StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

U atriju Dječjeg vrtića ‘Dočine‘ uskoro mediteranski vrt: panjevi za sjedenje, penjački hvatovi i začinski nasad...

Piše Šibenski.hr
19. svibnja 2024. - 12:48

Unutar prostora novoizgrađenog Dječjeg vrtića “Dočine”, uskoro će niknuti mediteranski vrt. Projekt, sufinanciran s 28.000 eura od Ministarstva demografije, obuhvaća preuređenje unutarnjeg atrija vrtića u funkcionalnu i estetski privlačnu oazu za najmlađe.

Lokacija atrija, sa svojom nepravilnom geometrijom i strmom padinom koja pruža izazov za sigurno igralište, uskoro će biti preobražena u terasasti vrt prilagođen potrebama i sigurnosti dječje igre.

Projekt obuhvaća tri zone: prostor za igru najmlađih, centralni dio za srednji uzrast, te istraživački kutak za starije predškolce.

- Projekt nije samo vizualno unaprjeđenje, već i funkcionalna nadogradnja koja rješava prethodne probleme poput loše odvodnje oborina i nedostatak kvalitetnog prostora za igru – rekla je Tina Valerija Storić, ravnateljica vrtića.

Terasiranjem se stvaraju ravni platoi, omogućujući djeci sigurnost i raznolikost u aktivnostima. U najstrmijem dijelu atrija predviđene su tri terase oplemenjene aromatičnim biljem i novim sadnicama murve, dok je u središnjem dijelu prostor obogaćen novim potpornim zidovima i slojem zelenila. Za najmlađe je osmišljen prostor s reorganizacijom igračaka i mini nogometnim terenom.

- Izuzetno smo sretni što možemo vrtiću Dočine pružiti prostor koji će omogućiti našim najmlađima ne samo zabavu, već i učenje o prirodi i biodiverzitetu kroz igru - zaključila je ravnateljica vrtića.

Uz pejzažno oblikovanje atrij će biti oplemenjen i edukativnim elementima kao što su panjevi za sjedenje i začinski vrt, potičući djecu na učenje kroz senzorne aktivnosti. Također, planirana je i instalacija umjetničkog murala te hvatova za penjanje koji će dodatno stimulirati motorički razvoj djece.

Projekt koji predstavlja sinergiju modernog krajobraznog oblikovanja i pedagoških načela, postavlja Vodice na kartu gradova koji se primjereno brinu o svojim najmlađim sugrađanima. 

02. lipanj 2024 13:56