stdClass Object ( [id] => 1369316 [title] => Dajte jadnoj Mona Lisi da se odmori. Umjesto ove taktike, stručnjaci eko aktivistima predlažu nešto kreativnije [alias] => dajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad su prije mjesec dana Leonardovu Mona Lisu u pariškome Louvreu narančastom juhom od bundeve zalili aktivisti iz ekološke udruge Riposte Alimentaire, također poznate i kao “Food Response”, jadnoj je Giocondi to bio šesti napad u zadnjih stotinjak godina. Ako se sjetimo i da ju je 1911. bio ukrao Vincenzo Peruggia, talijanski majstor kojeg je muzej bio angažirao da neprocjenivo djelo zaštiti staklom, a on ju je umjesto toga ukrao i odnio u njezinu “domovinu” Italiju, Mona Lisi zbilja mora da je puna kapa napadača.

Istina, Peruggiu je motivirao patriotizam premda bi se i o tome moglo razgovarati jer je sliku pokušao prodati trgovcu u Firenci koji je brzo shvatio da se radi o ukradenoj slici. Peruggio je brzo uhićen i osuđen na osam mjeseci zatvora.

Posljednji atak na Giocondu dio je, tako barem tvrdi skupina Riposte Alimentaire, njihove kampanje “velikih remetilačkih akcija za isticanje društvenih i ekoloških problema”. Pripadnici iste skupine su samo nekoliko dana kasnije, 10. veljače ove godine, sliku Claudea Moneta “Proljeće” poprskali zelenom tekućinom u Muzeju lijepih umjetnosti u Lyonu. Aktivisti kao jedan od svojih ciljeva ističu “plan toplinske obnove zgrada koji odgovara klimatskim i društvenim izvanrednim uvjetima”, zalažu se za “proizvode odabrane na demokratski način, od strane lokalnih skupština građana te uz obuku o poljoprivrednim i ekološkim pitanjima” i žele da se zajamči “pristup zdravoj hrani koja dostojanstveno plaća poljoprivrednike”.

Malo tko se solidarizirao

Pozivaju se na studiju koju je u svibnju 2023. objavio Istraživački centar za proučavanje i promatranje životnih uvjeta, u kojoj stoji da 16 posto Francuza nema dovoljno hrane, a 45 njih je izjavilo da imaju dovoljno hrane, ali ne uvijek onu koju bi htjeli. Riposte Alimentaire dio je Mreže A22, osnovane 2022., koju čini 12 organizacija diljem svijeta, uključujući Just Stop Oil, koja je, sjećamo se, preklani juhom od rajčice poprskala i Van Goghove “Suncokrete” u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Akciju su izvele Phoebe Plummer i Anna Holland. Slika datira iz 1888. godine, a procjenjuje se na oko 84,2 milijuna dolara.

---

image

Na meti ekoloških aktivista ‘platili’ su i čuveni ‘Suncokreti’

Handout/Afp
---

Dakako, i “Suncokreti” su, kao i Mona Lisa, kao i Monetovo “Proljeće”, kao uostalom i Rembrandtova “Noćna straža” koja je triput do sada napadnuta, ostali neoštećeni budući da se nalaze iza stakla kojeg ni stvari znatno ubojitije od juhe ne mogu probiti. Premda neoštećeno, zalijevanje “Proljeća” rezultiralo je pomutnjom u galeriji u Lyonu, ali i uhićenjem aktivista. Otvorena je istraga zbog “oštećenja kulturnog dobra izloženog u muzeju” i povjerena je upravi nacionalne policije Rhône, objavilo je tužiteljstvo u Lyonu. Gradonačelnik Lyona Grégory Doucet, rekao je da “žali zbog postupka aktivista”.

- No, pred klimatskim izvanrednim stanjem, tjeskoba je opravdana. Na nju mnogi od nas odgovaraju odlučnim djelovanjem, dodao je diplomatično Doucet.

Aktivisti Riposte Alimentaire tvrde da “vole umjetnost i da rade to jer se boje da umjetnost za nekoliko godina više neće imati svoje mjesto” te da u muzejima i galerijama žele “stvoriti građanski dijalog”. No malo tko im vjeruje. Malo tko je spreman solidarizirati se s ovakvom vrstom prosvjeda premda ovakvi prosvjednici još uvijek dospijevaju u medije, no ipak ne tako često kao što se to znalo događati u prošlosti. Primjerice, politički motivirani napad u Muzeju moderne umjetnosti New Yorku gdje je tada bila izložena Picassova “Guernica” izveo je 28. veljače 1974., prije ravno 50 godina Tony Shafrazi. Napravio je to u znak prosvjeda zbog pomilovanja kojeg je Richard Nixon udijelio poručniku Williamu Calleyiju koji je bio osuđen zbog masakra u mjestu My Lai u Vijetnamu gdje su američki vojnici pobili 504 civila. Tony Shafrazi je sprejom na platnu iz 1937. napisao “Kill Lies All’, ali veća šteta na slici nije nastala pa je Shafrazi prošao “lišo”, sa samo pet godina uvjetne kazne. Dospio je odmah na naslovnice svih američkih većih novina, čak i na naslovnice u Švedskoj, Francuskoj i Kini, Švedskoj i Francuskoj. Shafrazijeva sreća bila je ta da ga je besplatno zastupao ugledni odvjetnik Jay Topkis.

’Druge stvari’

I danas se sjeća da ga je sudac, pred punom sudnicom, pitao bi li htio ponoviti svoje djelo. “Rekao sam mu: zašto bih? Već sam to napravio, sada moram raditi neke druge stvari”.

- Sudac je pitao: Koje druge stvari, a ja sam rekao – nemam pojma!, prisjetio se Shafrazi. Ispalo je da je on danas, premda 80-godišnjak, uspješan vlasnik galerije koja, recimo, u svome portfelju ima i djela Francisa Bacona, Keitha Haringa i Davida LaChapellea.

Mnogi analitičari koji pišu o akcijama današnjih prosvjednika koje su usmjerene na potpuno zaštićene umjetnine u galerijama i muzejima, ekološkim aktivistima zamjeraju upravo to – ponavljanje istog obrasca. Tony Shafrazi prije 50 godina je shvatio da ponavljanje istog djela, iste protestne akcije, nema smisla i da treba raditi “nešto drugo”.

- Prije šezdeset godina, kutije spužvi za domaćinstvo “Brillo” Andyja Warhola i u sitotisku umnoženi portreti Marilyn Monroe razotkrili su moderno ponavljanje kao ideal bezumlja, kao neizbježan kapitalistički obrazac ukorijenjen u prezasićenim načinima proizvodnje i potrošnje koji odvlače pažnju i opterećuju dok njeguju osjećaj moderne apatije. Koliko puta je previše? – pita za Guardian Giovanni Aloi, kustos i profesor na School of the Art Institute of Chicago - Ponavljanje je složen fenomen: ono može produbiti ili oslabiti iskustva ovisno o tome kako je raspoređeno. Ponavljanje istoga u nedogled može bilo što šokantno brzo učiniti uobičajenim. Svjesni toga rizika, dobri se umjetnici trude ne ponavljati, umjesto toga nastoje neprestano izmišljati nešto novo.

---

image

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

Ludovic Marin/Afp
---

- Aktivisti Last Generation i Just Stop Oil žele da ih slušamo. Njihov cilj je spasiti nas od podlijeganja svjetovnoj, kapitalistički izazvanoj apatiji koja je iskrivila našu ljestvicu vrijednosti. Ali njihovi zloglasni prosvjedi koji uključuju ljepilo, boju i bacanje hrane na umjetnine samo su vrh ledenog brijega. Ove aktivističke skupine se upuštaju u istinski značajne pothvate, od kojih mediji većinu zanemaruju zbog nedostatka privlačnosti i senzacionalizma. Prosvjed za prosvjedom, svijest o toj medijskoj pristranosti dovela je antikapitalističke prosvjednike u zamku traženja pozornosti: sada su uhvaćeni u iste ponavljajuće cikluse kapitalistički inducirane tromosti iz koje su nas sve htjeli osloboditi, kaže Aloi.

Istraživanje koje je proveo Apollo Academic Surveys prošle godine pokazala je da, iako remetilačke taktike sigurno mogu pomoći u nekim temama, one često ne uspijevaju generirati promjene, čak ni kad postoji visoka svijest o njima, ali izostaje podrška koja se tiče i metoda na njihovo ukazivanje. Bacanje juhe, hrane, sprejanje sigurnosnih stakala ispod kojih su slike, nailazi na masovnu osudu golemog broja komentatora na društvenim mrežama, ali budući da je borba protiv klimatske krize itekako opravdana i ovisi i o javnom mnijenju, ne čudi što je istraživanje koje je, recimo, proveo Michael E. Mann, američki klimatolog i geofizičar te direktor Centra za znanost, održivost i medije na Sveučilištu Pennsylvania pokazalo da se, kao rezultat takvih prosvjeda, većina ljudi osjeća manje sklona pridružiti se naporima za zaštitu okoliša.

Neusklađenost poruke i mete

- Ova nepovezanost s javnošću uzrokovana je neusklađenošću između mjesta prosvjeda, poruke i mete i koja je duboko ukorijenjena u povijesnim zabludama i pogrešnom povjerenju u romantični mit o herojskom spasitelju, tvrdi Giovanni Aloi - Nakon godina viđanja istog trika koji se uvijek iznova izvodi, najnoviji napad juhom od bundeve na Mona Lisu čini se suvišnim, ako ne i jadnim. Vrijeme je da se primijeni doista učinkovita taktika! Aktivističke skupine sada moraju pronaći nove načine za manipulaciju medijskom pažnjom umjesto da dopuste da ih mediji satjeraju u kut. Alternativni uspješni modeli aktivistima su ispred nosa, kaže Aloi te podsjeća na neke od njih.

Primjerice, 2016. prosvjednici su uspjeli okončali 26-godišnje sponzorstvo galerija Tate od strane britanskog petrokemijskog giganta BP-a organiziranjem širokog spektra vrlo maštovitih i kreativnih performansa. Također, kampanja Amerikanke Nan Goldin protiv velike farmaceutske obitelji Sackler također se pokazala nevjerojatno učinkovitom, te su mnogi muzeji i galerije prekinule veze s njima i uklonile njihovo ime sa zidova svojih galerija. Nan Goldin je povela golemu kampanju kojom je osvijestila razmjere ovisnosti izazvane lijekovima za ublažavanje bolova te osnovala aktivističku skupinu PAIN koja se bori protiv opijatske krize za koju smatraju odgovornom obitelj Sackler i njihovu Purdue Pharmu.

Sackleri često doniraju novac sveučilištima, muzejima i drugim institucijama, a akivisti PAIN-a potiču ih da ne prihvaćaju te donacije i da uklone sve podsjetnike na Sacklerove sa svojih zgrada. Prosvjedovali su, između ostalog, i u Louvreu, koji je bio prva institucija koja je poslušala aktiviste i uklonila ime Sackler sa svog muzeja, a isto su zatim učinili Metropolitan u New Yorku, Nacionalna galerija u Londonu te muzej Tate. Primjerice, u Metu su po podu bili razbacali bočice lijekova na kojima je pisalo “prepisali su vam ih Sackleri”, a u muzeju Guggenheim u New Yorku bacali su papire koji su izgledali baš kao recepti za lijekove čiju adiktivnost su Sackleri skrivali.

---

image

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

Ludovic Marin/Afp
---

Ciljajte na naftne kompanije

- Te su demonstracije bile uspješne jer su fokusirane i specifične, ciljevi su jasno usklađeni s ciljanim institucijama i etičkim problemima s kojima se suočavaju – kaže Aloi - Ovi prosvjedi educiraju bez optuživanja i bez suočavanja s posjetiteljima muzeja. Pritisak se vrši točno tamo gdje boli i svi slušaju. Unatoč nekim besmislenim tvrdnjama koje samodopadno tvrde da su nenasilni prosvjedi “reaktivirali” inače pasivna umjetnička djela, aktivisti za zaštitu okoliša uglavnom koriste umjetnička djela kao zvučnike za megafone.

Nije slučajnost da se u komentarima na društvenim mrežama redovito poziva aktiviste da prestanu prosvjedovati u muzejima i umjesto toga da ciljaju na sjedišta naftnih kompanija. Možda je krajnje vrijeme da prosvjednici počnu slušati javnost umjesto da ponavljaju svoju istu i neuspješnu taktiku - jasno kaže Giovanni Aloi.

Ukratko, bio bi red da se i Mona Lisa, “Noćna straža”, “Suncokreti” malo odmore, ne proizvode oni, nevoljnici, ni ugljikov monoksid niti imaju veze s nedostatkom hrane i pitke vode...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA I BOLJIH META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => IMA I BOLJIH META 2 0 10464 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-28 12:01:20 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-04 16:21:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-04 16:21:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dajte jadnoj Mona Lisi da se odmori. Umjesto ove taktike, stručnjaci eko aktivistima predlažu nešto kreativnije page_title=Dajte jadnoj Mona Lisi da se odmori. Umjesto ove taktike, stručnjaci eko aktivistima predlažu nešto kreativnije [metakey] => eko aktivisti, mona lisa, Noćna straža, aktivizam, druge stvari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26471553.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26468257.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/23593557.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/24690772.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["David Cantiniaux\/Afp","David Cantiniaux\/Afp","Handout\/Afp","Ludovic Marin\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mona Lisu su u zadnjih sto godina napadali \u0161est puta<\/p>","","

Na meti ekolo\u0161kih aktivista \u2018platili\u2019 su i \u010duveni \u2018Suncokreti\u2019<\/p>","

Ne proizvodi \u2018No\u0107na stra\u017ea\u2019 ugljikov monoksid...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1148","hd_26471553_1920.jpg":"1920x1080","k_26471553_1280.jpg":"1280x1280","k_26471553_1024.jpg":"1024x1024","k_26471553_640.jpg":"640x640","k_26471553_480.jpg":"480x480","k_26471553_340.jpg":"340x340","k_26471553_220.jpg":"220x220","o_26471553_1280.jpg":"1280x765","o_26471553_1024.jpg":"1024x612","o_26471553_640.jpg":"640x382","o_26471553_480.jpg":"480x287","o_26471553_340.jpg":"340x203","o_26471553_220.jpg":"220x131","h_26471553_1280.jpg":"1280x854","h_26471553_1024.jpg":"1024x683","h_26471553_640.jpg":"640x427","h_26471553_480.jpg":"480x320","h_26471553_340.jpg":"340x227","h_26471553_220.jpg":"220x147","pp_26471553_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471553_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471553_640.jpg":"640x814","pp_26471553_480.jpg":"480x611","pp_26471553_340.jpg":"340x432","pp_26471553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_26468257_1920.jpg":"1920x1080","k_26468257_1280.jpg":"1280x1280","k_26468257_1024.jpg":"1024x1024","k_26468257_640.jpg":"640x640","k_26468257_480.jpg":"480x480","k_26468257_340.jpg":"340x340","k_26468257_220.jpg":"220x220","o_26468257_1280.jpg":"1280x877","o_26468257_1024.jpg":"1024x701","o_26468257_640.jpg":"640x438","o_26468257_480.jpg":"480x329","o_26468257_340.jpg":"340x233","o_26468257_220.jpg":"220x150","h_26468257_1280.jpg":"1280x854","h_26468257_1024.jpg":"1024x683","h_26468257_640.jpg":"640x427","h_26468257_480.jpg":"480x320","h_26468257_340.jpg":"340x227","h_26468257_220.jpg":"220x147","pp_26468257_1280.jpg":"1280x1628","pp_26468257_1024.jpg":"1024x1303","pp_26468257_640.jpg":"640x814","pp_26468257_480.jpg":"480x611","pp_26468257_340.jpg":"340x432","pp_26468257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23593557_1920.jpg":"1920x1080","k_23593557_1280.jpg":"1280x1280","k_23593557_1024.jpg":"1024x1024","k_23593557_640.jpg":"640x640","k_23593557_480.jpg":"480x480","k_23593557_340.jpg":"340x340","k_23593557_220.jpg":"220x220","o_23593557_1280.jpg":"1280x853","o_23593557_1024.jpg":"1024x682","o_23593557_640.jpg":"640x426","o_23593557_480.jpg":"480x320","o_23593557_340.jpg":"340x226","o_23593557_220.jpg":"220x146","h_23593557_1280.jpg":"1280x854","h_23593557_1024.jpg":"1024x683","h_23593557_640.jpg":"640x427","h_23593557_480.jpg":"480x320","h_23593557_340.jpg":"340x227","h_23593557_220.jpg":"220x147","pp_23593557_1280.jpg":"1280x1628","pp_23593557_1024.jpg":"1024x1303","pp_23593557_640.jpg":"640x814","pp_23593557_480.jpg":"480x611","pp_23593557_340.jpg":"340x432","pp_23593557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24690772_1920.jpg":"1920x1080","k_24690772_1280.jpg":"1280x1280","k_24690772_1024.jpg":"1024x1024","k_24690772_640.jpg":"640x640","k_24690772_480.jpg":"480x480","k_24690772_340.jpg":"340x340","k_24690772_220.jpg":"220x220","o_24690772_1280.jpg":"1280x854","o_24690772_1024.jpg":"1024x683","o_24690772_640.jpg":"640x427","o_24690772_480.jpg":"480x320","o_24690772_340.jpg":"340x226","o_24690772_220.jpg":"220x146","h_24690772_1280.jpg":"1280x854","h_24690772_1024.jpg":"1024x683","h_24690772_640.jpg":"640x427","h_24690772_480.jpg":"480x320","h_24690772_340.jpg":"340x227","h_24690772_220.jpg":"220x147","pp_24690772_1280.jpg":"1280x1628","pp_24690772_1024.jpg":"1024x1303","pp_24690772_640.jpg":"640x814","pp_24690772_480.jpg":"480x611","pp_24690772_340.jpg":"340x432","pp_24690772_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15528328 Threads: 2 Questions: 3206689228 Slow queries: 7226717 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236099140 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/dajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije-1369316 [printLink] => /kultura/ostalo/dajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije-1369316?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625469 [name] => eko aktivisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-13 15:37:25 [main_article_id] => 0 [alias] => eko-aktivisti [link] => /tag/eko-aktivisti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286136 [name] => Mona Lisa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mona-lisa [link] => /tag/mona-lisa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 645579 [name] => Noćna straža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-02 18:50:24 [main_article_id] => 0 [alias] => nocna-straza [link] => /tag/nocna-straza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 256491 [name] => aktivizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aktivizam [link] => /tag/aktivizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750083 [name] => druge stvari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 16:06:17 [main_article_id] => 0 [alias] => druge-stvari [link] => /tag/druge-stvari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA I BOLJIH META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dajte jadnoj Mona Lisi da se odmori. Umjesto ove taktike, stručnjaci eko aktivistima predlažu nešto kreativnije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26471553.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => David Cantiniaux/Afp [mainImageDesc] =>

Mona Lisu su u zadnjih sto godina napadali šest puta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26471553.jpg [title] =>

Mona Lisu su u zadnjih sto godina napadali šest puta

David Cantiniaux/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26468257.jpg [title] => David Cantiniaux/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/23593557.jpg [title] =>

Na meti ekoloških aktivista ‘platili’ su i čuveni ‘Suncokreti’

Handout/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/24690772.jpg [title] =>

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

Ludovic Marin/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad su prije mjesec dana Leonardovu Mona Lisu u pariškome Louvreu narančastom juhom od bundeve zalili aktivisti iz ekološke udruge Riposte Alimentaire, također poznate i kao “Food Response”, jadnoj je Giocondi to bio šesti napad u zadnjih stotinjak godina. Ako se sjetimo i da ju je 1911. bio ukrao Vincenzo Peruggia, talijanski majstor kojeg je muzej bio angažirao da neprocjenivo djelo zaštiti staklom, a on ju je umjesto toga ukrao i odnio u njezinu “domovinu” Italiju, Mona Lisi zbilja mora da je puna kapa napadača.

Istina, Peruggiu je motivirao patriotizam premda bi se i o tome moglo razgovarati jer je sliku pokušao prodati trgovcu u Firenci koji je brzo shvatio da se radi o ukradenoj slici. Peruggio je brzo uhićen i osuđen na osam mjeseci zatvora.

Posljednji atak na Giocondu dio je, tako barem tvrdi skupina Riposte Alimentaire, njihove kampanje “velikih remetilačkih akcija za isticanje društvenih i ekoloških problema”. Pripadnici iste skupine su samo nekoliko dana kasnije, 10. veljače ove godine, sliku Claudea Moneta “Proljeće” poprskali zelenom tekućinom u Muzeju lijepih umjetnosti u Lyonu. Aktivisti kao jedan od svojih ciljeva ističu “plan toplinske obnove zgrada koji odgovara klimatskim i društvenim izvanrednim uvjetima”, zalažu se za “proizvode odabrane na demokratski način, od strane lokalnih skupština građana te uz obuku o poljoprivrednim i ekološkim pitanjima” i žele da se zajamči “pristup zdravoj hrani koja dostojanstveno plaća poljoprivrednike”.

Malo tko se solidarizirao

Pozivaju se na studiju koju je u svibnju 2023. objavio Istraživački centar za proučavanje i promatranje životnih uvjeta, u kojoj stoji da 16 posto Francuza nema dovoljno hrane, a 45 njih je izjavilo da imaju dovoljno hrane, ali ne uvijek onu koju bi htjeli. Riposte Alimentaire dio je Mreže A22, osnovane 2022., koju čini 12 organizacija diljem svijeta, uključujući Just Stop Oil, koja je, sjećamo se, preklani juhom od rajčice poprskala i Van Goghove “Suncokrete” u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Akciju su izvele Phoebe Plummer i Anna Holland. Slika datira iz 1888. godine, a procjenjuje se na oko 84,2 milijuna dolara.

---

image

Na meti ekoloških aktivista ‘platili’ su i čuveni ‘Suncokreti’

Handout/Afp
---

Dakako, i “Suncokreti” su, kao i Mona Lisa, kao i Monetovo “Proljeće”, kao uostalom i Rembrandtova “Noćna straža” koja je triput do sada napadnuta, ostali neoštećeni budući da se nalaze iza stakla kojeg ni stvari znatno ubojitije od juhe ne mogu probiti. Premda neoštećeno, zalijevanje “Proljeća” rezultiralo je pomutnjom u galeriji u Lyonu, ali i uhićenjem aktivista. Otvorena je istraga zbog “oštećenja kulturnog dobra izloženog u muzeju” i povjerena je upravi nacionalne policije Rhône, objavilo je tužiteljstvo u Lyonu. Gradonačelnik Lyona Grégory Doucet, rekao je da “žali zbog postupka aktivista”.

- No, pred klimatskim izvanrednim stanjem, tjeskoba je opravdana. Na nju mnogi od nas odgovaraju odlučnim djelovanjem, dodao je diplomatično Doucet.

Aktivisti Riposte Alimentaire tvrde da “vole umjetnost i da rade to jer se boje da umjetnost za nekoliko godina više neće imati svoje mjesto” te da u muzejima i galerijama žele “stvoriti građanski dijalog”. No malo tko im vjeruje. Malo tko je spreman solidarizirati se s ovakvom vrstom prosvjeda premda ovakvi prosvjednici još uvijek dospijevaju u medije, no ipak ne tako često kao što se to znalo događati u prošlosti. Primjerice, politički motivirani napad u Muzeju moderne umjetnosti New Yorku gdje je tada bila izložena Picassova “Guernica” izveo je 28. veljače 1974., prije ravno 50 godina Tony Shafrazi. Napravio je to u znak prosvjeda zbog pomilovanja kojeg je Richard Nixon udijelio poručniku Williamu Calleyiju koji je bio osuđen zbog masakra u mjestu My Lai u Vijetnamu gdje su američki vojnici pobili 504 civila. Tony Shafrazi je sprejom na platnu iz 1937. napisao “Kill Lies All’, ali veća šteta na slici nije nastala pa je Shafrazi prošao “lišo”, sa samo pet godina uvjetne kazne. Dospio je odmah na naslovnice svih američkih većih novina, čak i na naslovnice u Švedskoj, Francuskoj i Kini, Švedskoj i Francuskoj. Shafrazijeva sreća bila je ta da ga je besplatno zastupao ugledni odvjetnik Jay Topkis.

’Druge stvari’

I danas se sjeća da ga je sudac, pred punom sudnicom, pitao bi li htio ponoviti svoje djelo. “Rekao sam mu: zašto bih? Već sam to napravio, sada moram raditi neke druge stvari”.

- Sudac je pitao: Koje druge stvari, a ja sam rekao – nemam pojma!, prisjetio se Shafrazi. Ispalo je da je on danas, premda 80-godišnjak, uspješan vlasnik galerije koja, recimo, u svome portfelju ima i djela Francisa Bacona, Keitha Haringa i Davida LaChapellea.

Mnogi analitičari koji pišu o akcijama današnjih prosvjednika koje su usmjerene na potpuno zaštićene umjetnine u galerijama i muzejima, ekološkim aktivistima zamjeraju upravo to – ponavljanje istog obrasca. Tony Shafrazi prije 50 godina je shvatio da ponavljanje istog djela, iste protestne akcije, nema smisla i da treba raditi “nešto drugo”.

- Prije šezdeset godina, kutije spužvi za domaćinstvo “Brillo” Andyja Warhola i u sitotisku umnoženi portreti Marilyn Monroe razotkrili su moderno ponavljanje kao ideal bezumlja, kao neizbježan kapitalistički obrazac ukorijenjen u prezasićenim načinima proizvodnje i potrošnje koji odvlače pažnju i opterećuju dok njeguju osjećaj moderne apatije. Koliko puta je previše? – pita za Guardian Giovanni Aloi, kustos i profesor na School of the Art Institute of Chicago - Ponavljanje je složen fenomen: ono može produbiti ili oslabiti iskustva ovisno o tome kako je raspoređeno. Ponavljanje istoga u nedogled može bilo što šokantno brzo učiniti uobičajenim. Svjesni toga rizika, dobri se umjetnici trude ne ponavljati, umjesto toga nastoje neprestano izmišljati nešto novo.

---

image

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

Ludovic Marin/Afp
---

- Aktivisti Last Generation i Just Stop Oil žele da ih slušamo. Njihov cilj je spasiti nas od podlijeganja svjetovnoj, kapitalistički izazvanoj apatiji koja je iskrivila našu ljestvicu vrijednosti. Ali njihovi zloglasni prosvjedi koji uključuju ljepilo, boju i bacanje hrane na umjetnine samo su vrh ledenog brijega. Ove aktivističke skupine se upuštaju u istinski značajne pothvate, od kojih mediji većinu zanemaruju zbog nedostatka privlačnosti i senzacionalizma. Prosvjed za prosvjedom, svijest o toj medijskoj pristranosti dovela je antikapitalističke prosvjednike u zamku traženja pozornosti: sada su uhvaćeni u iste ponavljajuće cikluse kapitalistički inducirane tromosti iz koje su nas sve htjeli osloboditi, kaže Aloi.

Istraživanje koje je proveo Apollo Academic Surveys prošle godine pokazala je da, iako remetilačke taktike sigurno mogu pomoći u nekim temama, one često ne uspijevaju generirati promjene, čak ni kad postoji visoka svijest o njima, ali izostaje podrška koja se tiče i metoda na njihovo ukazivanje. Bacanje juhe, hrane, sprejanje sigurnosnih stakala ispod kojih su slike, nailazi na masovnu osudu golemog broja komentatora na društvenim mrežama, ali budući da je borba protiv klimatske krize itekako opravdana i ovisi i o javnom mnijenju, ne čudi što je istraživanje koje je, recimo, proveo Michael E. Mann, američki klimatolog i geofizičar te direktor Centra za znanost, održivost i medije na Sveučilištu Pennsylvania pokazalo da se, kao rezultat takvih prosvjeda, većina ljudi osjeća manje sklona pridružiti se naporima za zaštitu okoliša.

Neusklađenost poruke i mete

- Ova nepovezanost s javnošću uzrokovana je neusklađenošću između mjesta prosvjeda, poruke i mete i koja je duboko ukorijenjena u povijesnim zabludama i pogrešnom povjerenju u romantični mit o herojskom spasitelju, tvrdi Giovanni Aloi - Nakon godina viđanja istog trika koji se uvijek iznova izvodi, najnoviji napad juhom od bundeve na Mona Lisu čini se suvišnim, ako ne i jadnim. Vrijeme je da se primijeni doista učinkovita taktika! Aktivističke skupine sada moraju pronaći nove načine za manipulaciju medijskom pažnjom umjesto da dopuste da ih mediji satjeraju u kut. Alternativni uspješni modeli aktivistima su ispred nosa, kaže Aloi te podsjeća na neke od njih.

Primjerice, 2016. prosvjednici su uspjeli okončali 26-godišnje sponzorstvo galerija Tate od strane britanskog petrokemijskog giganta BP-a organiziranjem širokog spektra vrlo maštovitih i kreativnih performansa. Također, kampanja Amerikanke Nan Goldin protiv velike farmaceutske obitelji Sackler također se pokazala nevjerojatno učinkovitom, te su mnogi muzeji i galerije prekinule veze s njima i uklonile njihovo ime sa zidova svojih galerija. Nan Goldin je povela golemu kampanju kojom je osvijestila razmjere ovisnosti izazvane lijekovima za ublažavanje bolova te osnovala aktivističku skupinu PAIN koja se bori protiv opijatske krize za koju smatraju odgovornom obitelj Sackler i njihovu Purdue Pharmu.

Sackleri često doniraju novac sveučilištima, muzejima i drugim institucijama, a akivisti PAIN-a potiču ih da ne prihvaćaju te donacije i da uklone sve podsjetnike na Sacklerove sa svojih zgrada. Prosvjedovali su, između ostalog, i u Louvreu, koji je bio prva institucija koja je poslušala aktiviste i uklonila ime Sackler sa svog muzeja, a isto su zatim učinili Metropolitan u New Yorku, Nacionalna galerija u Londonu te muzej Tate. Primjerice, u Metu su po podu bili razbacali bočice lijekova na kojima je pisalo “prepisali su vam ih Sackleri”, a u muzeju Guggenheim u New Yorku bacali su papire koji su izgledali baš kao recepti za lijekove čiju adiktivnost su Sackleri skrivali.

---

image

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

Ludovic Marin/Afp
---

Ciljajte na naftne kompanije

- Te su demonstracije bile uspješne jer su fokusirane i specifične, ciljevi su jasno usklađeni s ciljanim institucijama i etičkim problemima s kojima se suočavaju – kaže Aloi - Ovi prosvjedi educiraju bez optuživanja i bez suočavanja s posjetiteljima muzeja. Pritisak se vrši točno tamo gdje boli i svi slušaju. Unatoč nekim besmislenim tvrdnjama koje samodopadno tvrde da su nenasilni prosvjedi “reaktivirali” inače pasivna umjetnička djela, aktivisti za zaštitu okoliša uglavnom koriste umjetnička djela kao zvučnike za megafone.

Nije slučajnost da se u komentarima na društvenim mrežama redovito poziva aktiviste da prestanu prosvjedovati u muzejima i umjesto toga da ciljaju na sjedišta naftnih kompanija. Možda je krajnje vrijeme da prosvjednici počnu slušati javnost umjesto da ponavljaju svoju istu i neuspješnu taktiku - jasno kaže Giovanni Aloi.

Ukratko, bio bi red da se i Mona Lisa, “Noćna straža”, “Suncokreti” malo odmore, ne proizvode oni, nevoljnici, ni ugljikov monoksid niti imaju veze s nedostatkom hrane i pitke vode...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
David Cantiniaux/Afp David Cantiniaux/Afp Handout/Afp Ludovic Marin/Afp
David Cantiniaux/Afp

Mona Lisu su u zadnjih sto godina napadali šest puta

Handout/Afp

Na meti ekoloških aktivista ‘platili’ su i čuveni ‘Suncokreti’

Ludovic Marin/Afp

Ne proizvodi ‘Noćna straža’ ugljikov monoksid...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/dajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije-1369316 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e709bd69c32c9b4a5f487d5160e981107515e56 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dajte+jadnoj+Mona+Lisi+da+se+odmori.+Umjesto+ove+taktike%2C+stru%C4%8Dnjaci+eko+aktivistima+predla%C5%BEu+ne%C5%A1to+kreativnije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fdajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije-1369316 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fdajte-jadnoj-mona-lisi-da-se-odmori-umjesto-ove-taktike-strucnjaci-eko-aktivistima-predlazu-nesto-kreativnije-1369316 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA I BOLJIH META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloIMA I BOLJIH META

Dajte jadnoj Mona Lisi da se odmori. Umjesto ove taktike, stručnjaci eko aktivistima predlažu nešto kreativnije

Piše Eda Vujević
4. ožujka 2024. - 17:21

Kad su prije mjesec dana Leonardovu Mona Lisu u pariškome Louvreu narančastom juhom od bundeve zalili aktivisti iz ekološke udruge Riposte Alimentaire, također poznate i kao “Food Response”, jadnoj je Giocondi to bio šesti napad u zadnjih stotinjak godina. Ako se sjetimo i da ju je 1911. bio ukrao Vincenzo Peruggia, talijanski majstor kojeg je muzej bio angažirao da neprocjenivo djelo zaštiti staklom, a on ju je umjesto toga ukrao i odnio u njezinu “domovinu” Italiju, Mona Lisi zbilja mora da je puna kapa napadača.

Istina, Peruggiu je motivirao patriotizam premda bi se i o tome moglo razgovarati jer je sliku pokušao prodati trgovcu u Firenci koji je brzo shvatio da se radi o ukradenoj slici. Peruggio je brzo uhićen i osuđen na osam mjeseci zatvora.

Posljednji atak na Gi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:36