stdClass Object ( [id] => 1382383 [title] => Unuk Marina Tartaglie: ‘Nono je bio u atelijeru do posljednjeg dana, a nama je dijelio bombone da ne radimo nered‘ [alias] => unuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Marino Tartaglia (1894. - 1984.) zasigurno je jedan od naših najvažnijih modernih slikara, jedan od giganata našeg 20. stoljeća. Štoviše, "ako je itko u našem ambijentu došao do likovne omege, bio je to Marino Tartaglia" - napisao je Tonko Maroević prigodom posljednje i posthumne slikareve retrospektivne izložbe.

Dvadeset godina poslije, u omiškoj crkvi sv. Duha, od 20. travnja predstavlja se izbor slika Marina Tartaglie iz privatne zbirke Kelemen, a od dvadesetak slika i crteža iz obiteljske ostavštine neki dosad nisu bili izlagani.

Izložba se poklapa sa 130. godišnjicom rođenja i 40 godina od smrti Marina Tartaglie, umjetnika koji je u Rimu dijelio atelijer s Ivanom Meštrovićem i za njega izrađivao tehničke nacrte. Sudionika europskih avangardnih stremljenja, slikara koji je izlagao na Venecijanskom bijenalu, bio član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije, dobitnik brojnih nagrada te dugogodišnji profesor na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu. Potomak splitske plemićke obitelji, rođenjem Zagrepčanin.

---

image

Plakat za izložbu koja se otvara 20. travnja

---

Nakon završene osnovne škole i realke u Splitu, školovao se u Zagrebu na Graditeljskoj stručnoj školi, a među njegovim učiteljima bili su poznati slikari Oton Iveković, Ivan Tišov, Robert Frangeš Mihanović i Bela Čikoš Sesija. Pred Prvi svjetski rat, bojeći se političkog progona, odlazi u Firencu, potom u Rim, gdje se upisuje na Instituto Superiore di Belle Arti. Zatim se javlja kao dobrovoljac na solunski front, ali se vrlo brzo vraća u Rim, gdje radi kao asistent Ivana Meštrovića, zatim je ponovno u Firenci, gdje se druži i izlaže s futuristima Carlom Carràom, Giorgiom de Chiricom i drugima.

Nakon svršetka rata kraće vrijeme boravi u Splitu od 1918. do 1921., potom luta svijetom i radi na relaciji Beč, Beograd, Pariz. U Beču se oženio Beograđankom, pa do 1930. trajnije boravi sa suprugom i sinom u Beogradu. Godine 1931. prihvaća poziv da prijeđe na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je odgojio brojne generacije hrvatskih slikara.

Unuk Alen preuzeo brigu o omiškoj izložbi

Tartaglia je tijekom svoje šezdesetogodišne umjetničke karijere imao 30 samostalnih i oko 270 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Venecijanskom bijenalu 1940. izlagao je s tadašnjim izborom jugoslavenskih umjetnika, slikarem Milivojem Uzelecem i kiparom Franom Kršinićem, a 1952. bio je povjerenik jugoslavenskog paviljona na Venecijanskom bijenalu.

Umro je u Zagrebu, gdje živi njegova obitelj, kći prof. Vladimira Tartaglia Kelemen, i unuci Sven i Alen Kelemen, koji je preuzeo "operativu" za omišku izložbu.

---

image
/Slobodna Dalmacija
---

Alen Kelemen, koji je, kao i njegov brat, svoj životni put usmjerio prema prirodnim znanostima, nosi nježne uspomene na "nona Marina":

- Nono je bio oličenje marljivosti, i u poznim godinama je išao svaki dan dva puta do Akademije likovnih umjetnosti gdje je bio njegov altelijer - sjeća se on.

- Ujutro bi išao pješice, radio bi do ručka, malo bi se odmorio nakon ručka i onda popodnevna "šihta", sve do devet, deset sati uvečer. Do zadnje godine je išao pješice do atelijera, s obzirom na udaljenost rekao bih da je to pravi pothvat, ali njemu to nije bilo ništa posebno. U 90-oj godini je skončao jer ga je u Ilici, blizu Akademije, udario tramvaj, u bolnici je umro zbog komplikacija. Inače, bio je izvanrednog zdravlja, imao je veliku životnu energiju.

---

image
Slobodna Dalmacija
---

U atelijeru su ga posjećivali prijatelji, u njegovu ambijentu, ali dolazili su i k nama doma. Slikari Vaništa, Ješovar i drugi. A kao student kod nas je stanovao slikar Dimitrije Popović. Nije imao novca za plaćati sobu, a nono je vidio da ima veliki talent za crtanje, pa nije naprosto mogao pustiti da taj talent propadne. S Popovićem sam i ja bio dobar, izlazio sam s njegovim društvom, stariji su bili od mene i to mi je značilo puno. Uvijek je imao notes i skicirao portrete ljudi.

Život u familiji sa slikarom je bio takav da bismo osjetili svaki njegov slikarski problem koji nije mogao savladati. Izložba, napetosti oko njih, tko slika i što, tko je imao više, a tko manje izložbi, što koji kritičar misli... Sve se to komentiralo jer su i moji roditelji povjesničari umjetnosti pa se o tome govorilo sve vrijeme.

Razgovarali smo o tome ‘što je svijet‘

Jako je volio pričati, a ja sam bio u tinejdžerskim godinama i volio sam razgovarati o nekim filozofskim temama, "što je svijet" i takve stvari. A s njim je to bilo zanimljivo jer je jako puno znao, jako je bio načitan. On je čak i pisao neke svoje misli o slikarstvu. Slikarstvo je uglavnom bilo njegov život. Imao je nevjerojatan osjećaj za lijepo, svaka makar i svakodnevna i slučajna stvar bila je dio njegove estetike.

Svaki utorak, dok smo bili manji, brat i ja provodili smo s njime u atelijeru, čuvao nas je dok su roditelji tim danom radili dulje. Požrtvovno je trpio nas dva derana, a nama je atelijer bio čarobno mjesto. Tako da postoje njegove slike na kojima je i poneki moj potez. Nono je imao četiri štafelaja na kojima je simultano slikao. Slikao bi tako da bi kist stavio na jednu dugu cijev, da bi mogao cijelo vrijeme vidjeti cijelu sliku.

---

image

Marino Tartaglia u svom atelijeru

Slobodna Dalmacija
---

Jednom smo brat i ja pronašli tu cijev i plastelin, jedan se popeo na galeriju u atelijeru i onda smo "ispaljivali" kuglice od plastelina. Bilo ih je svuda, po slikama, po podu... Nonu je to bilo previše, ali to se dogodilo samo jednom. Inače je imao neki sistem s bombonima, kao mito kad smo bili dobri.

Dobivali smo njegove slike na dar, kad sam se rodio, imam sliku s datumom rođenja. Za Božić bi nam darovao neku malu sliku. A slike koje imamo u obiteljskoj ostavštini pronašli smo u njegovu atelijeru. Sve su certificirane. Nisam ni jednu nonovu sliku prodao, a imao sam, istina, dobrih ponuda. Teško je prodavati obiteljske stvari - kaže Alen Kelemen.

Kaže da je ideju za izložbu u Omišu dobio zbog dvije emocije: osjećaja obveze da izloži slike koje je naslijedio i druge, želje da razveseli majku, slikarevu kćer, izložbom koje dugo nije bilo.

---

image


Povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač

Nikola Vilic /Cropix
---

Izložbu u Omišu postavlja povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač uz suradnju prof. Vladimire Tartaglia Kelemen. Dr Žmegač je pisao još diplomsku radnju o slikarstvu Marina Tartaglie, a imao je, kaže, priliku biti u njegovu društvu samo jednom.

Na slikama koje se izlažu dominiraju dvije teme, pogled s prozora i buket cvijeća, a potječu iz posljednje umjetnikove faze, iz posljednja tri desetljeća njegova života, kaže dr. Andrej Žmegač:

Tražio je suton dana

- Mnogo puta je bilo spomenuto, a govorio je i pisao o tome i umjetnik sâm, da je najradije tražio mek, vlažan, magličast uzduh, recimo sfumato, a suton kao doba dana, onu vidovićevsku atmosferu što bi zaogrnula motiv. Paradoksalno, tražio je onakvo stanje kada nema mnogo svjetla i ne vidi se dobro jer je smatrao da se tako vidi ono bitno u obliku, a sve nevažno iščezava.

Tartaglii je bilo posve strano efektno slikarstvo živih boja, stvoreno u punom sunčevu svjetlu, slikarstvo koje se svakome dopada i svakome je razumljivo, recimo slikarstvo "dubrovačkoga kruga". Dakako, i to slikarstvo polaže svoje pravo na slikarsku istinu, ali Tartaglia je pošao drugim putem, onime uporna, gotovo beskrajna slaganja finih lazura, laganih gradbenih linija i neoštrih rubova - kaže dr. Žmegač o obilježjima umjetnikove zrele faze, pa nastavlja:

- Najslavniji je pak Tartagliin "Pogled s prozora", zastupljen na ovoj izložbi u više izvedaba, gdje je svaki put predočio isti motiv što ga je opazio pogledom iz svog atelijera u zagrebačkoj Ilici. Učinilo mu se da je upravo vrjedniji od svoga okoliša bio mnogokut što mu se pred očima formirao između kosih krovova, dubinom kroz planove dvorišta, i napokon do udaljenih krošanja - objašnjava dr. Žmegač.

- Dobar dio njegovih slika iz ranijeg razdoblja, Prvoga svjetskog rata i međuratnog doba, zagubljen je i eventualno poznat samo po starim fotografijama. Tako su izgubljene dvije od tri slike s čuvene izložbe 1918. u Rimu, koju je sam postavio i gdje je izlagao s umjetnicima poput De Chirica i Caràa, na manifestaciji koja svjedoči o njegovu sudjelovanju u relevantnim umjetničkim tokovima toga doba.

Protuaustrijski manifest

Tartaglia je u mladoj dobi bio suputnikom raznih modernih umjetničkih tendencija, pa se uz njegovo slikarstvo može govoriti o ekspresionizmu, kubizmu, sezanizmu, neorealizmu.

Dakako, niz njegovih antologijskih slika čuva se u muzejskim ustanovama, prvenstveno u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu te u Galeriji umjetnina u Splitu. Dio njegova opusa nalazi se i u privatnim zbirkama, kakav je slučaj i s radovima izloženim u Omišu.

---

image

Slikarev unuk Alen Kelemen

Nikola ViliĆ/Cropix
---

Dodat ću svemu tome da je Tartaglia nesumnjivo imao svoje mladenačke ideale i izvan umjetnosti, jer je 1912. bio potpisao protuaustrijski manifest, a bio je tada upleten i u atentat na bana Cuvaja. Govori to svakako o njegovoj ondašnjoj odvažnosti, spremnosti na svakakve vrste angažmana, i daje kompleksniju sliku mladog budućeg umjetnika, ali taj podatak nije ni od kakva značenja za tumačenje njegova slikarstva - komentira ovaj poznavatelj Tartagliina opusa.

Izložba se realizira u suradnji s Centrom za kulturu Omiš, a ostaje otvorena do 20. svibnja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA VELIKANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => IZLOŽBA VELIKANA 2 0 9226 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 13:51:36 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 18:19:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-20 18:19:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Unuk Marina Tartaglie: 'Nono je bio u atelijeru do posljednjeg dana, a nama je dijelio bombone da ne radimo nered' page_title=Unuk Marina Tartaglie: 'Nono je bio u atelijeru do posljednjeg dana, a nama je dijelio bombone da ne radimo nered' [metakey] => Marino Tartaglia, Alen Kelemen, izložba, slikar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976744.png","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976753.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976754.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26976755.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979736.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979738.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979739.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979784.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979785.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979788.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979343.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26979346.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","\/Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","\/Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Slobodna Dalmacija","Nikola Vili\u0106\/Cropix","Nikola Vilic \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slikar Marino Tartaglia u atelijeru s\u00a0unucima Svenom i starijim Alenom, koji organizira izlo\u017ebu u Omi\u0161u<\/p>","","","","

Marino Tartaglia<\/p>","","","

Marino Tartaglia u svom atelijeru<\/p>","

Portret iz slikarevih mladih dana<\/p>","

Marino Tartaglia imao je 30 samostalnih i oko 270 skupnih izlo\u017eaba u Hrvatskoj i inozemstvu<\/p>","

Slikarev unuk Alen Kelemen<\/p>","


\nPovjesni\u010dar umjetnosti dr. Andrej \u017dmega\u010d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"2411x1870","hd_26976744_1920.png":"1920x1080","k_26976744_1280.png":"1280x1280","k_26976744_1024.png":"1024x1024","k_26976744_640.png":"640x640","k_26976744_480.png":"480x480","k_26976744_340.png":"340x340","k_26976744_220.png":"220x220","o_26976744_1280.png":"1280x992","o_26976744_1024.png":"1024x794","o_26976744_640.png":"640x496","o_26976744_480.png":"480x372","o_26976744_340.png":"340x263","o_26976744_220.png":"220x170","h_26976744_1280.png":"1280x854","h_26976744_1024.png":"1024x683","h_26976744_640.png":"640x427","h_26976744_480.png":"480x320","h_26976744_340.png":"340x227","h_26976744_220.png":"220x147","pp_26976744_1280.png":"1280x1628","pp_26976744_1024.png":"1024x1303","pp_26976744_640.png":"640x814","pp_26976744_480.png":"480x611","pp_26976744_340.png":"340x432","pp_26976744_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2311","hd_26976753_1920.jpg":"1920x1080","k_26976753_1280.jpg":"1280x1280","k_26976753_1024.jpg":"1024x1024","k_26976753_640.jpg":"640x640","k_26976753_480.jpg":"480x480","k_26976753_340.jpg":"340x340","k_26976753_220.jpg":"220x220","o_26976753_1280.jpg":"1280x1540","o_26976753_1024.jpg":"1024x1232","o_26976753_640.jpg":"640x770","o_26976753_480.jpg":"480x577","o_26976753_340.jpg":"340x409","o_26976753_220.jpg":"220x264","h_26976753_1280.jpg":"1280x854","h_26976753_1024.jpg":"1024x683","h_26976753_640.jpg":"640x427","h_26976753_480.jpg":"480x320","h_26976753_340.jpg":"340x227","h_26976753_220.jpg":"220x147","pp_26976753_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976753_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976753_640.jpg":"640x814","pp_26976753_480.jpg":"480x611","pp_26976753_340.jpg":"340x432","pp_26976753_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1597","hd_26976754_1920.jpg":"1920x1080","k_26976754_1280.jpg":"1280x1280","k_26976754_1024.jpg":"1024x1024","k_26976754_640.jpg":"640x640","k_26976754_480.jpg":"480x480","k_26976754_340.jpg":"340x340","k_26976754_220.jpg":"220x220","o_26976754_1280.jpg":"1280x1064","o_26976754_1024.jpg":"1024x851","o_26976754_640.jpg":"640x532","o_26976754_480.jpg":"480x399","o_26976754_340.jpg":"340x282","o_26976754_220.jpg":"220x182","h_26976754_1280.jpg":"1280x854","h_26976754_1024.jpg":"1024x683","h_26976754_640.jpg":"640x427","h_26976754_480.jpg":"480x320","h_26976754_340.jpg":"340x227","h_26976754_220.jpg":"220x147","pp_26976754_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976754_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976754_640.jpg":"640x814","pp_26976754_480.jpg":"480x611","pp_26976754_340.jpg":"340x432","pp_26976754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2256","hd_26976755_1920.jpg":"1920x1080","k_26976755_1280.jpg":"1280x1280","k_26976755_1024.jpg":"1024x1024","k_26976755_640.jpg":"640x640","k_26976755_480.jpg":"480x480","k_26976755_340.jpg":"340x340","k_26976755_220.jpg":"220x220","o_26976755_1280.jpg":"1280x1504","o_26976755_1024.jpg":"1024x1203","o_26976755_640.jpg":"640x752","o_26976755_480.jpg":"480x564","o_26976755_340.jpg":"340x399","o_26976755_220.jpg":"220x258","h_26976755_1280.jpg":"1280x854","h_26976755_1024.jpg":"1024x683","h_26976755_640.jpg":"640x427","h_26976755_480.jpg":"480x320","h_26976755_340.jpg":"340x227","h_26976755_220.jpg":"220x147","pp_26976755_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976755_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976755_640.jpg":"640x814","pp_26976755_480.jpg":"480x611","pp_26976755_340.jpg":"340x432","pp_26976755_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1650","hd_26979736_1920.jpg":"1920x1080","k_26979736_1280.jpg":"1280x1280","k_26979736_1024.jpg":"1024x1024","k_26979736_640.jpg":"640x640","k_26979736_480.jpg":"480x480","k_26979736_340.jpg":"340x340","k_26979736_220.jpg":"220x220","o_26979736_1280.jpg":"1280x1100","o_26979736_1024.jpg":"1024x880","o_26979736_640.jpg":"640x550","o_26979736_480.jpg":"480x412","o_26979736_340.jpg":"340x292","o_26979736_220.jpg":"220x189","h_26979736_1280.jpg":"1280x854","h_26979736_1024.jpg":"1024x683","h_26979736_640.jpg":"640x427","h_26979736_480.jpg":"480x320","h_26979736_340.jpg":"340x227","h_26979736_220.jpg":"220x147","pp_26979736_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979736_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979736_640.jpg":"640x814","pp_26979736_480.jpg":"480x611","pp_26979736_340.jpg":"340x432","pp_26979736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3608","hd_26979738_1920.jpg":"1920x1080","k_26979738_1280.jpg":"1280x1280","k_26979738_1024.jpg":"1024x1024","k_26979738_640.jpg":"640x640","k_26979738_480.jpg":"480x480","k_26979738_340.jpg":"340x340","k_26979738_220.jpg":"220x220","o_26979738_1280.jpg":"1280x2405","o_26979738_1024.jpg":"1024x1924","o_26979738_640.jpg":"640x1202","o_26979738_480.jpg":"480x902","o_26979738_340.jpg":"340x638","o_26979738_220.jpg":"220x413","h_26979738_1280.jpg":"1280x854","h_26979738_1024.jpg":"1024x683","h_26979738_640.jpg":"640x427","h_26979738_480.jpg":"480x320","h_26979738_340.jpg":"340x227","h_26979738_220.jpg":"220x147","pp_26979738_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979738_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979738_640.jpg":"640x814","pp_26979738_480.jpg":"480x611","pp_26979738_340.jpg":"340x432","pp_26979738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1793","hd_26979739_1920.jpg":"1920x1080","k_26979739_1280.jpg":"1280x1280","k_26979739_1024.jpg":"1024x1024","k_26979739_640.jpg":"640x640","k_26979739_480.jpg":"480x480","k_26979739_340.jpg":"340x340","k_26979739_220.jpg":"220x220","o_26979739_1280.jpg":"1280x1195","o_26979739_1024.jpg":"1024x956","o_26979739_640.jpg":"640x597","o_26979739_480.jpg":"480x448","o_26979739_340.jpg":"340x317","o_26979739_220.jpg":"220x205","h_26979739_1280.jpg":"1280x854","h_26979739_1024.jpg":"1024x683","h_26979739_640.jpg":"640x427","h_26979739_480.jpg":"480x320","h_26979739_340.jpg":"340x227","h_26979739_220.jpg":"220x147","pp_26979739_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979739_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979739_640.jpg":"640x814","pp_26979739_480.jpg":"480x611","pp_26979739_340.jpg":"340x432","pp_26979739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1744x1445","hd_26979784_1920.jpg":"1920x1080","k_26979784_1280.jpg":"1280x1280","k_26979784_1024.jpg":"1024x1024","k_26979784_640.jpg":"640x640","k_26979784_480.jpg":"480x480","k_26979784_340.jpg":"340x340","k_26979784_220.jpg":"220x220","o_26979784_1280.jpg":"1280x1060","o_26979784_1024.jpg":"1024x848","o_26979784_640.jpg":"640x530","o_26979784_480.jpg":"480x397","o_26979784_340.jpg":"340x281","o_26979784_220.jpg":"220x182","h_26979784_1280.jpg":"1280x854","h_26979784_1024.jpg":"1024x683","h_26979784_640.jpg":"640x427","h_26979784_480.jpg":"480x320","h_26979784_340.jpg":"340x227","h_26979784_220.jpg":"220x147","pp_26979784_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979784_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979784_640.jpg":"640x814","pp_26979784_480.jpg":"480x611","pp_26979784_340.jpg":"340x432","pp_26979784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1098x1709","hd_26979785_1920.jpg":"1920x1080","k_26979785_1280.jpg":"1280x1280","k_26979785_1024.jpg":"1024x1024","k_26979785_640.jpg":"640x640","k_26979785_480.jpg":"480x480","k_26979785_340.jpg":"340x340","k_26979785_220.jpg":"220x220","o_26979785_1280.jpg":"1280x1992","o_26979785_1024.jpg":"1024x1593","o_26979785_640.jpg":"640x996","o_26979785_480.jpg":"480x747","o_26979785_340.jpg":"340x529","o_26979785_220.jpg":"220x342","h_26979785_1280.jpg":"1280x854","h_26979785_1024.jpg":"1024x683","h_26979785_640.jpg":"640x427","h_26979785_480.jpg":"480x320","h_26979785_340.jpg":"340x227","h_26979785_220.jpg":"220x147","pp_26979785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979785_640.jpg":"640x814","pp_26979785_480.jpg":"480x611","pp_26979785_340.jpg":"340x432","pp_26979785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1738x2615","hd_26979788_1920.jpg":"1920x1080","k_26979788_1280.jpg":"1280x1280","k_26979788_1024.jpg":"1024x1024","k_26979788_640.jpg":"640x640","k_26979788_480.jpg":"480x480","k_26979788_340.jpg":"340x340","k_26979788_220.jpg":"220x220","o_26979788_1280.jpg":"1280x1925","o_26979788_1024.jpg":"1024x1540","o_26979788_640.jpg":"640x962","o_26979788_480.jpg":"480x722","o_26979788_340.jpg":"340x511","o_26979788_220.jpg":"220x331","h_26979788_1280.jpg":"1280x854","h_26979788_1024.jpg":"1024x683","h_26979788_640.jpg":"640x427","h_26979788_480.jpg":"480x320","h_26979788_340.jpg":"340x227","h_26979788_220.jpg":"220x147","pp_26979788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979788_640.jpg":"640x814","pp_26979788_480.jpg":"480x611","pp_26979788_340.jpg":"340x432","pp_26979788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26979343_1920.jpg":"1920x1080","k_26979343_1280.jpg":"1280x1280","k_26979343_1024.jpg":"1024x1024","k_26979343_640.jpg":"640x640","k_26979343_480.jpg":"480x480","k_26979343_340.jpg":"340x340","k_26979343_220.jpg":"220x220","o_26979343_1280.jpg":"1280x1920","o_26979343_1024.jpg":"1024x1536","o_26979343_640.jpg":"640x960","o_26979343_480.jpg":"480x720","o_26979343_340.jpg":"340x510","o_26979343_220.jpg":"220x330","h_26979343_1280.jpg":"1280x854","h_26979343_1024.jpg":"1024x683","h_26979343_640.jpg":"640x427","h_26979343_480.jpg":"480x320","h_26979343_340.jpg":"340x227","h_26979343_220.jpg":"220x147","pp_26979343_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979343_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979343_640.jpg":"640x814","pp_26979343_480.jpg":"480x611","pp_26979343_340.jpg":"340x432","pp_26979343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979346_1920.jpg":"1920x1080","k_26979346_1280.jpg":"1280x1280","k_26979346_1024.jpg":"1024x1024","k_26979346_640.jpg":"640x640","k_26979346_480.jpg":"480x480","k_26979346_340.jpg":"340x340","k_26979346_220.jpg":"220x220","o_26979346_1280.jpg":"1280x853","o_26979346_1024.jpg":"1024x682","o_26979346_640.jpg":"640x426","o_26979346_480.jpg":"480x320","o_26979346_340.jpg":"340x226","o_26979346_220.jpg":"220x146","h_26979346_1280.jpg":"1280x854","h_26979346_1024.jpg":"1024x683","h_26979346_640.jpg":"640x427","h_26979346_480.jpg":"480x320","h_26979346_340.jpg":"340x227","h_26979346_220.jpg":"220x147","pp_26979346_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979346_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979346_640.jpg":"640x814","pp_26979346_480.jpg":"480x611","pp_26979346_340.jpg":"340x432","pp_26979346_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6117279 Threads: 91 Questions: 1107229447 Slow queries: 0 Opens: 204811 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.000 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9928201 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/unuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered-1382383 [printLink] => /kultura/slikarstvo/unuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered-1382383?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756248 [name] => Marino Tartaglia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-20 20:21:03 [main_article_id] => 0 [alias] => marino-tartaglia [link] => /tag/marino-tartaglia ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756249 [name] => Alen Kelemen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-20 20:21:03 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-kelemen [link] => /tag/alen-kelemen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241776 [name] => slikar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slikar [link] => /tag/slikar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA VELIKANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Unuk Marina Tartaglie: ‘Nono je bio u atelijeru do posljednjeg dana, a nama je dijelio bombone da ne radimo nered‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976744.png [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Slikar Marino Tartaglia u atelijeru s unucima Svenom i starijim Alenom, koji organizira izložbu u Omišu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976744.png [title] =>

Slikar Marino Tartaglia u atelijeru s unucima Svenom i starijim Alenom, koji organizira izložbu u Omišu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976753.jpg [title] => /Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976754.jpg [title] => Slobodna Dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26976755.jpg [title] => Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979736.jpg [title] =>

Marino Tartaglia

/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979738.jpg [title] => Slobodna Dalmacija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979739.jpg [title] => Slobodna Dalmacija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979784.jpg [title] =>

Marino Tartaglia u svom atelijeru

Slobodna Dalmacija ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979785.jpg [title] =>

Portret iz slikarevih mladih dana

Slobodna Dalmacija ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979788.jpg [title] =>

Marino Tartaglia imao je 30 samostalnih i oko 270 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu

Slobodna Dalmacija ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979343.jpg [title] =>

Slikarev unuk Alen Kelemen

Nikola ViliĆ/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26979346.jpg [title] =>


Povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač

Nikola Vilic /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Marino Tartaglia (1894. - 1984.) zasigurno je jedan od naših najvažnijih modernih slikara, jedan od giganata našeg 20. stoljeća. Štoviše, "ako je itko u našem ambijentu došao do likovne omege, bio je to Marino Tartaglia" - napisao je Tonko Maroević prigodom posljednje i posthumne slikareve retrospektivne izložbe.

Dvadeset godina poslije, u omiškoj crkvi sv. Duha, od 20. travnja predstavlja se izbor slika Marina Tartaglie iz privatne zbirke Kelemen, a od dvadesetak slika i crteža iz obiteljske ostavštine neki dosad nisu bili izlagani.

Izložba se poklapa sa 130. godišnjicom rođenja i 40 godina od smrti Marina Tartaglie, umjetnika koji je u Rimu dijelio atelijer s Ivanom Meštrovićem i za njega izrađivao tehničke nacrte. Sudionika europskih avangardnih stremljenja, slikara koji je izlagao na Venecijanskom bijenalu, bio član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije, dobitnik brojnih nagrada te dugogodišnji profesor na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu. Potomak splitske plemićke obitelji, rođenjem Zagrepčanin.

---

image

Plakat za izložbu koja se otvara 20. travnja

---

Nakon završene osnovne škole i realke u Splitu, školovao se u Zagrebu na Graditeljskoj stručnoj školi, a među njegovim učiteljima bili su poznati slikari Oton Iveković, Ivan Tišov, Robert Frangeš Mihanović i Bela Čikoš Sesija. Pred Prvi svjetski rat, bojeći se političkog progona, odlazi u Firencu, potom u Rim, gdje se upisuje na Instituto Superiore di Belle Arti. Zatim se javlja kao dobrovoljac na solunski front, ali se vrlo brzo vraća u Rim, gdje radi kao asistent Ivana Meštrovića, zatim je ponovno u Firenci, gdje se druži i izlaže s futuristima Carlom Carràom, Giorgiom de Chiricom i drugima.

Nakon svršetka rata kraće vrijeme boravi u Splitu od 1918. do 1921., potom luta svijetom i radi na relaciji Beč, Beograd, Pariz. U Beču se oženio Beograđankom, pa do 1930. trajnije boravi sa suprugom i sinom u Beogradu. Godine 1931. prihvaća poziv da prijeđe na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je odgojio brojne generacije hrvatskih slikara.

Unuk Alen preuzeo brigu o omiškoj izložbi

Tartaglia je tijekom svoje šezdesetogodišne umjetničke karijere imao 30 samostalnih i oko 270 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Venecijanskom bijenalu 1940. izlagao je s tadašnjim izborom jugoslavenskih umjetnika, slikarem Milivojem Uzelecem i kiparom Franom Kršinićem, a 1952. bio je povjerenik jugoslavenskog paviljona na Venecijanskom bijenalu.

Umro je u Zagrebu, gdje živi njegova obitelj, kći prof. Vladimira Tartaglia Kelemen, i unuci Sven i Alen Kelemen, koji je preuzeo "operativu" za omišku izložbu.

---

image
/Slobodna Dalmacija
---

Alen Kelemen, koji je, kao i njegov brat, svoj životni put usmjerio prema prirodnim znanostima, nosi nježne uspomene na "nona Marina":

- Nono je bio oličenje marljivosti, i u poznim godinama je išao svaki dan dva puta do Akademije likovnih umjetnosti gdje je bio njegov altelijer - sjeća se on.

- Ujutro bi išao pješice, radio bi do ručka, malo bi se odmorio nakon ručka i onda popodnevna "šihta", sve do devet, deset sati uvečer. Do zadnje godine je išao pješice do atelijera, s obzirom na udaljenost rekao bih da je to pravi pothvat, ali njemu to nije bilo ništa posebno. U 90-oj godini je skončao jer ga je u Ilici, blizu Akademije, udario tramvaj, u bolnici je umro zbog komplikacija. Inače, bio je izvanrednog zdravlja, imao je veliku životnu energiju.

---

image
Slobodna Dalmacija
---

U atelijeru su ga posjećivali prijatelji, u njegovu ambijentu, ali dolazili su i k nama doma. Slikari Vaništa, Ješovar i drugi. A kao student kod nas je stanovao slikar Dimitrije Popović. Nije imao novca za plaćati sobu, a nono je vidio da ima veliki talent za crtanje, pa nije naprosto mogao pustiti da taj talent propadne. S Popovićem sam i ja bio dobar, izlazio sam s njegovim društvom, stariji su bili od mene i to mi je značilo puno. Uvijek je imao notes i skicirao portrete ljudi.

Život u familiji sa slikarom je bio takav da bismo osjetili svaki njegov slikarski problem koji nije mogao savladati. Izložba, napetosti oko njih, tko slika i što, tko je imao više, a tko manje izložbi, što koji kritičar misli... Sve se to komentiralo jer su i moji roditelji povjesničari umjetnosti pa se o tome govorilo sve vrijeme.

Razgovarali smo o tome ‘što je svijet‘

Jako je volio pričati, a ja sam bio u tinejdžerskim godinama i volio sam razgovarati o nekim filozofskim temama, "što je svijet" i takve stvari. A s njim je to bilo zanimljivo jer je jako puno znao, jako je bio načitan. On je čak i pisao neke svoje misli o slikarstvu. Slikarstvo je uglavnom bilo njegov život. Imao je nevjerojatan osjećaj za lijepo, svaka makar i svakodnevna i slučajna stvar bila je dio njegove estetike.

Svaki utorak, dok smo bili manji, brat i ja provodili smo s njime u atelijeru, čuvao nas je dok su roditelji tim danom radili dulje. Požrtvovno je trpio nas dva derana, a nama je atelijer bio čarobno mjesto. Tako da postoje njegove slike na kojima je i poneki moj potez. Nono je imao četiri štafelaja na kojima je simultano slikao. Slikao bi tako da bi kist stavio na jednu dugu cijev, da bi mogao cijelo vrijeme vidjeti cijelu sliku.

---

image

Marino Tartaglia u svom atelijeru

Slobodna Dalmacija
---

Jednom smo brat i ja pronašli tu cijev i plastelin, jedan se popeo na galeriju u atelijeru i onda smo "ispaljivali" kuglice od plastelina. Bilo ih je svuda, po slikama, po podu... Nonu je to bilo previše, ali to se dogodilo samo jednom. Inače je imao neki sistem s bombonima, kao mito kad smo bili dobri.

Dobivali smo njegove slike na dar, kad sam se rodio, imam sliku s datumom rođenja. Za Božić bi nam darovao neku malu sliku. A slike koje imamo u obiteljskoj ostavštini pronašli smo u njegovu atelijeru. Sve su certificirane. Nisam ni jednu nonovu sliku prodao, a imao sam, istina, dobrih ponuda. Teško je prodavati obiteljske stvari - kaže Alen Kelemen.

Kaže da je ideju za izložbu u Omišu dobio zbog dvije emocije: osjećaja obveze da izloži slike koje je naslijedio i druge, želje da razveseli majku, slikarevu kćer, izložbom koje dugo nije bilo.

---

image


Povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač

Nikola Vilic /Cropix
---

Izložbu u Omišu postavlja povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač uz suradnju prof. Vladimire Tartaglia Kelemen. Dr Žmegač je pisao još diplomsku radnju o slikarstvu Marina Tartaglie, a imao je, kaže, priliku biti u njegovu društvu samo jednom.

Na slikama koje se izlažu dominiraju dvije teme, pogled s prozora i buket cvijeća, a potječu iz posljednje umjetnikove faze, iz posljednja tri desetljeća njegova života, kaže dr. Andrej Žmegač:

Tražio je suton dana

- Mnogo puta je bilo spomenuto, a govorio je i pisao o tome i umjetnik sâm, da je najradije tražio mek, vlažan, magličast uzduh, recimo sfumato, a suton kao doba dana, onu vidovićevsku atmosferu što bi zaogrnula motiv. Paradoksalno, tražio je onakvo stanje kada nema mnogo svjetla i ne vidi se dobro jer je smatrao da se tako vidi ono bitno u obliku, a sve nevažno iščezava.

Tartaglii je bilo posve strano efektno slikarstvo živih boja, stvoreno u punom sunčevu svjetlu, slikarstvo koje se svakome dopada i svakome je razumljivo, recimo slikarstvo "dubrovačkoga kruga". Dakako, i to slikarstvo polaže svoje pravo na slikarsku istinu, ali Tartaglia je pošao drugim putem, onime uporna, gotovo beskrajna slaganja finih lazura, laganih gradbenih linija i neoštrih rubova - kaže dr. Žmegač o obilježjima umjetnikove zrele faze, pa nastavlja:

- Najslavniji je pak Tartagliin "Pogled s prozora", zastupljen na ovoj izložbi u više izvedaba, gdje je svaki put predočio isti motiv što ga je opazio pogledom iz svog atelijera u zagrebačkoj Ilici. Učinilo mu se da je upravo vrjedniji od svoga okoliša bio mnogokut što mu se pred očima formirao između kosih krovova, dubinom kroz planove dvorišta, i napokon do udaljenih krošanja - objašnjava dr. Žmegač.

- Dobar dio njegovih slika iz ranijeg razdoblja, Prvoga svjetskog rata i međuratnog doba, zagubljen je i eventualno poznat samo po starim fotografijama. Tako su izgubljene dvije od tri slike s čuvene izložbe 1918. u Rimu, koju je sam postavio i gdje je izlagao s umjetnicima poput De Chirica i Caràa, na manifestaciji koja svjedoči o njegovu sudjelovanju u relevantnim umjetničkim tokovima toga doba.

Protuaustrijski manifest

Tartaglia je u mladoj dobi bio suputnikom raznih modernih umjetničkih tendencija, pa se uz njegovo slikarstvo može govoriti o ekspresionizmu, kubizmu, sezanizmu, neorealizmu.

Dakako, niz njegovih antologijskih slika čuva se u muzejskim ustanovama, prvenstveno u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu te u Galeriji umjetnina u Splitu. Dio njegova opusa nalazi se i u privatnim zbirkama, kakav je slučaj i s radovima izloženim u Omišu.

---

image

Slikarev unuk Alen Kelemen

Nikola ViliĆ/Cropix
---

Dodat ću svemu tome da je Tartaglia nesumnjivo imao svoje mladenačke ideale i izvan umjetnosti, jer je 1912. bio potpisao protuaustrijski manifest, a bio je tada upleten i u atentat na bana Cuvaja. Govori to svakako o njegovoj ondašnjoj odvažnosti, spremnosti na svakakve vrste angažmana, i daje kompleksniju sliku mladog budućeg umjetnika, ali taj podatak nije ni od kakva značenja za tumačenje njegova slikarstva - komentira ovaj poznavatelj Tartagliina opusa.

Izložba se realizira u suradnji s Centrom za kulturu Omiš, a ostaje otvorena do 20. svibnja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija /Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Slobodna Dalmacija Nikola ViliĆ/Cropix Nikola Vilic /Cropix

Slikar Marino Tartaglia u atelijeru s unucima Svenom i starijim Alenom, koji organizira izložbu u Omišu

/Slobodna Dalmacija

Marino Tartaglia

Slobodna Dalmacija

Marino Tartaglia u svom atelijeru

Slobodna Dalmacija

Portret iz slikarevih mladih dana

Slobodna Dalmacija

Marino Tartaglia imao je 30 samostalnih i oko 270 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu

Nikola ViliĆ/Cropix

Slikarev unuk Alen Kelemen

Nikola Vilic /Cropix


Povjesničar umjetnosti dr. Andrej Žmegač

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/unuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered-1382383 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b87ef7798636e80612951ab41cb1231b6c76063d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Unuk+Marina+Tartaglie%3A+%E2%80%98Nono+je+bio+u+atelijeru+do+posljednjeg+dana%2C+a+nama+je+dijelio+bombone+da+ne+radimo+nered%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Funuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered-1382383 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Funuk-marina-tartaglie-nono-je-bio-u-atelijeru-do-posljednjeg-dana-a-nama-je-dijelio-bombone-da-ne-radimo-nered-1382383 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLOŽBA VELIKANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoIZLOŽBA VELIKANA

Unuk Marina Tartaglie: ‘Nono je bio u atelijeru do posljednjeg dana, a nama je dijelio bombone da ne radimo nered‘

Piše Jasenka Leskur
20. travnja 2024. - 20:19

Marino Tartaglia (1894. - 1984.) zasigurno je jedan od naših najvažnijih modernih slikara, jedan od giganata našeg 20. stoljeća. Štoviše, "ako je itko u našem ambijentu došao do likovne omege, bio je to Marino Tartaglia" - napisao je Tonko Maroević prigodom posljednje i posthumne slikareve retrospektivne izložbe.

Dvadeset godina poslije, u omiškoj crkvi sv. Duha, od 20. travnja predstavlja se izbor slika Marina Tartaglie iz privatne zbirke Kelemen, a od dvadesetak slika i crteža iz obiteljske ostavštine neki dosad nisu bili izlagani.

Izložba se poklapa sa 130. godišnjicom rođenja i 40 godina od smrti Marina Tartaglie, umjetnika koji je u Rimu dijelio atelijer s Ivanom Meštrovićem i za njega izrađivao tehničke nacrte. Sudionika europskih avangardnih stremljenja, slikara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:19