stdClass Object ( [id] => 1383553 [title] => Imate mali balkon i velike želje? Dizajneri Ikee i Lesnine govore na što treba paziti i u koje zamke ne smijete upasti [alias] => imate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sunce i proljeće već su nas izmamili na balkone i u vrtove. Do sada su okućnice već morale biti pokošene, lišće pokupljeno, pošišani grmovi, sve pometeno... samo je pitanje na čemu ćemo s obitelji i prijateljima sjediti, izležavati se i uživati u svakom slobodnom trenutku. Svatko bi htio u vrtu ispred kuće postaviti kakav vrtni namještaj, čak garnituru koja će biti otporna na sve vremenske neprilike, pogotovo ako u vrtu nema nadstrešnice. Ali ne treba se oko toga puno brinuti jer ponuda namještaja za otvorene prostore je tako bogata da će jedini problem biti odabir. Čak ni cijene nisu tako nepristupačne, mogu se pronaći garniture i za malo više od stotinjak eura, ali naravno, ima i cijeli niz onih koje koštaju više od tisuću eura, čak dvije, negdje i tri tisuće.

Pronašli smo, umjesto vas, garniture pristupačne za svačiji džep, i to u cjenovnom rangu od 135 do 1399 eura u Lesnine, Ikee i Jyska.

---

image

Vrtna garnitura VRISVEDEN, 4 osobe siva
JYSK

400 €

------
image

Vrtna garnitura BEJSTRUP, 4 osobe
JYSK

600 €

------
image

Vrtna garnitura RYDDET, 4,5 osobe, tvrdo drvo
JYSK

799 €

------
image

Vrtna garnitura ULKENSDAL, 4 osoba crna
JYSK

135 €

------
image

Garnitura KIRKENES
Jysk

700 €

------
image

Garnitura VRISVEDEN
Jysk

400 €

------
image

Lesnina LOUNGE GARNITURA

899 eura

------
image

JUTHOLMEN
Modularni kutni trosjed, za van, tamno siva/Kuddarna bež
Ikea
378€

------
image

HAVSTEN/LÅGASKÄR
Garnitura za sjedenje,4sjed,vanjska, bež/bež
Ikea
1.156,99€

------
image

LOUNGE GARNITURA 

svjetlosiva, kutna: 180/248 cm

Lesnina

1399 € 

 

---

No, formiranje vrtnog kutka zaista ne treba toliko koštati, pogotovo što je većina tih garnitura, bez obzira na cijenu, uglavnom rađena od sintetičkih materijala u kombinaciji s metalom ili posebno otpornim drvom. Ostaje samo pitanje ukusa i ambijenta u kojem će garnitura biti smještena.

I oko balkona se treba potruditi kako bismo ovog proljeća i ljeta uživali u malo svojeg prostora na otvorenom. Već ste valjda riješili pitanje cvijeća jer kod prodavača je već sve probrano, barem kad je u pitanju jednogodišnje ili dvogodišnje cvijeće poput begonija, ili višegodišnje kao što su đirani, karanfilići i slično. Znači kad smo riješili cvijeće za balkon, nešto smo obnovili, negdje samo promijenili zemlju... sada prelazimo na uređenje. Čini se da je lakše urediti i stvoriti ugođaj na balkonu nego u vrtu, ali nije tako.

Kako opremiti svoje male balkonske prostore, pitali smo dizajnere u "Lesnini" i "Ikei", a njihovi savjeti mogu se primijeniti i na vrtne kutke barem kad je riječ o savjetima za plansko osmišljavanje, za izbor materijala od kojeg je namještaj napravljen, za detalje kao što su ukrasni jastuci ili osvjetljenje.

U "Lesnini" nam navode osam najvažnijih savjeta:

1. Osigurajte funkcionalnost i estetiku:

Prvo i osnovno pravilo je izrada plana. Početna točka je funkcija - definirajte kako želite koristiti svoj balkon, hoće li to biti prostor za opuštanje, vaš mali biljni vrt ili prostor za druženje s prijateljima. Namjena balkona dalje će olakšati izbor namještaja i raznovrsnih detalja za stvaranje sebi savršenog kutka.

2. Pažljivo birajte namještaj:

Kod izbora namještaja birajte komade koji su proporcionalni veličini prostora. Ako se radi o velikom balkonu, možemo birati čitav spektar vrtnog namještaja. Od udobnih lounge garnitura, drvenog stola sa setom stolaca pa čak i pokoja ležaljka ili viseća fotelja. Za manje površine savjetuju se sklopivi ili modularni komadi koji se jednostavno prilagođavaju svakom prostoru.

3. Materijali i praktične opcije:

Odaberite materijale koji će biti jednostavni za održavanje. Drvo, metal ili poliratan svakako su najzastupljeniji i ujedno nepogrešivi izbor. Drvo naglašava prirodni karakter, metal odiše profinjenošću i daje moderan duh prostoru, dok je poliratan lako prenosiv i otporan, što ga čini najzahvalnijim za održavanje.

4. Ne zaboravite na rasvjetu:

Rasvjeta ima višestruku funkciju, osim što stvara romantiku, ona omogućuje uživanje na balkonu i za vrijeme ugodnih proljetnih noći. To mogu biti zidne, podne ili stropne LED svjetiljke, birati možete između neprimjetnih opcija koje se utope u prostor ili nekoliko statement komada koji neće proći nezapaženo. Vrlo praktične su i bežične svjetiljke s ugrađenom baterijom.

5. Dodaci za opuštanje:

Jastuci, dekice i prostirke balkonu dodaju toplinu i udobnost. Idealno će poslužiti za večeri provedene na balkonu čitajući knjigu, druženju s prijateljima ili jednostavno uživanju u pogledu.

6. Sve je u detaljima:

Kako bi balkon poprimio i vaš osobni pečat, ne zaboravite na još neke ukrasne dodatke. To mogu biti i mirisne svijeće, esencijalna ulja ili aromatične biljke poput lavande ili ružmarina za dodatnu dimenziju opuštanja. Odaberite dodatke koji odražavaju vaš stil i ukus kako biste stvorili prostor koji je autentično vaš.

7. Stvorite svoj mirni kutak:

Kako balkon doživljavamo kao svoj kutak mira, pri uređenju pridodajte pažnju i stvaranju privatnosti. To se može postići postavljanjem zavjesa, pregrada ili biljaka koje će stvoriti zid i intiman prostor za opuštanje bez osjećaja da ste izloženi pogledima susjeda.

8. Dodajte boju i život kroz biljke:

Birajte biljke koje će prosperirati u uvjetima vašeg balkona (sunce, sjena, vjetar). Pažnju posvetite odabiru lonaca ili tegla. Primjerice, viseće tegle su savršen izbor za začinsko biljke, sanduk za cvijeće kao suptilna pregrada u prostoru, ili keramičke tegle posebnih boja i uzorka za dodatak karaktera.

Imamo i savjete o uređenju vanjskog prostora koje se više dotiču detalja, a posložila ih je Valentina Maras, dizajnerica interijera u Ikei. Ona započinje romantikom.

---

image

Valentina Maras, dizajnerica interijera Ikea

---

1. Romantična dobrodošlica

Zamijenite električnu rasvjetu svjetlošću svijeća - i romantična atmosfera je zajamčena. Fenjeri su lijep ukras, a velika svijeća u njima jamči da će se svaki gost osjećati dobrodošlo.

---

image

BORRBY
Fenjer za veliku svijeću, u zatvorenom/na otvorenom crna, 28 cm
Ikea
8,99€

---

2. Udobnost na prvom mjestu

"Järpön/duvholmen" jastuci i navlake namijenjeni su vanjskim prostorima, udobni su za sjedenje i kao nasloni za leđa, vodootporni su i ne blijede, dok navlake u različitim bojama omogućuju promjenu atmosfere kad god poželimo.

3. Ljetna zabava

Zdjele, čaše, bokali, poslužavnici, podni jastuci, tepisi za otvorene prostore, retro uzorci u veselim žutim i zelenim tonovima...

4. Vidiš me, ne vidiš me

Sklopivi stolovi rješenje su za male balkone. Stol koji je jednostavno sklopiti i osloboditi prostor za druge aktivnosti, a ispod kojeg stanu i dvije sklopive stolice, idealno je rješenje.

---

image

DJUPÖN
Sklopivi stol, smeđa
IKEA
79,99€

---

5. Prostor za sve

Veliki i praktično organizirani prostor za odlaganje ili tek mali element za sitnice - svima nam je potreban. Ikea nudi različita rješenja za otvorene prostore, a za svako je osmišljena i zaštitna navlaka koja štiti od vremenskih prilika i neprilika.

6. Ugoda za bose tabane

Podna obloga koja ne zahtijeva održavanje, nalik je drvetu i ugodno je hodati po njoj čak i bosih nogu, a najvažnije od svega - jednostavno se postavlja tako da dijelovi međusobno kliknu.

7. Urbana oaza

Svi žele puno zelenila na balkonima, ali nemaju svi puno prostora. Rješenje: okomiti vrtovi. Plitki regali postavljeni uza zid ili drvena "mreža" na zidu na koju je moguće objesiti " tegle sa biljkama pretvorit će balkone u urbane zelene oaze čak i na visokim katovima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 15 TRIKOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => 15 TRIKOVA 2 0 6972 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 13:59:39 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => O.I.G. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-25 06:28:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-25 06:28:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Imate mali balkon i velike želje? Dizajneri Ikee i Lesnine govore na što treba paziti i u koje zamke ne smijete upasti page_title=Imate mali balkon i velike želje? Dizajneri Ikee i Lesnine govore na što treba paziti i u koje zamke ne smijete upasti [metakey] => balkon, uređenje, namještaj za vanjski prostor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26996498.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976751.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26992999.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26992998.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26992996.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26992995.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993139.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993140.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993543.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993544.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26995726.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26995728.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26995733.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26995804.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26995809.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26996236.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26996239.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/ Shutterstock","","","","","","","","\/Ambia Garden","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I na malom balkonu mo\u017eete napraviti svoju cvjetnu oazu<\/p>","

LOUNGE\u00a0GARNITURA\u00a0<\/p>\n\n

svjetlosiva, kutna:\u00a0180\/248 cm<\/p>\n\n

Lesnina<\/p>\n\n

1399\u00a0\u20ac\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vrtna garnitura VRISVEDEN, 4 osobe siva
\nJYSK<\/p>\n\n

400 \u20ac<\/p>","

Vrtna garnitura BEJSTRUP, 4 osobe
\nJYSK<\/p>\n\n

600 \u20ac<\/p>","

Vrtna garnitura RYDDET, 4,5 osobe, tvrdo drvo
\nJYSK<\/p>\n\n

799 \u20ac<\/p>","

Vrtna garnitura ULKENSDAL, 4 osoba crna
\nJYSK<\/p>\n\n

135 \u20ac<\/p>","

Garnitura KIRKENES
\nJysk<\/p>\n\n

700 \u20ac<\/p>","

Garnitura VRISVEDEN
\nJysk<\/p>\n\n

400 \u20ac<\/p>","

Lesnina 749 eura<\/p>","

Lesnina LOUNGE GARNITURA<\/p>\n\n

899 eura<\/p>","

JUTHOLMEN
\nModularni kutni trosjed, za van, tamno siva\/Kuddarna be\u017e
\nIkea
\n378\u20ac<\/p>","

HAVSTEN\/L\u00c5GASK\u00c4R
\nGarnitura za sjedenje,4sjed,vanjska, be\u017e\/be\u017e
\nIkea
\n1.156,99\u20ac<\/p>","

Valentina Maras, dizajnerica interijera Ikea<\/p>","

BORRBY
\nFenjer za veliku svije\u0107u, u zatvorenom\/na otvorenom crna, 28 cm
\nIkea
\n8,99\u20ac<\/p>","

J\u00c4RP\u00d6N\/DUVHOLMEN
\nUkrasni jastuk za stolicu, vanjski, 50x50 cm
\nIkea
\n30\u20ac<\/p>","

DJUP\u00d6N
\nSklopivi stol, sme\u0111a
\nIKEA
\n79,99\u20ac<\/p>","

LILLE\u00d6\/BRAMS\u00d6N
\nSuncobran+osnova, 150 cm
\nIKEA
\n59,99\u20ac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["43:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26996498_1920.jpg":"1920x1080","k_26996498_1280.jpg":"1280x1280","k_26996498_1024.jpg":"1024x1024","k_26996498_640.jpg":"640x640","k_26996498_480.jpg":"480x480","k_26996498_340.jpg":"340x340","k_26996498_220.jpg":"220x220","o_26996498_1280.jpg":"1280x854","o_26996498_1024.jpg":"1024x683","o_26996498_640.jpg":"640x427","o_26996498_480.jpg":"480x320","o_26996498_340.jpg":"340x226","o_26996498_220.jpg":"220x146","h_26996498_1280.jpg":"1280x854","h_26996498_1024.jpg":"1024x683","h_26996498_640.jpg":"640x427","h_26996498_480.jpg":"480x320","h_26996498_340.jpg":"340x227","h_26996498_220.jpg":"220x147","pp_26996498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996498_640.jpg":"640x814","pp_26996498_480.jpg":"480x611","pp_26996498_340.jpg":"340x432","pp_26996498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976751_1920.jpg":"1920x1080","k_26976751_1280.jpg":"1280x1280","k_26976751_1024.jpg":"1024x1024","k_26976751_640.jpg":"640x640","k_26976751_480.jpg":"480x480","k_26976751_340.jpg":"340x340","k_26976751_220.jpg":"220x220","o_26976751_1280.jpg":"1280x853","o_26976751_1024.jpg":"1024x682","o_26976751_640.jpg":"640x426","o_26976751_480.jpg":"480x320","o_26976751_340.jpg":"340x226","o_26976751_220.jpg":"220x146","h_26976751_1280.jpg":"1280x854","h_26976751_1024.jpg":"1024x683","h_26976751_640.jpg":"640x427","h_26976751_480.jpg":"480x320","h_26976751_340.jpg":"340x227","h_26976751_220.jpg":"220x147","pp_26976751_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976751_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976751_640.jpg":"640x814","pp_26976751_480.jpg":"480x611","pp_26976751_340.jpg":"340x432","pp_26976751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_26992999_1920.jpg":"1920x1080","k_26992999_1280.jpg":"1280x1280","k_26992999_1024.jpg":"1024x1024","k_26992999_640.jpg":"640x640","k_26992999_480.jpg":"480x480","k_26992999_340.jpg":"340x340","k_26992999_220.jpg":"220x220","o_26992999_1280.jpg":"1280x960","o_26992999_1024.jpg":"1024x768","o_26992999_640.jpg":"640x480","o_26992999_480.jpg":"480x360","o_26992999_340.jpg":"340x255","o_26992999_220.jpg":"220x165","h_26992999_1280.jpg":"1280x854","h_26992999_1024.jpg":"1024x683","h_26992999_640.jpg":"640x427","h_26992999_480.jpg":"480x320","h_26992999_340.jpg":"340x227","h_26992999_220.jpg":"220x147","pp_26992999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26992999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26992999_640.jpg":"640x814","pp_26992999_480.jpg":"480x611","pp_26992999_340.jpg":"340x432","pp_26992999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_26992998_1920.jpg":"1920x1080","k_26992998_1280.jpg":"1280x1280","k_26992998_1024.jpg":"1024x1024","k_26992998_640.jpg":"640x640","k_26992998_480.jpg":"480x480","k_26992998_340.jpg":"340x340","k_26992998_220.jpg":"220x220","o_26992998_1280.jpg":"1280x960","o_26992998_1024.jpg":"1024x768","o_26992998_640.jpg":"640x480","o_26992998_480.jpg":"480x360","o_26992998_340.jpg":"340x255","o_26992998_220.jpg":"220x165","h_26992998_1280.jpg":"1280x854","h_26992998_1024.jpg":"1024x683","h_26992998_640.jpg":"640x427","h_26992998_480.jpg":"480x320","h_26992998_340.jpg":"340x227","h_26992998_220.jpg":"220x147","pp_26992998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26992998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26992998_640.jpg":"640x814","pp_26992998_480.jpg":"480x611","pp_26992998_340.jpg":"340x432","pp_26992998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_26992996_1920.jpg":"1920x1080","k_26992996_1280.jpg":"1280x1280","k_26992996_1024.jpg":"1024x1024","k_26992996_640.jpg":"640x640","k_26992996_480.jpg":"480x480","k_26992996_340.jpg":"340x340","k_26992996_220.jpg":"220x220","o_26992996_1280.jpg":"1280x960","o_26992996_1024.jpg":"1024x768","o_26992996_640.jpg":"640x480","o_26992996_480.jpg":"480x360","o_26992996_340.jpg":"340x255","o_26992996_220.jpg":"220x165","h_26992996_1280.jpg":"1280x854","h_26992996_1024.jpg":"1024x683","h_26992996_640.jpg":"640x427","h_26992996_480.jpg":"480x320","h_26992996_340.jpg":"340x227","h_26992996_220.jpg":"220x147","pp_26992996_1280.jpg":"1280x1628","pp_26992996_1024.jpg":"1024x1303","pp_26992996_640.jpg":"640x814","pp_26992996_480.jpg":"480x611","pp_26992996_340.jpg":"340x432","pp_26992996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_26992995_1920.jpg":"1920x1080","k_26992995_1280.jpg":"1280x1280","k_26992995_1024.jpg":"1024x1024","k_26992995_640.jpg":"640x640","k_26992995_480.jpg":"480x480","k_26992995_340.jpg":"340x340","k_26992995_220.jpg":"220x220","o_26992995_1280.jpg":"1280x960","o_26992995_1024.jpg":"1024x768","o_26992995_640.jpg":"640x480","o_26992995_480.jpg":"480x360","o_26992995_340.jpg":"340x255","o_26992995_220.jpg":"220x165","h_26992995_1280.jpg":"1280x854","h_26992995_1024.jpg":"1024x683","h_26992995_640.jpg":"640x427","h_26992995_480.jpg":"480x320","h_26992995_340.jpg":"340x227","h_26992995_220.jpg":"220x147","pp_26992995_1280.jpg":"1280x1628","pp_26992995_1024.jpg":"1024x1303","pp_26992995_640.jpg":"640x814","pp_26992995_480.jpg":"480x611","pp_26992995_340.jpg":"340x432","pp_26992995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1462","hd_26993139_1920.jpg":"1920x1080","k_26993139_1280.jpg":"1280x1280","k_26993139_1024.jpg":"1024x1024","k_26993139_640.jpg":"640x640","k_26993139_480.jpg":"480x480","k_26993139_340.jpg":"340x340","k_26993139_220.jpg":"220x220","o_26993139_1280.jpg":"1280x974","o_26993139_1024.jpg":"1024x779","o_26993139_640.jpg":"640x487","o_26993139_480.jpg":"480x365","o_26993139_340.jpg":"340x258","o_26993139_220.jpg":"220x167","h_26993139_1280.jpg":"1280x854","h_26993139_1024.jpg":"1024x683","h_26993139_640.jpg":"640x427","h_26993139_480.jpg":"480x320","h_26993139_340.jpg":"340x227","h_26993139_220.jpg":"220x147","pp_26993139_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993139_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993139_640.jpg":"640x814","pp_26993139_480.jpg":"480x611","pp_26993139_340.jpg":"340x432","pp_26993139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26993140_1920.jpg":"1920x1080","k_26993140_1280.jpg":"1280x1280","k_26993140_1024.jpg":"1024x1024","k_26993140_640.jpg":"640x640","k_26993140_480.jpg":"480x480","k_26993140_340.jpg":"340x340","k_26993140_220.jpg":"220x220","o_26993140_1280.jpg":"1280x960","o_26993140_1024.jpg":"1024x768","o_26993140_640.jpg":"640x480","o_26993140_480.jpg":"480x360","o_26993140_340.jpg":"340x255","o_26993140_220.jpg":"220x165","h_26993140_1280.jpg":"1280x854","h_26993140_1024.jpg":"1024x683","h_26993140_640.jpg":"640x427","h_26993140_480.jpg":"480x320","h_26993140_340.jpg":"340x227","h_26993140_220.jpg":"220x147","pp_26993140_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993140_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993140_640.jpg":"640x814","pp_26993140_480.jpg":"480x611","pp_26993140_340.jpg":"340x432","pp_26993140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993543_1920.jpg":"1920x1080","k_26993543_1280.jpg":"1280x1280","k_26993543_1024.jpg":"1024x1024","k_26993543_640.jpg":"640x640","k_26993543_480.jpg":"480x480","k_26993543_340.jpg":"340x340","k_26993543_220.jpg":"220x220","o_26993543_1280.jpg":"1280x853","o_26993543_1024.jpg":"1024x682","o_26993543_640.jpg":"640x426","o_26993543_480.jpg":"480x320","o_26993543_340.jpg":"340x226","o_26993543_220.jpg":"220x146","h_26993543_1280.jpg":"1280x854","h_26993543_1024.jpg":"1024x683","h_26993543_640.jpg":"640x427","h_26993543_480.jpg":"480x320","h_26993543_340.jpg":"340x227","h_26993543_220.jpg":"220x147","pp_26993543_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993543_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993543_640.jpg":"640x814","pp_26993543_480.jpg":"480x611","pp_26993543_340.jpg":"340x432","pp_26993543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993544_1920.jpg":"1920x1080","k_26993544_1280.jpg":"1280x1280","k_26993544_1024.jpg":"1024x1024","k_26993544_640.jpg":"640x640","k_26993544_480.jpg":"480x480","k_26993544_340.jpg":"340x340","k_26993544_220.jpg":"220x220","o_26993544_1280.jpg":"1280x853","o_26993544_1024.jpg":"1024x682","o_26993544_640.jpg":"640x426","o_26993544_480.jpg":"480x320","o_26993544_340.jpg":"340x226","o_26993544_220.jpg":"220x146","h_26993544_1280.jpg":"1280x854","h_26993544_1024.jpg":"1024x683","h_26993544_640.jpg":"640x427","h_26993544_480.jpg":"480x320","h_26993544_340.jpg":"340x227","h_26993544_220.jpg":"220x147","pp_26993544_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993544_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993544_640.jpg":"640x814","pp_26993544_480.jpg":"480x611","pp_26993544_340.jpg":"340x432","pp_26993544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x892","hd_26995726_1920.jpg":"1920x1080","k_26995726_1280.jpg":"1280x1280","k_26995726_1024.jpg":"1024x1024","k_26995726_640.jpg":"640x640","k_26995726_480.jpg":"480x480","k_26995726_340.jpg":"340x340","k_26995726_220.jpg":"220x220","o_26995726_1280.jpg":"1280x594","o_26995726_1024.jpg":"1024x475","o_26995726_640.jpg":"640x297","o_26995726_480.jpg":"480x223","o_26995726_340.jpg":"340x157","o_26995726_220.jpg":"220x102","h_26995726_1280.jpg":"1280x854","h_26995726_1024.jpg":"1024x683","h_26995726_640.jpg":"640x427","h_26995726_480.jpg":"480x320","h_26995726_340.jpg":"340x227","h_26995726_220.jpg":"220x147","pp_26995726_1280.jpg":"1280x1628","pp_26995726_1024.jpg":"1024x1303","pp_26995726_640.jpg":"640x814","pp_26995726_480.jpg":"480x611","pp_26995726_340.jpg":"340x432","pp_26995726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1280","hd_26995728_1920.jpg":"1920x1080","k_26995728_1280.jpg":"1280x1280","k_26995728_1024.jpg":"1024x1024","k_26995728_640.jpg":"640x640","k_26995728_480.jpg":"480x480","k_26995728_340.jpg":"340x340","k_26995728_220.jpg":"220x220","o_26995728_1280.jpg":"1280x1280","o_26995728_1024.jpg":"1024x1024","o_26995728_640.jpg":"640x640","o_26995728_480.jpg":"480x480","o_26995728_340.jpg":"340x340","o_26995728_220.jpg":"220x220","h_26995728_1280.jpg":"1280x854","h_26995728_1024.jpg":"1024x683","h_26995728_640.jpg":"640x427","h_26995728_480.jpg":"480x320","h_26995728_340.jpg":"340x227","h_26995728_220.jpg":"220x147","pp_26995728_1280.jpg":"1280x1628","pp_26995728_1024.jpg":"1024x1303","pp_26995728_640.jpg":"640x814","pp_26995728_480.jpg":"480x611","pp_26995728_340.jpg":"340x432","pp_26995728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1247x1663","hd_26995733_1920.jpg":"1920x1080","k_26995733_1280.jpg":"1280x1280","k_26995733_1024.jpg":"1024x1024","k_26995733_640.jpg":"640x640","k_26995733_480.jpg":"480x480","k_26995733_340.jpg":"340x340","k_26995733_220.jpg":"220x220","o_26995733_1280.jpg":"1280x1707","o_26995733_1024.jpg":"1024x1365","o_26995733_640.jpg":"640x853","o_26995733_480.jpg":"480x640","o_26995733_340.jpg":"340x453","o_26995733_220.jpg":"220x293","h_26995733_1280.jpg":"1280x854","h_26995733_1024.jpg":"1024x683","h_26995733_640.jpg":"640x427","h_26995733_480.jpg":"480x320","h_26995733_340.jpg":"340x227","h_26995733_220.jpg":"220x147","pp_26995733_1280.jpg":"1280x1628","pp_26995733_1024.jpg":"1024x1303","pp_26995733_640.jpg":"640x814","pp_26995733_480.jpg":"480x611","pp_26995733_340.jpg":"340x432","pp_26995733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x1387","hd_26995804_1920.jpg":"1920x1080","k_26995804_1280.jpg":"1280x1280","k_26995804_1024.jpg":"1024x1024","k_26995804_640.jpg":"640x640","k_26995804_480.jpg":"480x480","k_26995804_340.jpg":"340x340","k_26995804_220.jpg":"220x220","o_26995804_1280.jpg":"1280x2219","o_26995804_1024.jpg":"1024x1775","o_26995804_640.jpg":"640x1109","o_26995804_480.jpg":"480x832","o_26995804_340.jpg":"340x589","o_26995804_220.jpg":"220x381","h_26995804_1280.jpg":"1280x854","h_26995804_1024.jpg":"1024x683","h_26995804_640.jpg":"640x427","h_26995804_480.jpg":"480x320","h_26995804_340.jpg":"340x227","h_26995804_220.jpg":"220x147","pp_26995804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26995804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26995804_640.jpg":"640x814","pp_26995804_480.jpg":"480x611","pp_26995804_340.jpg":"340x432","pp_26995804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1280","hd_26995809_1920.jpg":"1920x1080","k_26995809_1280.jpg":"1280x1280","k_26995809_1024.jpg":"1024x1024","k_26995809_640.jpg":"640x640","k_26995809_480.jpg":"480x480","k_26995809_340.jpg":"340x340","k_26995809_220.jpg":"220x220","o_26995809_1280.jpg":"1280x1280","o_26995809_1024.jpg":"1024x1024","o_26995809_640.jpg":"640x640","o_26995809_480.jpg":"480x480","o_26995809_340.jpg":"340x340","o_26995809_220.jpg":"220x220","h_26995809_1280.jpg":"1280x854","h_26995809_1024.jpg":"1024x683","h_26995809_640.jpg":"640x427","h_26995809_480.jpg":"480x320","h_26995809_340.jpg":"340x227","h_26995809_220.jpg":"220x147","pp_26995809_1280.jpg":"1280x1628","pp_26995809_1024.jpg":"1024x1303","pp_26995809_640.jpg":"640x814","pp_26995809_480.jpg":"480x611","pp_26995809_340.jpg":"340x432","pp_26995809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x1365","hd_26996236_1920.jpg":"1920x1080","k_26996236_1280.jpg":"1280x1280","k_26996236_1024.jpg":"1024x1024","k_26996236_640.jpg":"640x640","k_26996236_480.jpg":"480x480","k_26996236_340.jpg":"340x340","k_26996236_220.jpg":"220x220","o_26996236_1280.jpg":"1280x1706","o_26996236_1024.jpg":"1024x1365","o_26996236_640.jpg":"640x853","o_26996236_480.jpg":"480x639","o_26996236_340.jpg":"340x453","o_26996236_220.jpg":"220x293","h_26996236_1280.jpg":"1280x854","h_26996236_1024.jpg":"1024x683","h_26996236_640.jpg":"640x427","h_26996236_480.jpg":"480x320","h_26996236_340.jpg":"340x227","h_26996236_220.jpg":"220x147","pp_26996236_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996236_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996236_640.jpg":"640x814","pp_26996236_480.jpg":"480x611","pp_26996236_340.jpg":"340x432","pp_26996236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x1366","hd_26996239_1920.jpg":"1920x1080","k_26996239_1280.jpg":"1280x1280","k_26996239_1024.jpg":"1024x1024","k_26996239_640.jpg":"640x640","k_26996239_480.jpg":"480x480","k_26996239_340.jpg":"340x340","k_26996239_220.jpg":"220x220","o_26996239_1280.jpg":"1280x1707","o_26996239_1024.jpg":"1024x1366","o_26996239_640.jpg":"640x853","o_26996239_480.jpg":"480x640","o_26996239_340.jpg":"340x453","o_26996239_220.jpg":"220x293","h_26996239_1280.jpg":"1280x854","h_26996239_1024.jpg":"1024x683","h_26996239_640.jpg":"640x427","h_26996239_480.jpg":"480x320","h_26996239_340.jpg":"340x227","h_26996239_220.jpg":"220x147","pp_26996239_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996239_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996239_640.jpg":"640x814","pp_26996239_480.jpg":"480x611","pp_26996239_340.jpg":"340x432","pp_26996239_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38788668 Threads: 4 Questions: 7125015065 Slow queries: 3310390 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609046112 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/imate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti-1383553 [printLink] => /mozaik/prostorija/imate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti-1383553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312391 [name] => balkon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balkon [link] => /tag/balkon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 360141 [name] => uređenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje [link] => /tag/uredenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756772 [name] => namještaj za vanjski prostor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 08:28:44 [main_article_id] => 0 [alias] => namjestaj-za-vanjski-prostor [link] => /tag/namjestaj-za-vanjski-prostor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 15 TRIKOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imate mali balkon i velike želje? Dizajneri Ikee i Lesnine govore na što treba paziti i u koje zamke ne smijete upasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26996498.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/ Shutterstock [mainImageDesc] =>

I na malom balkonu možete napraviti svoju cvjetnu oazu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26996498.jpg [title] =>

I na malom balkonu možete napraviti svoju cvjetnu oazu

Ilustracija/ Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976751.jpg [title] =>

LOUNGE GARNITURA 

svjetlosiva, kutna: 180/248 cm

Lesnina

1399 € 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26992999.jpg [title] =>

Vrtna garnitura VRISVEDEN, 4 osobe siva
JYSK

400 €

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26992998.jpg [title] =>

Vrtna garnitura BEJSTRUP, 4 osobe
JYSK

600 €

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26992996.jpg [title] =>

Vrtna garnitura RYDDET, 4,5 osobe, tvrdo drvo
JYSK

799 €

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26992995.jpg [title] =>

Vrtna garnitura ULKENSDAL, 4 osoba crna
JYSK

135 €

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993139.jpg [title] =>

Garnitura KIRKENES
Jysk

700 €

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993140.jpg [title] =>

Garnitura VRISVEDEN
Jysk

400 €

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993543.jpg [title] =>

Lesnina 749 eura

/Ambia Garden ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993544.jpg [title] =>

Lesnina LOUNGE GARNITURA

899 eura

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26995726.jpg [title] =>

JUTHOLMEN
Modularni kutni trosjed, za van, tamno siva/Kuddarna bež
Ikea
378€

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26995728.jpg [title] =>

HAVSTEN/LÅGASKÄR
Garnitura za sjedenje,4sjed,vanjska, bež/bež
Ikea
1.156,99€

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26995733.jpg [title] =>

Valentina Maras, dizajnerica interijera Ikea

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26995804.jpg [title] =>

BORRBY
Fenjer za veliku svijeću, u zatvorenom/na otvorenom crna, 28 cm
Ikea
8,99€

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26995809.jpg [title] =>

JÄRPÖN/DUVHOLMEN
Ukrasni jastuk za stolicu, vanjski, 50x50 cm
Ikea
30€

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26996236.jpg [title] =>

DJUPÖN
Sklopivi stol, smeđa
IKEA
79,99€

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26996239.jpg [title] =>

LILLEÖ/BRAMSÖN
Suncobran+osnova, 150 cm
IKEA
59,99€

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sunce i proljeće već su nas izmamili na balkone i u vrtove. Do sada su okućnice već morale biti pokošene, lišće pokupljeno, pošišani grmovi, sve pometeno... samo je pitanje na čemu ćemo s obitelji i prijateljima sjediti, izležavati se i uživati u svakom slobodnom trenutku. Svatko bi htio u vrtu ispred kuće postaviti kakav vrtni namještaj, čak garnituru koja će biti otporna na sve vremenske neprilike, pogotovo ako u vrtu nema nadstrešnice. Ali ne treba se oko toga puno brinuti jer ponuda namještaja za otvorene prostore je tako bogata da će jedini problem biti odabir. Čak ni cijene nisu tako nepristupačne, mogu se pronaći garniture i za malo više od stotinjak eura, ali naravno, ima i cijeli niz onih koje koštaju više od tisuću eura, čak dvije, negdje i tri tisuće.

Pronašli smo, umjesto vas, garniture pristupačne za svačiji džep, i to u cjenovnom rangu od 135 do 1399 eura u Lesnine, Ikee i Jyska.

---

image

Vrtna garnitura VRISVEDEN, 4 osobe siva
JYSK

400 €

------
image

Vrtna garnitura BEJSTRUP, 4 osobe
JYSK

600 €

------
image

Vrtna garnitura RYDDET, 4,5 osobe, tvrdo drvo
JYSK

799 €

------
image

Vrtna garnitura ULKENSDAL, 4 osoba crna
JYSK

135 €

------
image

Garnitura KIRKENES
Jysk

700 €

------
image

Garnitura VRISVEDEN
Jysk

400 €

------
image

Lesnina LOUNGE GARNITURA

899 eura

------
image

JUTHOLMEN
Modularni kutni trosjed, za van, tamno siva/Kuddarna bež
Ikea
378€

------
image

HAVSTEN/LÅGASKÄR
Garnitura za sjedenje,4sjed,vanjska, bež/bež
Ikea
1.156,99€

------
image

LOUNGE GARNITURA 

svjetlosiva, kutna: 180/248 cm

Lesnina

1399 € 

 

---

No, formiranje vrtnog kutka zaista ne treba toliko koštati, pogotovo što je većina tih garnitura, bez obzira na cijenu, uglavnom rađena od sintetičkih materijala u kombinaciji s metalom ili posebno otpornim drvom. Ostaje samo pitanje ukusa i ambijenta u kojem će garnitura biti smještena.

I oko balkona se treba potruditi kako bismo ovog proljeća i ljeta uživali u malo svojeg prostora na otvorenom. Već ste valjda riješili pitanje cvijeća jer kod prodavača je već sve probrano, barem kad je u pitanju jednogodišnje ili dvogodišnje cvijeće poput begonija, ili višegodišnje kao što su đirani, karanfilići i slično. Znači kad smo riješili cvijeće za balkon, nešto smo obnovili, negdje samo promijenili zemlju... sada prelazimo na uređenje. Čini se da je lakše urediti i stvoriti ugođaj na balkonu nego u vrtu, ali nije tako.

Kako opremiti svoje male balkonske prostore, pitali smo dizajnere u "Lesnini" i "Ikei", a njihovi savjeti mogu se primijeniti i na vrtne kutke barem kad je riječ o savjetima za plansko osmišljavanje, za izbor materijala od kojeg je namještaj napravljen, za detalje kao što su ukrasni jastuci ili osvjetljenje.

U "Lesnini" nam navode osam najvažnijih savjeta:

1. Osigurajte funkcionalnost i estetiku:

Prvo i osnovno pravilo je izrada plana. Početna točka je funkcija - definirajte kako želite koristiti svoj balkon, hoće li to biti prostor za opuštanje, vaš mali biljni vrt ili prostor za druženje s prijateljima. Namjena balkona dalje će olakšati izbor namještaja i raznovrsnih detalja za stvaranje sebi savršenog kutka.

2. Pažljivo birajte namještaj:

Kod izbora namještaja birajte komade koji su proporcionalni veličini prostora. Ako se radi o velikom balkonu, možemo birati čitav spektar vrtnog namještaja. Od udobnih lounge garnitura, drvenog stola sa setom stolaca pa čak i pokoja ležaljka ili viseća fotelja. Za manje površine savjetuju se sklopivi ili modularni komadi koji se jednostavno prilagođavaju svakom prostoru.

3. Materijali i praktične opcije:

Odaberite materijale koji će biti jednostavni za održavanje. Drvo, metal ili poliratan svakako su najzastupljeniji i ujedno nepogrešivi izbor. Drvo naglašava prirodni karakter, metal odiše profinjenošću i daje moderan duh prostoru, dok je poliratan lako prenosiv i otporan, što ga čini najzahvalnijim za održavanje.

4. Ne zaboravite na rasvjetu:

Rasvjeta ima višestruku funkciju, osim što stvara romantiku, ona omogućuje uživanje na balkonu i za vrijeme ugodnih proljetnih noći. To mogu biti zidne, podne ili stropne LED svjetiljke, birati možete između neprimjetnih opcija koje se utope u prostor ili nekoliko statement komada koji neće proći nezapaženo. Vrlo praktične su i bežične svjetiljke s ugrađenom baterijom.

5. Dodaci za opuštanje:

Jastuci, dekice i prostirke balkonu dodaju toplinu i udobnost. Idealno će poslužiti za večeri provedene na balkonu čitajući knjigu, druženju s prijateljima ili jednostavno uživanju u pogledu.

6. Sve je u detaljima:

Kako bi balkon poprimio i vaš osobni pečat, ne zaboravite na još neke ukrasne dodatke. To mogu biti i mirisne svijeće, esencijalna ulja ili aromatične biljke poput lavande ili ružmarina za dodatnu dimenziju opuštanja. Odaberite dodatke koji odražavaju vaš stil i ukus kako biste stvorili prostor koji je autentično vaš.

7. Stvorite svoj mirni kutak:

Kako balkon doživljavamo kao svoj kutak mira, pri uređenju pridodajte pažnju i stvaranju privatnosti. To se može postići postavljanjem zavjesa, pregrada ili biljaka koje će stvoriti zid i intiman prostor za opuštanje bez osjećaja da ste izloženi pogledima susjeda.

8. Dodajte boju i život kroz biljke:

Birajte biljke koje će prosperirati u uvjetima vašeg balkona (sunce, sjena, vjetar). Pažnju posvetite odabiru lonaca ili tegla. Primjerice, viseće tegle su savršen izbor za začinsko biljke, sanduk za cvijeće kao suptilna pregrada u prostoru, ili keramičke tegle posebnih boja i uzorka za dodatak karaktera.

Imamo i savjete o uređenju vanjskog prostora koje se više dotiču detalja, a posložila ih je Valentina Maras, dizajnerica interijera u Ikei. Ona započinje romantikom.

---

image

Valentina Maras, dizajnerica interijera Ikea

---

1. Romantična dobrodošlica

Zamijenite električnu rasvjetu svjetlošću svijeća - i romantična atmosfera je zajamčena. Fenjeri su lijep ukras, a velika svijeća u njima jamči da će se svaki gost osjećati dobrodošlo.

---

image

BORRBY
Fenjer za veliku svijeću, u zatvorenom/na otvorenom crna, 28 cm
Ikea
8,99€

---

2. Udobnost na prvom mjestu

"Järpön/duvholmen" jastuci i navlake namijenjeni su vanjskim prostorima, udobni su za sjedenje i kao nasloni za leđa, vodootporni su i ne blijede, dok navlake u različitim bojama omogućuju promjenu atmosfere kad god poželimo.

3. Ljetna zabava

Zdjele, čaše, bokali, poslužavnici, podni jastuci, tepisi za otvorene prostore, retro uzorci u veselim žutim i zelenim tonovima...

4. Vidiš me, ne vidiš me

Sklopivi stolovi rješenje su za male balkone. Stol koji je jednostavno sklopiti i osloboditi prostor za druge aktivnosti, a ispod kojeg stanu i dvije sklopive stolice, idealno je rješenje.

---

image

DJUPÖN
Sklopivi stol, smeđa
IKEA
79,99€

---

5. Prostor za sve

Veliki i praktično organizirani prostor za odlaganje ili tek mali element za sitnice - svima nam je potreban. Ikea nudi različita rješenja za otvorene prostore, a za svako je osmišljena i zaštitna navlaka koja štiti od vremenskih prilika i neprilika.

6. Ugoda za bose tabane

Podna obloga koja ne zahtijeva održavanje, nalik je drvetu i ugodno je hodati po njoj čak i bosih nogu, a najvažnije od svega - jednostavno se postavlja tako da dijelovi međusobno kliknu.

7. Urbana oaza

Svi žele puno zelenila na balkonima, ali nemaju svi puno prostora. Rješenje: okomiti vrtovi. Plitki regali postavljeni uza zid ili drvena "mreža" na zidu na koju je moguće objesiti " tegle sa biljkama pretvorit će balkone u urbane zelene oaze čak i na visokim katovima.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/ Shutterstock /Ambia Garden
Ilustracija/ Shutterstock

I na malom balkonu možete napraviti svoju cvjetnu oazu


LOUNGE GARNITURA 

svjetlosiva, kutna: 180/248 cm

Lesnina

1399 € 

 


Vrtna garnitura VRISVEDEN, 4 osobe siva
JYSK

400 €


Vrtna garnitura BEJSTRUP, 4 osobe
JYSK

600 €


Vrtna garnitura RYDDET, 4,5 osobe, tvrdo drvo
JYSK

799 €


Vrtna garnitura ULKENSDAL, 4 osoba crna
JYSK

135 €


Garnitura KIRKENES
Jysk

700 €


Garnitura VRISVEDEN
Jysk

400 €

/Ambia Garden

Lesnina 749 eura


Lesnina LOUNGE GARNITURA

899 eura


JUTHOLMEN
Modularni kutni trosjed, za van, tamno siva/Kuddarna bež
Ikea
378€


HAVSTEN/LÅGASKÄR
Garnitura za sjedenje,4sjed,vanjska, bež/bež
Ikea
1.156,99€


Valentina Maras, dizajnerica interijera Ikea


BORRBY
Fenjer za veliku svijeću, u zatvorenom/na otvorenom crna, 28 cm
Ikea
8,99€


JÄRPÖN/DUVHOLMEN
Ukrasni jastuk za stolicu, vanjski, 50x50 cm
Ikea
30€


DJUPÖN
Sklopivi stol, smeđa
IKEA
79,99€


LILLEÖ/BRAMSÖN
Suncobran+osnova, 150 cm
IKEA
59,99€

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/imate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti-1383553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=853877a46ba86b4e43d25e6e4b4b495511fde619 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imate+mali+balkon+i+velike+%C5%BEelje%3F+Dizajneri+Ikee+i+Lesnine+govore+na+%C5%A1to+treba+paziti+i+u+koje+zamke+ne+smijete+upasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fimate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti-1383553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fimate-mali-balkon-i-velike-zelje-dizajneri-ikee-i-lesnine-govore-na-sto-treba-paziti-i-u-koje-zamke-ne-smijete-upasti-1383553 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 15 TRIKOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Prostorija15 TRIKOVA

Imate mali balkon i velike želje? Dizajneri Ikee i Lesnine govore na što treba paziti i u koje zamke ne smijete upasti

Piše O.I.G.
25. travnja 2024. - 08:28

Sunce i proljeće već su nas izmamili na balkone i u vrtove. Do sada su okućnice već morale biti pokošene, lišće pokupljeno, pošišani grmovi, sve pometeno... samo je pitanje na čemu ćemo s obitelji i prijateljima sjediti, izležavati se i uživati u svakom slobodnom trenutku. Svatko bi htio u vrtu ispred kuće postaviti kakav vrtni namještaj, čak garnituru koja će biti otporna na sve vremenske neprilike, pogotovo ako u vrtu nema nadstrešnice. Ali ne treba se oko toga puno brinuti jer ponuda namještaja za otvorene prostore je tako bogata da će jedini problem biti odabir. Čak ni cijene nisu tako nepristupačne, mogu se pronaći garniture i za malo više od stotinjak eura, ali naravno, ima i cijeli niz onih koje koštaju više od tisuću eura, čak dvije, negdje i tri tisuće....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:09