StoryEditorOCM
ŠibenikNA RAŽINAMA

Na današnji dan prije 69 godina počela je probna proizvodnja u šibenskom TLM-u: ‘Za tvornicu je bio koban...‘

Piše Ivo Mikuličin
18. svibnja 2024. - 16:53
Prije 69 godina, točnije 18. svibnja 1955. godine počela je probna proizvodnja u šibenskoj Tvornici lakih metalaNikša Stipaničev/Cropix/Cropix

Prije 69 godina, točnije 18. svibnja 1955. godine počela je probna proizvodnja u šibenskoj Tvornici lakih metala(čitaj: aluminija) na Ražinama. Krenulo se najprije s valjanim limovima, a potom i u ostalim pogonima nekad najvećeg aluminijskog kombinata u bivšoj državi koji je u doba izuzetnih poslovnih uspjeha zapošljavao više od 5 tisuća djelatnika iz Šibenika i susjednih mjesta.

Za TLM je koban bio, inače slavni, Rujanski rat 1991. godine, kad je srpski agresor ciljano gađao srce tvrtke, točnije pogon elektrolize, te izravno zaustavio proizvodnju. Kasnija povijest aluminijskog kombinata govori o silaznoj putanji, koja je zaustavljena tek kad je šibensku tvrtku kupio(preuzeo) slovenski IMPOL.

Cijela priča o TLM-u krije i jedan gotovo nevjerojatan podatak, točnije brojke koje govore kako slovenski vlasnici s puno manje radnika ostvaruju dvostruko veću proizvodnju! O svemu spomenutom bi, kažu, puno toga mogao kazati (i objasniti) poznati šibenski poduzetnik Vlado Čović, ali se drži one kako je (službena) šutnja, ipak, zlato!

28. svibanj 2024 13:14