StoryEditorOCM
Hrvatskavozač tegljača

Banožić tvrdi da nije pretjecao, evo što kaže jedini svjedok nesreće. Prvi put je progovorio o kobnom jutru

Piše Vijesti SD
19. svibnja 2024. - 21:10

Prije tri i pol tjedna podignuta je optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Marija Banožića. Optužen je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran Šarić.

Za RTL Dosje prvi put je progovorio jedini živući svjedok nesreće koja se 11. studenog 2023. dogodila na cesti između Vinkovaca i Županje. Vozač tegljača priča o onome što je vidio u retrovizoru i izravno tereti Banožića.

"Sumaglica, magla, klizava cesta, vidljivost na 200-300 metara. Ja sam se kretao prema Županji. Kretalo se vozilo u suprotnom smjeru i jedno vozilo iza mene. U jednom trenutku, udara s lijeve strane...", riječi su to vozača kamiona, koji je vozio ispred tadašnjeg ministra obrane, Maria Banožića.

Kaže da je policija utvrdila da je vozio kamion oko 75 kilometara na sat, a na pitanje je li Banožić vozio brže od njega odgovara: "Pa vjerojatno je htio, čim je pokušavao obilaziti. Bio je s lijeve strane, vidjela su se njegova svjetla i nije bilo drugih vozila osim nas troje u tom trenutku".

Potvrdio je da je bivši ministar pretjecao.

"U suprotnom smjeru je išlo vozilo, nesreća se dogodila na lijevoj strani iza mog kamiona", rekao je vozač kamiona.

Prema mišljenju dva različita vještaka, nesreća je izgledala ovako.

Iz smjera Vinkovaca prema Županji kretao se kamion brzinom od 76 kilometara na sat. Iza njega se u svom terencu vozio Mario Banožić. U jednom trenutku je krenuo pretjecati kamion i kad je prešao u suprotni trak, naletio je na kombi čiji je vozač na mjestu preminuo.

Fotoreporteri koji su ubrzo stigli na mjesto nesreće, snimili su fotografije koje na najbolji mogući način pokazuju kako je stravičan bio taj sudar.

image
Ivan Perić/Cropix

Zanimljivo, prva osoba koja je izvlačila ozlijeđenog Maria Banožića iz smrskanog automobila bio je upravo vozač kamiona.

"Ja sam nakon nekih 100-200 metara stao da pomognem unesrećenima. Vozilo je bilo prevrnuto na bok. Tamo je bio neki službenik koji je isto bio prisutan i rekao je da obojica nemaju spasa. Jedan je bio u kombiju, a drugi u terencu. Nakon jedno 5-10 minuta, počeo je davati znakove života i počeli smo ga vaditi iz terenca. Tad je došla hitna i oni su to odradili puno brže i izvadili su unesrećenog. Vidio sam ga osobno, ali ga nisam prepoznao", rekao je vozač kamiona za  RTL Dosje.

Mario Banožić nakon prometne nesreće o 0,20 promila u nalazu: ‘To nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi‘

Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina kaže, pak, da "gospodin Banožić nije pretjecao".

"To što je sudar bio u suprotnom kolničkom traku ne znači da je gospodin Banožić pretjecao. Mi ćemo svakako tražiti novo vještačenje. Na tome ćemo bazirati našu obranu", objasnila je odvjetnica Vržina.

Vržina je rekla da ne sumnja u vjerodostojnost vještaka, ali da je bio veliki pritisak u odnosu na cijeli slučaj od početka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 06:07