StoryEditorOCM
Ostaloregata sv.duje

Kuda za vikend? Spinut i Riva nude odgovor: Sudamja još nije prošla, jer tek počinje velika sportska manifestacija

Piše Iva Majić
9. svibnja 2024. - 12:28

Međunarodna veslačka regata Sveti Duje došla je do 22. izdanja. Tako se u tjednu proslave zaštitnika grada Splita, nastavlja tradicija koja postoji već više od dva desetljeća, a centar događanja su opet "najljepše veslačke pozornice", Spinut i Riva. 

U ambijentu Galerije Meštrović službeno je i najavljeno izdanje Regate koja u grad pod Marjanom od 10. do 12. svibnja dovodi veslački “creme de la creme”. Manifestacija koju vole domaći, ali i svi oni koji dođu iz nekih drugih gradova i zemalja. Naime, preko 25 posto sudionika se vraća na Jadran barem jednom godišnje, uz to ovi veslači su na posljednjih pet Olimpijskih igara bez izuzetaka osvajali zlatne medalje, a ukupno osam posto natjecatelja u posljednjih pet godina posjetilo je Split barem desetak puta. 

Malo podataka kako bi još jednom ponovili gradivo o kako važnoj manifestaciji se radi, ne samo za Split i Dalmaciju, već i cijelu Hrvatsku, jer nema bolje razglednice za našu zemlju od one koju šalju sportaši.

- Vidite koja je ovo upornost i rad posljednjih 20 godina, a nije lako. Ono što daje poseban šarm ovoj manifestaciji je utrka u kojoj sudjeluju Oxford i Cambridge. Svaki projekt koji se tiče Sveučilišta u Splitu, ima i veliki odraz na sami grad, a ova regata je samo jedan od tih primjera – rekao je Dragan Ljutić, rektor splitskog sveučilišta. 

image
Joško Šupić/Cropix

Možemo reći da je regata jedno zagrijavanje za veliki događaj koji slijedi za četiri godine, a to su Europske sveučilišne igre 2028. Njih su spomenuli svi sugovornici od Ljutića, do Stipe Čogelje, a Luka Grubor otkrio je:

- Bez lažne skromnosti, tim koji je omogućio da se Europske sveučilišne igre održe u Splitu, rodio se na ovoj regati. Uz to, ovo je i posebna godina za HAVK Gusar koji slavi 110 rođendan – rekao je zlatni olimpijac iz Sydneya.

Zatim je najavljen i meet-up naziva “Lessons from the boat”, u kojem će i ove godine biti riječ o dualnim karijerama. Tako će "Spinit inkubator" u subotu, 11. svibnja s početkom u 10 sati, postati središte okupljanja studenata, sportaša, alumnija, ali i svih zainteresiranih. Istaknuti predavač bit će bivši kormilar Cambridgea i sportski komentator BBC-ja, Matthew Holland, koji radi u Centru za otkriće lijekova na Sveučilištu Oxford. 

U ime grada sv. Duje, regatu je najavio Antonio Kuzmanić:

- Ispričavam se radi kašnjenja, vjerojatno ću platiti koju kaznu na autocesti, ali vrijedilo je doći ovdje – u šali je počeo, zamjenik gradonačelnika Splita pa nastavio:

- Ovo je nastavak prekrasne priče. Ideja je da svi uživamo u sportu, da se Sveučilište razvija i u tom smjeru kineziologije, a namjeravamo otvoriti i novi Kineziološki fakultet. Cilj je da Split postane najjači sveučilišni grad u ovom dijelu Europe. Uostalom, vidite da Sveučilište vodi grad, jer gradonačelnik je bivši profesor, kao i predsjednik gradskog vijeća – Kuzmanić je tako spomenuo Ivicu Puljka koji je bivši profesor na FESB- u, dok Željko Domazet još uvijek vrši tu funkciju.

Najavljuje se lijepo vrijeme, prema tome, idealno mjesto za provesti prijepodnevne sate u vikendu je uz veslačke utrke. Najprije će se snage u čamcima odmjeriti u subotu na Spinutu, dok će utrka legendi biti na Rivi u nedjelju.

image



 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 12:55