StoryEditorOCM
PanoramaCarl Philip

Danas mu je 45. rođendan: rođen je kao prijestolonasljednik, studirao je poljoprivredu, voli brze automobile

Piše MOZAIK SD
13. svibnja 2024. - 14:19

Dugo je jedini sin švedskog kralja Carla XVI Gustafa (78) i kraljice Silvije (80) bio jedan od najtraženijih neženja u Europi kao "zgodni švedski princ". Danas slavi 45. rođendan.

image

Princ Carl Philip, princ Daniel i prijestolonasljednica Victoria

Claudio Bresciani/Tt News Agency Via Afp

Kada se rodio prije 45 godina, Carl Philip smatran je prijestolonasljednikom. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, u siječnju 1980., Švedska je promijenila zakon nasljeđivanja na prijestolje, prema kojem krunu više ne nasljeđuje prvi muški nasljednik, već prvorođeno dijete - bez obzira na spol. Starija sestra Carla Philipa Victoria tako se popela na prvo mjesto u redu za prijestolje.

image

Kralj Carl XVI Gustaf i princ Carl Philip

Ida Marie Odgaard/Afp

I tako se Carl Philip mogao usredotočiti na svoje različite interese izvan protokola kraljevskog dvora. Nakon školovanja završio je vojnu obuku od 1999. do 2020., nakon čega je prvo studirao grafički dizajn u Stockholmu, a zatim poljoprivredne znanosti u Alnarpu. Ali ne samo da se mogao profesionalno ostvariti, već je i slobodniji u svojim hobijima kao rezervni princ nego što bi bio kao nasljednik prijestolja.

Osim fotografije, s kojom se bavi od malih nogu, motosport je njegova velika strast. Od oca nije samo naslijedio svoj izgled, već i ljubav prema brzim automobilima. Carl Philip ima dozvolu za utrke i još uvijek je za volanom kao i otac. Nedavno su ga sinovi bodrili na Porsche Carrera Cupu 2023. godine. Entuzijazam za motosport priskrbio mu je nadimak "Racing Driver Prince".

image

Princ Carl Philip i supruga Sofia

Mischa Schoemaker/Anp Via Afp
image

Princ Carl Philip i supruga Sofia

Mischa Schoemaker/Anp Via Afp

Godine 2008. princ je upoznao manekenku i reality starletu Sofiju Hellqvist, a službeno su u vezi od 2010. godine. Nakon vjenčanja 2015. dobili su tri sina: Aleksandra (8), Gabriela (6) i Juliana (3). 

image

Princ Carl Philip i supruga Sofia

Pontus Lundahl/Tt News Agency Via Afp

Švedska kraljevska obitelj pati od disleksije, oblika poteškoća u čitanju i pravopisu. Godinama je princ skrivao poremećaj koji imaju i njegov otac i dvije sestre. Ali već neko vrijeme otvoreno govori o tome - također kako bi potaknuo druge oboljele i borio se protiv stigmatizacije hendikepa. "Bilo je teško nositi se s predrasudama drugih. Ali problem nije samo u tome što vas drugi smatraju glupima ili lijenima, već i u tome što razvijate negativne osjećaje prema sebi. Najteže je nositi se s tim osjećajima", rekao je za švedski časopis Kupé.

image

Princ Carl Philip

Micke Fransson/Tt News Agency Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 07:35