stdClass Object ( [id] => 1383012 [title] => Konobar Frenki izvarao poduzetnike i uzeo im milijun kuna. Njegovi partneri tvrde da su i oni žrtve. A gdje je on danas? [alias] => konobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Franjo Uzelac, zvani Frenki i Heister, danas 76-godišnjak iz Zagreba, za kojim je još prije desetak godina USKOK raspisao međunarodnu tjeralicu zbog optužbi da je bio organizator četveročlane kriminalne mreže koja je lažnim predstavljanjem i varanjem poduzetnika prije 14 godina došla do minimalno milijun kuna, osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora. Produljen mu je i istražni zatvor.

Iako je u početku terećen za prijevaru najmanje petnaestak poduzetnika u razdoblju od 2009. do kraja 2012. godine, dobar dio tih djela otišao je u zastaru pa je naposljetku Frenki "platio buletu" za samo pet nedjela prijevare te za organiziranje zločinačkog udruženja koje je na prijevaru došlo do više od 61 tisuću eura.

---

---

Nikad se nije pojavio na sudu, a sve što smo uspjeli doznati jest da je živ i da je negdje u inozemstvu.

Početkom 2000-tih godina u Španjolskoj je doživio tešku prometnu nesreću i jedva je ostao živ, a španjolska policija utvrdila je da u bolnici leži pacijent koji je na tjeralici Interpola. Kad je prizdravio, izručen je hrvatskoj policiji, no u našem se zatvoru nije dugo zadržao.

Njegovi partneri u ovom slučaju već su se prije, u travnju 2015. godine, nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im do sad već istekle. Konobar Uzelac, pak, kojeg se na nekim internetskim stranicama opisuje kao "profesionalnog prevaranta", osuđen je jer je od početka 2010. do kraja 2011. godine povezao M. Ž., R.T. W. i S. B., koji su dolazili u kontakt s većim brojem osoba iz Hrvatske koje su tražile kredite, predstavljajući se kao zaposlenici austrijske tvrtke "Kubik consulting", koja se bavila posredovanjem pri ishođenju kredita između inozemnih kreditora i ulagača u projekte u Hrvatskoj.

Naravno, tvrtka nikad nije postojala, a oni su svojim lakovjernim "metama" lažno prikazivali da će im omogućiti realizacije kredita u inozemnim fondovima, i to u iznosima od pola milijuna pa do čak 10 milijuna eura.

Dvije žene i muškarac su po Frenkijevim uputama pronalazili "žrtve" i, nakon što bi ovi pribavili "papire" o nekretninama u svojem vlasništvu, a što je navodno bio uvjet za dobivanje kredita, tražili su od njih da im na njihove račune uplaćuju od pet do 10 tisuća eura za navodne troškove obrade kredita, ovjere dokumenata i slično.

---

image

MUP-ova tjeralica za Franjom Uzelcem

MUP
---

Lažno su prikazivali da je Uzelac iz Austrije kontaktirao te inozemne fondove i osigurao kredite koji će biti isplaćeni u roku od 40 do 60 dana od uplate traženih iznosa akontacije. Kad bi uplate sjele, Frenki je svojim suradnicima dostavljao obrasce ugovora o zajmu inozemnog fonda "Japan Trustee Ltd." sa sjedištem u Tokiju, koje su oni popunjavali, printali u boji, ovjeravali kod javnog bilježnika i davali žrtvama da potpišu.

Kad su protekli rokovi za isplatu kredita iz japanskog fonda, lažno su žrtvama govorili da je došlo do promjene investitiora i da će zajmovi biti isplaćeni iz fonda "Sedlabanki Islands" iz Reykjavika. Za tu su promjenu opet isto postupili, lažirajući dokumentaciju, a Uzelac i ostali su od žrtava tražili da im uplaćuju dodatnih 500 do tisuću eura za putne troškove za odlaske na sastanke s investitorima i slično.

Nije teško zapitati se kako i zašto su žrtve tako nasjedale i naivno vjerovale da će im neki tamo japanski ili islandski fond dati milijune eura kredita. Nitko od njih u istrazi nije govorio o tome, no trojica oštećenih sa šibenskog područja kazala su da su upoznali S. B. i da im se predstavila kao predstavnica Uzelčeve tvrtke "Kubik consulting" te da nisu ni trena sumnjali u njezina obećanja i namjere.

Upravo je S. B. (55), nakon što se nagodila s USKOK-om, svjedočila kako ju je u priču uvukao njezin dugogodišnji prijatelj M. Ž., s kojim je tada bila u dobrim odnosima te da nikad nije upoznala Frenkija niti s njim kontaktirala. Navela je da ona nije dobivala nikakav postotak od pronalaženja klijenata, već da je htjela ishoditi sebi kredit kako bi kupila luksuznu vilu koja je tada stajala oko 600 tisuća eura i od njezina iznajmljivanja vraćati dug. Ona je samo neke ljude iz poslovnih krugova upućivala na M. Ž., a bila je uvjerena da će se ti krediti zaista i realizirati jer joj je sve djelovalo vrlo ozbiljno i profesionalno, kazala je.

Jednom je novac trebao za izgradnju hotela, drugom za kupnju benzinske crpke u Posedarju, trećem za ulaganje u strojeve za čišćenje morskog dna, četvrtom za ulaganje u vjetroelektrane, a jednom odvjetniku za gradnju kuće i slično. Zato je i potpisala izjavu da će, ako krediti ne budu realizirani, ona strankama vratiti novac, a to je i učinila za većinu onih koje je ona "dovela".

Sve joj je postalo sumnjivo kada je jedan klijent tražio povrat dokumentacije, ali ne i novca te kada joj je HNB dao podatke da neki sudovi odbijaju knjižiti hipoteku, fiduciju ili vlasništvo pravne osobe sa sjedištem u inozemstvu.

---

image

Njegovi partneri su se u travnju 2015. godine nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im dosad već istekle

Goran Mehkek/Cropix
---

Još jedan od Frenkijevih suradnika, M. Ž. (52), pak, kazao je na sudu da je Uzelca upoznao na jednom skupu o EU fondovima u Zagrebu 2008. godine, predstavio mu se kao financijaš koji živi u Beču i koji može srediti kredite preko EU fondova iz privatnih investicijskih tvrtki te su poslije počeli surađivati.

On je imao problem s kreditom koji je dignuo radi gradnje 11 apartmana na Pagu, a njegova prijateljica R. T. W. se zbog hipoteke morala iseliti iz stana pa su se zajedno obratili Frenkiju za kredit. Nekoliko mjeseci poslije uključila se i S. B., koju je znao otprije te "se stvorila ideja uz pomoć Uzelca da svi dignemo kredite i trebalo je osigurati veću količinu klijenata da bi iznos kredita bio veći".

– Prvi sam put posumnjao da se radi o nelegalnom poslu kada smo mi dostavili tisuću eura na račun u banci, a on je inzistirao da mu ga dostavljamo preko Western Uniona ili šaljemo autobusom iz Zagreba za Beč. I prije ovoga smo mu uplaćivali novac preko WU, ali uplate su bile ograničene na dvije tjedno.

Vrijeme je prolazilo, a kredita nije bilo. Imao sam informaciju da je Uzelac preko jedne osobe realizirao više kredita do 10 milijuna eura i da su uplate išle preko slovenske pošte, pa sam ipak vjerovao Uzelcu. Na kraju ja sam prevaren i ostao sam bez kuće na Pagu, a kuća u kojoj živim je pod hipotekom i na nagodbu sam pristao ne zato jer sam kriv, nego zato da bih kao jedini zaposleni u obitelji mogao nastaviti raditi – kazao je M. Ž. u svom svjedočenju na splitskom sudu.

I treća Frenkijeva "suradnica" koja se nagodila, danas 74-godišnja R. T. W., ispričala je sličnu priču kazavši da je Uzelca upoznala kao predavača na seminaru. Trebao joj je novac da otvori kamp i to je smatrala ulaganjem u egzistenciju pa je htjela dobiti kredit. Navela je da je Uzelcu dala osam tisuća eura za rješavanje kredita te da mu ona nikakve klijente nije nalazila.

– Osjećam se prevarenom jer mi je Uzelac uzeo novac, a ništa nije napravio. Nagodbu sam potpisala i priznala krivnju jer je to bio ishod koji mi je jamčio kakav-takav mir – kazala je.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je operirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => kako je operirao 2 0 6974 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-22 11:23:22 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-23 09:45:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-23 09:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Konobar Frenki izvarao poduzetnike i uzeo im milijun kuna. Njegovi partneri tvrde da su i oni žrtve. A gdje je on danas? page_title=Konobar Frenki izvarao poduzetnike i uzeo im milijun kuna. Njegovi partneri tvrde da su i oni žrtve. A gdje je on danas? [metakey] => franjo uzelac, prijevara, prevarant [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26990726.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/23028622.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/20714786.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ewa Studio\/Shutterstock","Goran Mehkek\/Cropix","MUP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Franjo Uzelac\u00a0osu\u0111en je nepravomo\u0107no krajem pro\u0161log tjedna u odsutnosti na splitskom Op\u0107inskom sudu na tri i pol godine zatvora<\/p>","

Njegovi partneri\u00a0su se u travnju 2015. godine nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im dosad ve\u0107 istekle<\/p>","

MUP-ova tjeralica za Franjom Uzelcem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26990726_1920.jpg":"1920x1080","k_26990726_1280.jpg":"1280x1280","k_26990726_1024.jpg":"1024x1024","k_26990726_640.jpg":"640x640","k_26990726_480.jpg":"480x480","k_26990726_340.jpg":"340x340","k_26990726_220.jpg":"220x220","o_26990726_1280.jpg":"1280x853","o_26990726_1024.jpg":"1024x682","o_26990726_640.jpg":"640x426","o_26990726_480.jpg":"480x320","o_26990726_340.jpg":"340x226","o_26990726_220.jpg":"220x146","h_26990726_1280.jpg":"1280x854","h_26990726_1024.jpg":"1024x683","h_26990726_640.jpg":"640x427","h_26990726_480.jpg":"480x320","h_26990726_340.jpg":"340x227","h_26990726_220.jpg":"220x147","pp_26990726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26990726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26990726_640.jpg":"640x814","pp_26990726_480.jpg":"480x611","pp_26990726_340.jpg":"340x432","pp_26990726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23028622_1920.jpg":"1920x1080","k_23028622_1280.jpg":"1280x1280","k_23028622_1024.jpg":"1024x1024","k_23028622_640.jpg":"640x640","k_23028622_480.jpg":"480x480","k_23028622_340.jpg":"340x340","k_23028622_220.jpg":"220x220","o_23028622_1280.jpg":"1280x853","o_23028622_1024.jpg":"1024x682","o_23028622_640.jpg":"640x426","o_23028622_480.jpg":"480x320","o_23028622_340.jpg":"340x226","o_23028622_220.jpg":"220x146","h_23028622_1280.jpg":"1280x854","h_23028622_1024.jpg":"1024x683","h_23028622_640.jpg":"640x427","h_23028622_480.jpg":"480x320","h_23028622_340.jpg":"340x227","h_23028622_220.jpg":"220x147","pp_23028622_1280.jpg":"1280x1628","pp_23028622_1024.jpg":"1024x1303","pp_23028622_640.jpg":"640x814","pp_23028622_480.jpg":"480x611","pp_23028622_340.jpg":"340x432","pp_23028622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x955","hd_20714786_1920.png":"1920x1080","k_20714786_1280.png":"1280x1280","k_20714786_1024.png":"1024x1024","k_20714786_640.png":"640x640","k_20714786_480.png":"480x480","k_20714786_340.png":"340x340","k_20714786_220.png":"220x220","o_20714786_1280.png":"1280x1222","o_20714786_1024.png":"1024x977","o_20714786_640.png":"640x611","o_20714786_480.png":"480x458","o_20714786_340.png":"340x324","o_20714786_220.png":"220x210","h_20714786_1280.png":"1280x854","h_20714786_1024.png":"1024x683","h_20714786_640.png":"640x427","h_20714786_480.png":"480x320","h_20714786_340.png":"340x227","h_20714786_220.png":"220x147","pp_20714786_1280.png":"1280x1628","pp_20714786_1024.png":"1024x1303","pp_20714786_640.png":"640x814","pp_20714786_480.png":"480x611","pp_20714786_340.png":"340x432","pp_20714786_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116935 Threads: 91 Questions: 1107103173 Slow queries: 0 Opens: 204759 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.989 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9926906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/konobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas-1383012 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/konobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas-1383012?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665387 [name] => franjo uzelac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 08:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-uzelac [link] => /tag/franjo-uzelac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420429 [name] => prijevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prijevara [link] => /tag/prijevara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 335039 [name] => prevarant [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevarant [link] => /tag/prevarant ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je operirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Konobar Frenki izvarao poduzetnike i uzeo im milijun kuna. Njegovi partneri tvrde da su i oni žrtve. A gdje je on danas? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990726.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ewa Studio/Shutterstock [mainImageDesc] =>

Franjo Uzelac osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26990726.jpg [title] =>

Franjo Uzelac osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora

Ewa Studio/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/23028622.jpg [title] =>

Njegovi partneri su se u travnju 2015. godine nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im dosad već istekle

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/20714786.png [title] =>

MUP-ova tjeralica za Franjom Uzelcem

MUP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Franjo Uzelac, zvani Frenki i Heister, danas 76-godišnjak iz Zagreba, za kojim je još prije desetak godina USKOK raspisao međunarodnu tjeralicu zbog optužbi da je bio organizator četveročlane kriminalne mreže koja je lažnim predstavljanjem i varanjem poduzetnika prije 14 godina došla do minimalno milijun kuna, osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora. Produljen mu je i istražni zatvor.

Iako je u početku terećen za prijevaru najmanje petnaestak poduzetnika u razdoblju od 2009. do kraja 2012. godine, dobar dio tih djela otišao je u zastaru pa je naposljetku Frenki "platio buletu" za samo pet nedjela prijevare te za organiziranje zločinačkog udruženja koje je na prijevaru došlo do više od 61 tisuću eura.

---

---

Nikad se nije pojavio na sudu, a sve što smo uspjeli doznati jest da je živ i da je negdje u inozemstvu.

Početkom 2000-tih godina u Španjolskoj je doživio tešku prometnu nesreću i jedva je ostao živ, a španjolska policija utvrdila je da u bolnici leži pacijent koji je na tjeralici Interpola. Kad je prizdravio, izručen je hrvatskoj policiji, no u našem se zatvoru nije dugo zadržao.

Njegovi partneri u ovom slučaju već su se prije, u travnju 2015. godine, nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im do sad već istekle. Konobar Uzelac, pak, kojeg se na nekim internetskim stranicama opisuje kao "profesionalnog prevaranta", osuđen je jer je od početka 2010. do kraja 2011. godine povezao M. Ž., R.T. W. i S. B., koji su dolazili u kontakt s većim brojem osoba iz Hrvatske koje su tražile kredite, predstavljajući se kao zaposlenici austrijske tvrtke "Kubik consulting", koja se bavila posredovanjem pri ishođenju kredita između inozemnih kreditora i ulagača u projekte u Hrvatskoj.

Naravno, tvrtka nikad nije postojala, a oni su svojim lakovjernim "metama" lažno prikazivali da će im omogućiti realizacije kredita u inozemnim fondovima, i to u iznosima od pola milijuna pa do čak 10 milijuna eura.

Dvije žene i muškarac su po Frenkijevim uputama pronalazili "žrtve" i, nakon što bi ovi pribavili "papire" o nekretninama u svojem vlasništvu, a što je navodno bio uvjet za dobivanje kredita, tražili su od njih da im na njihove račune uplaćuju od pet do 10 tisuća eura za navodne troškove obrade kredita, ovjere dokumenata i slično.

---

image

MUP-ova tjeralica za Franjom Uzelcem

MUP
---

Lažno su prikazivali da je Uzelac iz Austrije kontaktirao te inozemne fondove i osigurao kredite koji će biti isplaćeni u roku od 40 do 60 dana od uplate traženih iznosa akontacije. Kad bi uplate sjele, Frenki je svojim suradnicima dostavljao obrasce ugovora o zajmu inozemnog fonda "Japan Trustee Ltd." sa sjedištem u Tokiju, koje su oni popunjavali, printali u boji, ovjeravali kod javnog bilježnika i davali žrtvama da potpišu.

Kad su protekli rokovi za isplatu kredita iz japanskog fonda, lažno su žrtvama govorili da je došlo do promjene investitiora i da će zajmovi biti isplaćeni iz fonda "Sedlabanki Islands" iz Reykjavika. Za tu su promjenu opet isto postupili, lažirajući dokumentaciju, a Uzelac i ostali su od žrtava tražili da im uplaćuju dodatnih 500 do tisuću eura za putne troškove za odlaske na sastanke s investitorima i slično.

Nije teško zapitati se kako i zašto su žrtve tako nasjedale i naivno vjerovale da će im neki tamo japanski ili islandski fond dati milijune eura kredita. Nitko od njih u istrazi nije govorio o tome, no trojica oštećenih sa šibenskog područja kazala su da su upoznali S. B. i da im se predstavila kao predstavnica Uzelčeve tvrtke "Kubik consulting" te da nisu ni trena sumnjali u njezina obećanja i namjere.

Upravo je S. B. (55), nakon što se nagodila s USKOK-om, svjedočila kako ju je u priču uvukao njezin dugogodišnji prijatelj M. Ž., s kojim je tada bila u dobrim odnosima te da nikad nije upoznala Frenkija niti s njim kontaktirala. Navela je da ona nije dobivala nikakav postotak od pronalaženja klijenata, već da je htjela ishoditi sebi kredit kako bi kupila luksuznu vilu koja je tada stajala oko 600 tisuća eura i od njezina iznajmljivanja vraćati dug. Ona je samo neke ljude iz poslovnih krugova upućivala na M. Ž., a bila je uvjerena da će se ti krediti zaista i realizirati jer joj je sve djelovalo vrlo ozbiljno i profesionalno, kazala je.

Jednom je novac trebao za izgradnju hotela, drugom za kupnju benzinske crpke u Posedarju, trećem za ulaganje u strojeve za čišćenje morskog dna, četvrtom za ulaganje u vjetroelektrane, a jednom odvjetniku za gradnju kuće i slično. Zato je i potpisala izjavu da će, ako krediti ne budu realizirani, ona strankama vratiti novac, a to je i učinila za većinu onih koje je ona "dovela".

Sve joj je postalo sumnjivo kada je jedan klijent tražio povrat dokumentacije, ali ne i novca te kada joj je HNB dao podatke da neki sudovi odbijaju knjižiti hipoteku, fiduciju ili vlasništvo pravne osobe sa sjedištem u inozemstvu.

---

image

Njegovi partneri su se u travnju 2015. godine nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im dosad već istekle

Goran Mehkek/Cropix
---

Još jedan od Frenkijevih suradnika, M. Ž. (52), pak, kazao je na sudu da je Uzelca upoznao na jednom skupu o EU fondovima u Zagrebu 2008. godine, predstavio mu se kao financijaš koji živi u Beču i koji može srediti kredite preko EU fondova iz privatnih investicijskih tvrtki te su poslije počeli surađivati.

On je imao problem s kreditom koji je dignuo radi gradnje 11 apartmana na Pagu, a njegova prijateljica R. T. W. se zbog hipoteke morala iseliti iz stana pa su se zajedno obratili Frenkiju za kredit. Nekoliko mjeseci poslije uključila se i S. B., koju je znao otprije te "se stvorila ideja uz pomoć Uzelca da svi dignemo kredite i trebalo je osigurati veću količinu klijenata da bi iznos kredita bio veći".

– Prvi sam put posumnjao da se radi o nelegalnom poslu kada smo mi dostavili tisuću eura na račun u banci, a on je inzistirao da mu ga dostavljamo preko Western Uniona ili šaljemo autobusom iz Zagreba za Beč. I prije ovoga smo mu uplaćivali novac preko WU, ali uplate su bile ograničene na dvije tjedno.

Vrijeme je prolazilo, a kredita nije bilo. Imao sam informaciju da je Uzelac preko jedne osobe realizirao više kredita do 10 milijuna eura i da su uplate išle preko slovenske pošte, pa sam ipak vjerovao Uzelcu. Na kraju ja sam prevaren i ostao sam bez kuće na Pagu, a kuća u kojoj živim je pod hipotekom i na nagodbu sam pristao ne zato jer sam kriv, nego zato da bih kao jedini zaposleni u obitelji mogao nastaviti raditi – kazao je M. Ž. u svom svjedočenju na splitskom sudu.

I treća Frenkijeva "suradnica" koja se nagodila, danas 74-godišnja R. T. W., ispričala je sličnu priču kazavši da je Uzelca upoznala kao predavača na seminaru. Trebao joj je novac da otvori kamp i to je smatrala ulaganjem u egzistenciju pa je htjela dobiti kredit. Navela je da je Uzelcu dala osam tisuća eura za rješavanje kredita te da mu ona nikakve klijente nije nalazila.

– Osjećam se prevarenom jer mi je Uzelac uzeo novac, a ništa nije napravio. Nagodbu sam potpisala i priznala krivnju jer je to bio ishod koji mi je jamčio kakav-takav mir – kazala je.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ewa Studio/Shutterstock Goran Mehkek/Cropix MUP
Ewa Studio/Shutterstock

Franjo Uzelac osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora

Goran Mehkek/Cropix

Njegovi partneri su se u travnju 2015. godine nagodili s USKOK-om na uvjetne kazne, koje su im dosad već istekle

MUP

MUP-ova tjeralica za Franjom Uzelcem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/konobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas-1383012 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97e86e10b189e6f7b257b510fe5522f2198b0294 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Konobar+Frenki+izvarao+poduzetnike+i+uzeo+im+milijun+kuna.+Njegovi+partneri+tvrde+da+su+i+oni+%C5%BErtve.+A+gdje+je+on+danas%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkonobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas-1383012 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkonobar-frenki-izvarao-poduzetnike-i-uzeo-im-milijun-kuna-njegovi-partneri-tvrde-da-su-i-oni-zrtve-a-gdje-je-on-danas-1383012 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je operirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikakako je operirao

Konobar Frenki izvarao poduzetnike i uzeo im milijun kuna. Njegovi partneri tvrde da su i oni žrtve. A gdje je on danas?

Piše Vladimir Urukalo
23. travnja 2024. - 11:45
Franjo Uzelac osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvoraEwa Studio/Shutterstock

Franjo Uzelac, zvani Frenki i Heister, danas 76-godišnjak iz Zagreba, za kojim je još prije desetak godina USKOK raspisao međunarodnu tjeralicu zbog optužbi da je bio organizator četveročlane kriminalne mreže koja je lažnim predstavljanjem i varanjem poduzetnika prije 14 godina došla do minimalno milijun kuna, osuđen je nepravomoćno krajem prošlog tjedna u odsutnosti na splitskom Općinskom sudu na tri i pol godine zatvora. Produljen mu je i istražni zatvor.

Iako je u početku terećen za prijevaru najmanje petnaestak poduzetnika u razdoblju od 2009. do kraja 2012. godine, dobar dio tih djela otišao je u zastaru pa je naposljetku Frenki "platio buletu" za samo pet nedjela prijevare te za organiziranje zločinačkog udruženja koje je na prijevaru došlo do više od 61 tisuću eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:13