StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA

Odavno je 18. svibnja divan dan, a sad je još ljepši! Još jedna nezaboravna večer Jug Adriatic osiguranja!

Piše Tonči Vlašić
18. svibnja 2024. - 22:31
Bakljada uz Gružu uoči početka utakmice Jug - Bečej 18. svibnja 2001. godineVladimir Dugandžić/cropix/

Ostali su uoči sezone prvo bez sjajnog centra Konstantina Kakarisa, grčkog reprezentativca (uzeo ga je aktualni prvak Europe, PRO Recco), a na kraju prijelaznog roka i bez kapetana Lorena Fatovića, koji im je uz to ‘pobjegao’ u redove najvećeg rivala u domaćim natjecanjima, aktualnog prvaka, splitskog Jadrana. To je bila ona ‘utakmica’ u kojoj je Gruž poveo (uzeo Rina Burića, koji je bio MVP finala, prvo ime Jadrana u osvajanju povijesne prve titule prvaka Hrvatske velikana sa Zvončaca), a nakon toga je uslijedilo izjednačenje.

Tako je i ove sezone, za sad, što se tiče domaćih trofeja. Jugaši su poveli, uzeli Kup Hrvatske, a Jadranaši izjednačili osvajanjem superkupa. Finalna serija za domaćeg prvaka je u tijeku, a Gruž tu zaostaje nakon prve utakmice finala na tri pobjede. I prije nego je počela finalna serija, a kad je izborio završni turnir Eurocupa,  bilo je jasno kako je Jug bliže europskom, nego domaćem trofeju iako je krenuo po oba.

U Eurocupu je Jug iskočio u prvi plan kad je u osmini finala izbacio branitelja naslova, dobio oslabljen A-Hid Vasas Plaket u Gružu s pogotkom razlike, te isto tako usred Budimpešte. U toj prvoj utakmici je mađarskog velikana dočekao bez oba vratara, Tonija Popadića i Ivana Jurišića. Na vrata je stao Nikša Brzica, kojem je to bio europski debi za prvu momčad. Potom se u uzvratu među vratnice vratio Toni Popadić.

Jugaši nisu imali sreće prilikom ždrijeba skupina europske Lige prvaka, a nakon što su na uvjerljiv način prošli kvalifikacije. Čekali su ih u skupini PRO Recco i Olympiacos, te Dinamo Tbilisi, a samo dvojica su prolazila dalje. Uzeli su bod na startu u Pireju, trebali su s obzirom na kretanje rezultata sva tri, ali sve do dolaska Olympiacosa u Gruž, na uzvrat, živjela je nada u prolaz i ostanak u najelitnijem natjecanju. Međutim, ne samo da nisu uspjeli, već su doživjeli povijesni potop. Izgubili od grčkog prvaka s čak 10 razlike.

Ipak, ustali su na noge. Nastavili europski put u Eurocupu, te krenuli na put, koji je bio sve samo ne lagan. Branitelj naslova na startu, doprvak Srbije Crvena zvezda u četvrtfinalu, španjolski doprvak CN Sabadell u polufinalu, te dan poslije u finalu domaćin završnog turnira, riječko Primorje.

Jugaši više od dva desetljeća razvuku osmijeh 18. svibnja, taj dan su 2001. godine u svom Gružu, u polufinalu Final 4 Kupa europskih prvaka, u prekrasnom ambijentu, pred više od 5000 gledatelja, svladali tad aktualnog europskog prvaka, Bečej, vaterpolski Dream team, te izborili finale u kojem su idući dan dobili Olympiacos. Sad imaju dodatni razlog da im je 18. svibnja divan dan!

Jug, koji je osnovan prije 101 godinu, koji je prvu utakmicu odigrao prije 100 godina, a koji je prvi službeni nastup imao prije 99 godina (na svom prvom prvenstvu je osvojio naslov prvaka), stigao je do osmog europskog, a sedamdeset i prvog trofeja u povijesti. Već odavno uz njegovo ime stoji kako je najtrofejniji hrvatski klub u loptačkim sportovima. U ovom stoljeću samo jedne godine nije osvojio niti jedan trofej (2014.), a jedne (2016.) čak pet! U 25 sezona u ovom stoljeću osvojio je 44 trofeja od čega sedam europskih!

image

Jug Adriatic osiguranje - pobjednik Eurocupa 2024. godine

Damir Skomrlj/
02. lipanj 2024 11:08