnim pismom, izgovoriti niz brojeva do trideset i pročitati brojeve napisane znamenkama do deset, itd.

---

image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spustio je granicu obrazovanja na tri godine 

Christophe Ena/Afp
---

Dodajmo kako list piše i da je ukupan broj toga obveznog vrtićkog obrazovanja 864 sata godišnje, program se provodi 24 sata tjedno kroz ukupno 36 tjedana godišnje. Zanimljivo, u Francuskoj su predviđene i pozamašne kazne za roditelje koji ne upišu djecu u obvezni mali odjel vrtića u zakonom predviđenoj dobi. Ako se ogluše na službeno upozorenje nadležnog tijela, prijeti im šest mjeseci zatvora i novčana kazna od 7500 eura!

---

U Grčkoj, Luksemburgu i Švicarskoj startaju od četvrte godine  

Osim što Francuska i Mađarska imaju obvezno obrazovanje/osposobljavanje već za djecu s navršene tri godine života, ne zaostaju puno ni Grčka, Luksemburg i Švicarska gdje je početna dob obveznog obrazovanja četiri godine. U zemljama poput Belgije, pet njemačkih saveznih država, Mađarske, Rumunjske, nekih dijelova Sjeverne Makedonije i dr. obvezno obrazovanje traje 13 godina, a u Francuskoj 15 – pokazuju podaci Eurydicea za 2022./2023. godinu. Od 2023. godine početna dob za obavezno obrazovanje i u Rumunjskoj je planirana od četvrte godine djetetova života, a Rumunji se namjeravaju od rujna 2030. pridružiti Mađarima i Francuzima te dobnu granicu za ulazak u sustav obveznog obrazovanja spustiti na treću godinu djetetova života.

---

---

Finci su to ovako riješili

 Profesorica Marija Sablić kaže kako je radna skupina u pripremi za izradu Nacionalnog kurikula predškole analizirala slične dokumente europskih zemalja poput Slovenije, Estonije, Poljske, Mađarske i Austrije, a posebice onih koje, poput Hrvatske, imaju program predškole (Finska, Švedska i Litva).

- S tim u svezi, posebice je zanimljiva situacija u Finskoj koja je 2021. godine pokrenula pilot-program produljenoga dvogodišnjeg predškolskog obrazovanja koji traje do svibnja 2024. godine. Broj sati programa iznosi najmanje 1400 sati (700 sati po godini) a pristup je holistički. Svrha je dvogodišnjeg programa predškole u Finskoj dati djeci vremena da rastu i uče vlastitim tempom. Program se temelji na razumijevanju intrinzičnog značaja djetinjstva (svako je dijete jedinstveno i vrijedno upravo takvo kakvo jest i ima pravo na dobro i primjereno obrazovanje i skrb) – ispričala je profesorica Sablić.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola u vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => škola u vrtićima 2 0 8537 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 13:03:10 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-29 08:36:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-29 08:36:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mali Francuzi i Mađari kreću s obveznim obrazovanjem s tri godine, a sad se i kod nas sprema devetogodišnja škola! page_title=Mali Francuzi i Mađari kreću s obveznim obrazovanjem s tri godine, a sad se i kod nas sprema devetogodišnja škola! [metakey] => obvezno obrazovanje , devetogodišnja škola , škola u vrtiću , Francuska, javno savjetovanje, Obrazovanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012866.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012871.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012906.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012867.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012868.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012869.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27012870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Riccardo Milani\/Hans Lucas Via Afp","Christophe Ena\/Afp","\/Shutterstock","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Imamo najkra\u0107e obvezno obrazovanje u Europi od osam godina, ubudu\u0107e \u0107e se\u00a0to promijeniti\u00a0<\/p>","

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spustio je granicu obrazovanja\u00a0na tri godine\u00a0<\/p>","

Malo igre, malo u\u010denja\u00a0<\/p>","","","

Mali Francuzi obvezno obrazovanje po\u010dinju s tri godine\u00a0<\/p>","

Obvezno obrazovanje\u00a0koje u Ma\u0111arskoj i Francuskoj traje od tre\u0107e do \u0161este godine djetetova \u017eivota u javnim je vrti\u0107ima besplatno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_27012866_1920.jpg":"1920x1080","k_27012866_1280.jpg":"1280x1280","k_27012866_1024.jpg":"1024x1024","k_27012866_640.jpg":"640x640","k_27012866_480.jpg":"480x480","k_27012866_340.jpg":"340x340","k_27012866_220.jpg":"220x220","o_27012866_1280.jpg":"1280x852","o_27012866_1024.jpg":"1024x682","o_27012866_640.jpg":"640x426","o_27012866_480.jpg":"480x319","o_27012866_340.jpg":"340x226","o_27012866_220.jpg":"220x146","h_27012866_1280.jpg":"1280x854","h_27012866_1024.jpg":"1024x683","h_27012866_640.jpg":"640x427","h_27012866_480.jpg":"480x320","h_27012866_340.jpg":"340x227","h_27012866_220.jpg":"220x147","pp_27012866_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012866_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012866_640.jpg":"640x814","pp_27012866_480.jpg":"480x611","pp_27012866_340.jpg":"340x432","pp_27012866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27012871_1920.jpg":"1920x1080","k_27012871_1280.jpg":"1280x1280","k_27012871_1024.jpg":"1024x1024","k_27012871_640.jpg":"640x640","k_27012871_480.jpg":"480x480","k_27012871_340.jpg":"340x340","k_27012871_220.jpg":"220x220","o_27012871_1280.jpg":"1280x852","o_27012871_1024.jpg":"1024x682","o_27012871_640.jpg":"640x426","o_27012871_480.jpg":"480x319","o_27012871_340.jpg":"340x226","o_27012871_220.jpg":"220x146","h_27012871_1280.jpg":"1280x854","h_27012871_1024.jpg":"1024x683","h_27012871_640.jpg":"640x427","h_27012871_480.jpg":"480x320","h_27012871_340.jpg":"340x227","h_27012871_220.jpg":"220x147","pp_27012871_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012871_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012871_640.jpg":"640x814","pp_27012871_480.jpg":"480x611","pp_27012871_340.jpg":"340x432","pp_27012871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_27012906_1920.jpg":"1920x1080","k_27012906_1280.jpg":"1280x1280","k_27012906_1024.jpg":"1024x1024","k_27012906_640.jpg":"640x640","k_27012906_480.jpg":"480x480","k_27012906_340.jpg":"340x340","k_27012906_220.jpg":"220x220","o_27012906_1280.jpg":"1280x853","o_27012906_1024.jpg":"1024x683","o_27012906_640.jpg":"640x426","o_27012906_480.jpg":"480x320","o_27012906_340.jpg":"340x226","o_27012906_220.jpg":"220x146","h_27012906_1280.jpg":"1280x854","h_27012906_1024.jpg":"1024x683","h_27012906_640.jpg":"640x427","h_27012906_480.jpg":"480x320","h_27012906_340.jpg":"340x227","h_27012906_220.jpg":"220x147","pp_27012906_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012906_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012906_640.jpg":"640x814","pp_27012906_480.jpg":"480x611","pp_27012906_340.jpg":"340x432","pp_27012906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27012867_1920.jpg":"1920x1080","k_27012867_1280.jpg":"1280x1280","k_27012867_1024.jpg":"1024x1024","k_27012867_640.jpg":"640x640","k_27012867_480.jpg":"480x480","k_27012867_340.jpg":"340x340","k_27012867_220.jpg":"220x220","o_27012867_1280.jpg":"1280x852","o_27012867_1024.jpg":"1024x682","o_27012867_640.jpg":"640x426","o_27012867_480.jpg":"480x319","o_27012867_340.jpg":"340x226","o_27012867_220.jpg":"220x146","h_27012867_1280.jpg":"1280x854","h_27012867_1024.jpg":"1024x683","h_27012867_640.jpg":"640x427","h_27012867_480.jpg":"480x320","h_27012867_340.jpg":"340x227","h_27012867_220.jpg":"220x147","pp_27012867_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012867_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012867_640.jpg":"640x814","pp_27012867_480.jpg":"480x611","pp_27012867_340.jpg":"340x432","pp_27012867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27012868_1920.jpg":"1920x1080","k_27012868_1280.jpg":"1280x1280","k_27012868_1024.jpg":"1024x1024","k_27012868_640.jpg":"640x640","k_27012868_480.jpg":"480x480","k_27012868_340.jpg":"340x340","k_27012868_220.jpg":"220x220","o_27012868_1280.jpg":"1280x852","o_27012868_1024.jpg":"1024x682","o_27012868_640.jpg":"640x426","o_27012868_480.jpg":"480x319","o_27012868_340.jpg":"340x226","o_27012868_220.jpg":"220x146","h_27012868_1280.jpg":"1280x854","h_27012868_1024.jpg":"1024x683","h_27012868_640.jpg":"640x427","h_27012868_480.jpg":"480x320","h_27012868_340.jpg":"340x227","h_27012868_220.jpg":"220x147","pp_27012868_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012868_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012868_640.jpg":"640x814","pp_27012868_480.jpg":"480x611","pp_27012868_340.jpg":"340x432","pp_27012868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27012869_1920.jpg":"1920x1080","k_27012869_1280.jpg":"1280x1280","k_27012869_1024.jpg":"1024x1024","k_27012869_640.jpg":"640x640","k_27012869_480.jpg":"480x480","k_27012869_340.jpg":"340x340","k_27012869_220.jpg":"220x220","o_27012869_1280.jpg":"1280x852","o_27012869_1024.jpg":"1024x682","o_27012869_640.jpg":"640x426","o_27012869_480.jpg":"480x319","o_27012869_340.jpg":"340x226","o_27012869_220.jpg":"220x146","h_27012869_1280.jpg":"1280x854","h_27012869_1024.jpg":"1024x683","h_27012869_640.jpg":"640x427","h_27012869_480.jpg":"480x320","h_27012869_340.jpg":"340x227","h_27012869_220.jpg":"220x147","pp_27012869_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012869_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012869_640.jpg":"640x814","pp_27012869_480.jpg":"480x611","pp_27012869_340.jpg":"340x432","pp_27012869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27012870_1920.jpg":"1920x1080","k_27012870_1280.jpg":"1280x1280","k_27012870_1024.jpg":"1024x1024","k_27012870_640.jpg":"640x640","k_27012870_480.jpg":"480x480","k_27012870_340.jpg":"340x340","k_27012870_220.jpg":"220x220","o_27012870_1280.jpg":"1280x852","o_27012870_1024.jpg":"1024x682","o_27012870_640.jpg":"640x426","o_27012870_480.jpg":"480x319","o_27012870_340.jpg":"340x226","o_27012870_220.jpg":"220x146","h_27012870_1280.jpg":"1280x854","h_27012870_1024.jpg":"1024x683","h_27012870_640.jpg":"640x427","h_27012870_480.jpg":"480x320","h_27012870_340.jpg":"340x227","h_27012870_220.jpg":"220x147","pp_27012870_1280.jpg":"1280x1628","pp_27012870_1024.jpg":"1024x1303","pp_27012870_640.jpg":"640x814","pp_27012870_480.jpg":"480x611","pp_27012870_340.jpg":"340x432","pp_27012870_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116150 Threads: 89 Questions: 1106867609 Slow queries: 0 Opens: 204714 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.974 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9923566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola-1384589 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola-1384589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757236 [name] => obvezno obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 10:37:09 [main_article_id] => 0 [alias] => obvezno-obrazovanje [link] => /tag/obvezno-obrazovanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757237 [name] => devetogodišnja škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 10:37:09 [main_article_id] => 0 [alias] => devetogodisnja-skola [link] => /tag/devetogodisnja-skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757238 [name] => škola u vrtiću [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 10:37:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-u-vrticu [link] => /tag/skola-u-vrticu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 505231 [name] => Francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624060 [name] => javno savjetovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-26 22:28:48 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-savjetovanje [link] => /tag/javno-savjetovanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679330 [name] => Obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obrazovanje [link] => /tag/obrazovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola u vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mali Francuzi i Mađari kreću s obveznim obrazovanjem s tri godine, a sad se i kod nas sprema devetogodišnja škola! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012866.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp [mainImageDesc] =>

Imamo najkraće obvezno obrazovanje u Europi od osam godina, ubuduće će se to promijeniti 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012866.jpg [title] =>

Imamo najkraće obvezno obrazovanje u Europi od osam godina, ubuduće će se to promijeniti 

Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012871.jpg [title] =>

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spustio je granicu obrazovanja na tri godine 

Christophe Ena/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012906.jpg [title] =>

Malo igre, malo učenja 

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012867.jpg [title] => Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012868.jpg [title] => Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012869.jpg [title] =>

Mali Francuzi obvezno obrazovanje počinju s tri godine 

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27012870.jpg [title] =>

Obvezno obrazovanje koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života u javnim je vrtićima besplatno

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najkraće obvezno obrazovanje u Europi od samo osam godina – to je trenutačna obrazovna slika Hrvatske u europskim razmjerima i neumoljiv statistički podatak kojim se baš ne možemo pohvaliti. Praktički, obvezno obrazovanje u nas podudara se samo s trajanjem osnovnoškolskog obrazovanja, dok u većini europskih zemalja ono zahvaća bilo rani i predškolski odgoj i obrazovanje, uključujući i program predškole, bilo nekoliko godina srednjoškolskog obrazovanja. Iako je u nas još od 2013. godine postao obvezan program predškole za svako dijete u godini prije polaska u redovitu osnovnu školu, to nam nije pomoglo da službenoj statistici pribrojimo i tu godinu te se i službeno vodimo kao zemlja s obveznim devetogodišnjim obrazovanjem, poput, primjerice, Estonije, Poljske ili Slovenije.

Naime, postojeći sustav predškole u nas jednostavno je prekratak i traje najviše 250 sati godišnje (takozvani part-time program), što nije dovoljno da bi nam se "priznala" i ta jedna godina. Tako, na primjer, službeni podaci mreže Europske komisije o obrazovanju Eurydice govore da djeca u obvezni obrazovni sustav u Hrvatskoj kreću tek sa sedam godina života, doduše kao u Estoniji, međutim u toj zemlji s jednim od najuspješnijih obrazovnih sustava u svijetu djeca su obvezna u obrazovanju provesti najmanje devet godina, dakle do 16. godine života (u Hrvatskoj do 15.).

Što tek reći o malim Francuzima i Mađarima za koje obvezno obrazovanje ili osposobljavanje kreće s tri godine života, a u Francuskoj traje ukupno čak 15 godina te u Mađarskoj 13 godina?

---

image

Malo igre, malo učenja 

/Shutterstock
---

Hrvatska je ipak odlučila konkretnije se uhvatiti u koštac s tom neumoljivom statistikom pa je, kako smo već pisali, u e-savjetovanje prije nekoliko dana poslan nacrt novoga Nacionalnog kurikula predškole koji je izradio tim domaćih stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja. Njime se broj sati obvezne predškole za djecu u godini prije polaska u redovitu osnovnu školu podiže na 700 sati godišnje, predškola bi trajala od početka rujna do sredine lipnja, a s primjenom bi se krenulo od 2025./2026. pedagoške godine. Time bi i de facto, kažu u našem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatska ušla u krug zemalja s devetogodišnjim obveznim obrazovanjem. Podsjetimo i kako bi se program nove predškole izvodio u vrtićima, a ondje gdje nema dovoljno vrtićkih kapaciteta i u osnovnim školama, te bi ga provodili odgojitelji i/ili učitelji razredne nastave.

Neće to biti prava škola s ocjenama 

Naravno, neće to biti "prava" škola s ocjenama, nego program u kojemu bi djeca, uz ostalo, trebala steći osnove predčitalačke i matematičke pismenosti, kako smo već pisali, odnosno kroz ukupno devet kompetencija ostvariti određena odgojno-obrazovna očekivanja: od osnova pismenosti, višejezičnosti, matematičkih, digitalnih, osobnih i socijalnih do kompetencija građanstva i ljudskih prava, poduzetništva, kulturne svijesti i izražavanja te motoričkih kompetencija.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

-Temeljna zadaća Nacionalnoga kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (RPOO) i ostalih propisa i akata koji uređuju sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj je osigurati optimalne uvjete za uspješan odgoj i obrazovanje te cjelovit razvoj svakog djeteta, kao i nesmetanu prohodnost u sustavu odgoja i obrazovanja. Istraživanja nalaze povezanost rane uključenosti djece u institucijski RPOO s dugoročnim obrazovnim postignućima djece i manjim odustajanjem od formalnog obrazovanja, posebice djece iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa – objašnjava stručnjakinja za odgoj i obrazovanje prof. dr. sc. Marija Sablić, s Odsjeka za pedagogiju osječkog Filozofskog fakulteta i članica radne skupine za izradu nacrta Nacionalnog kurikula predškole. Institucionalizacija koja pridonosi, uz ostalo, socijalizaciji djece, kao i jednakost u stjecanju kvalitetnog odgoja i obrazovanja, to bi trebao biti glavni značaj nove predškole u Hrvatskoj.

Važno je reći da se u zemljama gdje djeca najranije ulaze u sustav obveznog obrazovanja/osposobljavanja, poput Francuske i Mađarske gdje on počinje već s tri godine djetetova života, taj program provodi (pretežito) u dječjim vrtićima te da ga izvode učitelji razredne nastave (Francuska) ili odgajatelji s visokom stručnom spremom (Mađarska), kako bi trebalo biti i u nas. Dakle, nitko djecu "ne trpa" u učionice i tjera da za ocjenu svladavaju prva slova ili brojeve.

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

-Što se tiče institucionalizacije, na primjer u Mađarskoj, ona je obvezna od treće do šeste godine djetetova života. Dijete u rasponu od te tri godine mora ući u sustav ranog odgoja i obrazovanja što njihova vlada prati jer je dio obrazovne politike razvoja punog potencijala djeteta. Slično je i u Francuskoj, no važno je pojasniti kako institucionalizacija u dobi od tri godine nije predškola. Predškola obuhvaća godinu pred polazak u školu i trebala bi olakšati prelazak djeteta iz vrtića u školu – objašnjava profesorica Sablić.

Ono što je također važno naglasiti jest da je obvezno obrazovanje/osposobljavanje, koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života (dakle prije polaska u redovitu osnovnu školu), i koje se provodi u javnim vrtićima – besplatno. U Mađarskoj, prema podacima Eurydicea, obvezno je obrazovanje od treće godine djetetova života uvedeno 2015. godine, a djeca su u takvom programu obvezna provesti najmanje četiri sata dnevno (postoje i izuzeci). Dječji vrtići u Mađarskoj, navode iz Eurydicea, postupno pripremaju dijete za školsko obrazovanje, osobito u završnoj godini vrtića. Prema nacionalnim temeljnom programu odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima, cilj je vrtićkog odgoja i obrazovanja "promicanje višestranog, skladnog razvoja djece, poticanje razvoja dječje osobnosti i ublažavanje nedostataka, s obzirom na dob, individualne karakteristike i različite razvojne stupnjeve djeteta". Program za djecu te dobi temelji se na svladavanju osnovnih vještina predčitanja, crtanja, pjevanja, odnosno onih vještina i znanja koje će ih pripremiti za redovitu školu.

---

image

Obvezno obrazovanje koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života u javnim je vrtićima besplatno

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

Macron spustio granicu na tri godine   

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 2019. godine spustio je granicu obveznog obrazovanja za djecu u Francuskoj s tadašnjih šest, na današnje tri godine života. Naravno, ni tu ne govorimo o pohađanju osnovne škole, nego programa u vrtićima koji su za svu djecu te dobi (od tri do šest godina) obvezni. Na taj je način, kako su pisali mediji, predsjednik Macron izrazio "spremnost da od škole učini mjesto realne jednakosti i oda priznanje predškolskoj ustanovi koju se više ne smije smatrati mjestom čuvanja ili običnom pripremom za osnovnu školu". To je zapravo više shvaćeno kao simbolična gesta, jer je i do tada velika većina roditelja u Francuskoj upisivala djecu u école maternelle (predškolsku ustanovu) od treće godine života (čak 98 posto), koristeći, kako su pisali francuski mediji, "prednosti besplatnog sustava".

Prema informacijama nacionalnog francuskog Ministarstva obrazovanja, u obveznom predškolskom odgoju i obrazovanju "lekcije" su organizirane kroz pet programa učenja – "mobilizaciju" jezika u svim njegovim segmentima, djelovanje i izražavanje kroz tjelesnu aktivnost te kroz umjetničku aktivnost, stjecanje prvih matematičkih alata te istraživanje svijeta. Kao što je to i kod nas, djeca kroz igru, interakciju, vizualne i izvedbene umjetnosti i ostale njima razumljive alate stječu jezična, matematička, socijalna, digitalna i ostala znanja i vještine. Program je osobito važan za djecu doseljenika jer pruža i mogućnost učenja francuskog jezika. Ugledni francuski poslovni časopis (i portal) capital.fr, pisao je početkom aktualne školske godine o ovoj temi te naveo kako na kraju vrtića svako dijete treba znati, na primjer, prepoznavati slova abecede i poznavati tri načina njihova pisanja, napisati svoje ime bez modela kurzivnim pismom, izgovoriti niz brojeva do trideset i pročitati brojeve napisane znamenkama do deset, itd.

---

image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spustio je granicu obrazovanja na tri godine 

Christophe Ena/Afp
---

Dodajmo kako list piše i da je ukupan broj toga obveznog vrtićkog obrazovanja 864 sata godišnje, program se provodi 24 sata tjedno kroz ukupno 36 tjedana godišnje. Zanimljivo, u Francuskoj su predviđene i pozamašne kazne za roditelje koji ne upišu djecu u obvezni mali odjel vrtića u zakonom predviđenoj dobi. Ako se ogluše na službeno upozorenje nadležnog tijela, prijeti im šest mjeseci zatvora i novčana kazna od 7500 eura!

---

U Grčkoj, Luksemburgu i Švicarskoj startaju od četvrte godine  

Osim što Francuska i Mađarska imaju obvezno obrazovanje/osposobljavanje već za djecu s navršene tri godine života, ne zaostaju puno ni Grčka, Luksemburg i Švicarska gdje je početna dob obveznog obrazovanja četiri godine. U zemljama poput Belgije, pet njemačkih saveznih država, Mađarske, Rumunjske, nekih dijelova Sjeverne Makedonije i dr. obvezno obrazovanje traje 13 godina, a u Francuskoj 15 – pokazuju podaci Eurydicea za 2022./2023. godinu. Od 2023. godine početna dob za obavezno obrazovanje i u Rumunjskoj je planirana od četvrte godine djetetova života, a Rumunji se namjeravaju od rujna 2030. pridružiti Mađarima i Francuzima te dobnu granicu za ulazak u sustav obveznog obrazovanja spustiti na treću godinu djetetova života.

---

---

Finci su to ovako riješili

 Profesorica Marija Sablić kaže kako je radna skupina u pripremi za izradu Nacionalnog kurikula predškole analizirala slične dokumente europskih zemalja poput Slovenije, Estonije, Poljske, Mađarske i Austrije, a posebice onih koje, poput Hrvatske, imaju program predškole (Finska, Švedska i Litva).

- S tim u svezi, posebice je zanimljiva situacija u Finskoj koja je 2021. godine pokrenula pilot-program produljenoga dvogodišnjeg predškolskog obrazovanja koji traje do svibnja 2024. godine. Broj sati programa iznosi najmanje 1400 sati (700 sati po godini) a pristup je holistički. Svrha je dvogodišnjeg programa predškole u Finskoj dati djeci vremena da rastu i uče vlastitim tempom. Program se temelji na razumijevanju intrinzičnog značaja djetinjstva (svako je dijete jedinstveno i vrijedno upravo takvo kakvo jest i ima pravo na dobro i primjereno obrazovanje i skrb) – ispričala je profesorica Sablić.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp Christophe Ena/Afp /Shutterstock Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp

Imamo najkraće obvezno obrazovanje u Europi od osam godina, ubuduće će se to promijeniti 

Christophe Ena/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spustio je granicu obrazovanja na tri godine 

/Shutterstock

Malo igre, malo učenja 

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp

Mali Francuzi obvezno obrazovanje počinju s tri godine 

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp

Obvezno obrazovanje koje u Mađarskoj i Francuskoj traje od treće do šeste godine djetetova života u javnim je vrtićima besplatno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola-1384589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd61a03e04e462fc73b9211078008fd5bd79c09c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mali+Francuzi+i+Ma%C4%91ari+kre%C4%87u+s+obveznim+obrazovanjem+s+tri+godine%2C+a+sad+se+i+kod+nas+sprema+devetogodi%C5%A1nja+%C5%A1kola%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola-1384589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmali-francuzi-i-madari-krecu-s-obveznim-obrazovanjem-s-tri-godine-a-sad-se-i-kod-nas-sprema-devetogodisnja-skola-1384589 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => škola u vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaškola u vrtićima

Mali Francuzi i Mađari kreću s obveznim obrazovanjem s tri godine, a sad se i kod nas sprema devetogodišnja škola!

Piše Marijana Cvrtila
29. travnja 2024. - 10:36
Imamo najkraće obvezno obrazovanje u Europi od osam godina, ubuduće će se to promijeniti Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp

Najkraće obvezno obrazovanje u Europi od samo osam godina – to je trenutačna obrazovna slika Hrvatske u europskim razmjerima i neumoljiv statistički podatak kojim se baš ne možemo pohvaliti. Praktički, obvezno obrazovanje u nas podudara se samo s trajanjem osnovnoškolskog obrazovanja, dok u većini europskih zemalja ono zahvaća bilo rani i predškolski odgoj i obrazovanje, uključujući i program predškole, bilo nekoliko godina srednjoškolskog obrazovanja. Iako je u nas još od 2013. godine postao obvezan program predškole za svako dijete u godini prije polaska u redovitu osnovnu školu, to nam nije pomoglo da službenoj statistici pribrojimo i tu godinu te se i službeno vodimo kao zemlja s obveznim devetogodišnjim obrazovanjem, poput, primjerice, Estonije, Poljske ili Slovenije....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:00