StoryEditorOCM
Slatkojednostavno

Zaboravite jagode u čokoladi, ovo je tisuću puta bolje! Evo kako u čas posla napraviti fine praline, ne treba vam kalup

Piše T. S. M.
10. svibnja 2024. - 18:08

Ako ste ljubitelj jagoda u čokoladi, evo ideje koju morate isprobati. Barem je tisuću (bez pretjerivanja) puta bolja od klasičnih jagoda umočenih u otopljenu čokoladu, a priprema se uz samo mrvicu više truda. Rezultat su fine čokoladne praline s punjenjem od jagode. To je, priznate ćete čim ih probate, znatno poboljšanje u odnosu na jagode koje ste samo na brzinu utočali u čokladni umak.

Problem kod jagoda umočenih u čokoladu je u nesrazmjeru slatkoće između čokoladne ljuske i voća. Jagode su već same po sebi pomalo kiselkaste, a kad nisu potpuno zrele te su note u okusu još više naglašene. Slastica čiji ćemo vam recept otkriti za trenutak, pak, sadrži dodatni zaslađivač, zbog čega su okusi ljepše izbalansirani.

No i praline imaju jedan problem, a to je da nam za njihovu pripremu obično trebaju specijalni kalupići. U ovom slučaju to vam neće trebati. Pa, barem vam neće trebati kalup za praline. Onaj za led ipak hoće. U nedostatku, zamrznite smjesu od jagoda u plitkoj posudi pa je narežite na kockice. 

Čokoladne praline s jagodama

Sastojci:

150 g čokolade
150 g jagoda
2 žlice chia sjemenki
2 žlice šećera

Priprema:

Jagode operite i narežite pa ih zgnječite i stavite ih kuhati sa šećerom. Kuhajte par minuta dok jagode ne omekšaju, ubacite chia sjemenke, promiješajte i maknite s vatre.

Kad se smjesa  malo ohladila i zgusnula, prebacite je u kalupiće za led, po mogućnosti okrugle, te ih prebacite u zamrzivač. Nakon otprilike sat vremena trebale bi biti zamrznute.

Otopite čokoladu na pari pa u otopljenu čokoladu umočite okruglice od jagoda. Složite ih na tanjurić ili kuhinjsku rešetku da se čokolada stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 13:50