stdClass Object ( [id] => 1385566 [title] => Splićanka Jelena svaki dan prelazi 200 kilometara do posla i natrag. A na putu je zaustavljaju krave, konji i vukovi... [alias] => splicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početak novog tisućljeća, ta 2000. godina bila je prijestupna godina koja je započela u subotu. Diljem svijeta slavio se dolazak trećeg tisućljeća, a milenijski bug prošao je bez ozbiljnijih posljedica. Te iste godine, tri dana kasnije, pobjedu na parlamentarnim izborima odnijela je koalicija oporbenih stranaka predvođena pokojnim Ivicom Račanom. Nedugo zatim NK Croatia Zagreb nakon deset godina ponovo je promijenila ime u Dinamo.

Manje je pak poznato, bar tako što ne piše na Wikipediji, globalnoj svjetskoj tražilici, da je jednog ponedjeljka netom završena učiteljica glazbene kulture Jelena Bajto sa splitskih Meja započela svoj prosvjetarski staž u Osnovnoj školi "Ivan Leko" u Prološcu.

I od tada do danas pune dvadeset i četiri godine njezin životni put započinje i završava na cesti. Svaki dan automobilom prevali dvjestotinjak kilometara od Splita do Prološca i natrag ili skoro pola puta od Splita do hrvatske metropole.

---

image

‘S tadašnjim Matizom sam se prvi put upoznala sa slanom‘

Vojko Bašić/Cropix
---

- U potrazi za poslom javljala sam se na sve moguće natječaje. Ne znam je li bilo škole ili vrlo malo njih, a da tamo nisam slala molbe. I onda je na red došao i Proložac. Tada nisam ni znala gdje se to nalazi. Mislila sam - evo još jedan nepotreban pisani zahvat s već poznatim epilogom. Ali idemo pokušati. Uredno napisala molbu, zalijepila markicu i na poštu. Međutim, moj prešutni pesimistični stav promijenio je jedan telefonski poziv. Bio je to poziv tajnice škole da dođem na razgovor. Kako doći kada ne znam kuda, kamo… lijevo, desno, tko će mi pokazati kada nikada do tada nisam čula za to mjesto.

Nije onda bilo Google maps kao danas. Onda malo kod oca, malo kod djeda i nekih njihovih prijatelja, i eto mene u Prološcu. Za divno čudo, primili su me. I tako počinju moje putešestvije - govori nam Jelena Bajto, fetiva Splićanka i osoba zaraznog osmijeha na čijem licu ni jednog trenutka ne možete zamijetiti žaljenje što je splitske kalete i uličice zamijenila kamenjem potavanjenu Imotsku krajinu.

Privremeno postalo stalno

Mislila je na početku da je prološka obrazovna ustanova tek privremeno rješenje ili odskočna daska do splitskih škola. Budući da nije imala punu satnicu u Prološcu, deset godina ju je nadoknađivala u koji kilometar bližoj Cisti Velikoj i Cisti Provo. Za nju su to bila turbulentna vremena. Stara učiteljska garda u svom diskursu raščlanjivala je i analizirala samo tri teme. One poljoprivredne, proces rađanja i umiranja u selu, i "Milijunaša". A mlada profesorica već je do škole bila poprilično umorna. Nije joj bilo stalo do krumpira ni onih zlaćanih insekata što joj brste lisnu masu, niti tko se preselio sv. Petru za kurira, a još manje za hrvatsku inačicu britanskog kviza.

---

image

Jelena Bajto s kolegicama Nikolinom Petričević i Anđelkom Leko

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Pogotovo zato što je njezin radni dan započinjao ustajanjem u pet sati, a već sat kasnije sjedala je u malenog Matiza i krenula s Meja put Prološca.

- S tim Matizom sam se prvi put upoznala sa "slanom", kako je ovdje zovu. Ta tanka ledena naslaga, koja za vedrih i tihih zimski noći okuje cijeli ovaj kraj, umalo me stajala glave. Nikada prije za tako što nisam ni čula ni znala, da ne govorim po takvom nečemu i vozila. I tako jednom moj maleni crveni Matiz i ja završili u jarku u Studencima. Bio je to, kao što bi rekla pokojna Milka Babović, trostruki aksel. Jer voziti Matiza po snijegu i ledu bilo je jednako umjetničkom klizanju.

---

image

Jelena na svom radnom mjestu, u svijetu glazbe

Vojko Bašić/Cropix
---

Tu ne pomaže ni ABS, niti gume... Od tada do danas promijenila sam četiri automobila. Ubrzo sam jako dobro upoznala što znače ljetne i zimske gume i dubine šara, pogotovo zimske. ADAC testovi i izvanserijske gume uža su mi specijalnost. Da ne govorim o razlici između vučne službe s dizalicom i one bez nje - tvrdi Jelena, baratajući odličnim automehaničarskim vokabularom.

Već je prve zime uočila što znači voziti takav tip malenog i laganog automobila kada vas kod Klisa i Ciste Velike iz sačekuše dočeka snažni nalet hladnog sjevernog vjetra koji vas, koliko god vi pritiskali papučicu gasa i tjerali automobil naprijed, vraća natrag.

Prvo krave, pa konji

- Bilo je puno takvih, i gorih slučajeva. Na određenim mikrolokacijama ni Vakula ne može točno prognozirati što će se dogoditi. A te planine su varljive. Sjećam se jedne prilike kada sam se svojski probijala kroz prtinu i led do područne škole s planinskim statusom u Ričicama. Koji je to veleslalom bio ili više - superveleslalom. Uvijek, hvala Bogu, bez težih posljedica. Nisam odustala jer otići u Ričice među tih pet, šest učenika, gdje je vladala kućna atmosfera, vrijedilo je i auta i guma. Zajedno s djecom, na peći na drva pekli bismo palačinke, vafle i kuhali čaj. To je ta radost, zajedništvo i veselje koje samo u tim ruralnim sredinama možete doživjeti. Danas je nažalost zatvorena - kaže Jelena.

---

image

‘Krasna su djeca u Prološcu. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj‘
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Kada nije bilo snijega, pogotovo ovih zadnjih godina, nije bilo ni većih prometnih poteškoća, izuzmemo li onaj gradski promet i višesatno probijanje iz gradske vreve i užarenog asfalta. Takve vremenske (ne)prilike u zadnje vrijeme ne ometaju brojna stada krava i konja. Poticaji su u điru, pa ih je sve više. Njezin prvi bliski susret druge vrste dogodio se negdje pored Ričičkog jezera.

S jedne strane krave mirno žvaču zadnje ogrizine i guraju se prema sredini ceste. Svaka od njih veća od famoznog Matiza. Misli Jelena, ako zatrubi, eto ti belaja. "Usprdecat" će se i navalit na auto. Ona metar naprijed, krava ni korak natrag. Više joj se činilo da životinja razmišlja - šta si ti ovdje došla - nego da se povuče na početni položaj. Kada su se krave povukle, eto i konja. Njih petnaest jednakom brzinom okupiraju oba prometna traka, samim time i jarkocrvenog limenog ljubimca naše sugovornice.

- Da svirnem, opet se bojim njihove reakcije. Radije pomalo pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Sve njuškaju po haubi. Srećom da su prozorska stakla bila podignuta, činilo mi se da su bile spremne uvaliti glavu u unutrašnjost automobila. I tako se opet izvučen. Nimalo lagodan osjećaj. A onda uz cestu u Cisti Velikoj usred dana, eto ti vuka. Usporio on, a i ja. Gledamo se. On onako mršav i činilo mi se dezorijentiran nije pokazivao strah, a mene uhvatila nekakva nelagoda i panika. Čula sam dosta priča o tim predatorima, ali nisam mogla vjerovati koliko se ne boje čovjeka, govori nam Bajto.

Nakon četvrt stoljeća za Proložac, njegove stanovnike, djecu i učitelje ima samo riječi hvale.

Kad ti dijete dotrči u zagrljaj

- Krasna su to djeca. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj. Nemam prave riječi da opišem taj doživljaj. Jednako dobro funkcioniraju i međuljudski odnosi tako da danas iz ove perspektive više uopće ne razmišljam o mogućnosti prelaska u neku novu školu bliže Splitu. Sada kada sam sve to pohvatala, bio bi to grijeh. Želim još nešto kazati.

Da mi je tko rekao prije dvadeset i kusur godina, kada sam se zaposlila u ovoj maloj seoskoj školi, da ću s tom školom, njezinim učiteljima i učenicima proputovati pola Europe, pomislila bih da je tako što apsolutno nemoguće. Škola je bila potpuno oronula, vrata od učionica se nisu mogla zatvoriti, namještaj prilično trošan, a sama zgrada maksimalno dotrajala. Ubrzo se sve promijenilo.

---

image

Škola u Prološcu je obnovljena, sada je pravi primjer

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Škola je obnovljena, izgrađena je nova dvorana i na koncu ova obrazovna ustanova zalaganjem mladog školskog psihologa Denisa Jurišića uz podršku ravnatelja Krešimira Bajića uključila se u prvi Erasmus + projekt, istaknula je Jelena Bajto, učiteljica, putnica i avanturistkinja.

---

Iz Prološca do Bodruma

Na koncu ima samo jednu želju da urbi et orbi, svijetu i gradu priopći da su prije nekoliko dana u okviru projekta koji promovira zdrave navike, s naglaskom na zdravu prehranu pod nazivom "The best Tip for Healthy Life, Cook It Yourself and Keep Away from Fast Food" zajedno s kolegicom Nikolinom Petričević proveli nekoliko dana s djecom u turskom gradu Bodrumu, što smatra velikim dostignućem škole iz Prološca i njezina kolektiva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U PROLOŠCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ČUDO U PROLOŠCU 2 0 7517 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-02 06:23:01 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-03 05:18:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-03 05:17:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanka Jelena svaki dan prelazi 200 kilometara do posla i natrag. A na putu je zaustavljaju krave, konji i vukovi... page_title=Splićanka Jelena svaki dan prelazi 200 kilometara do posla i natrag. A na putu je zaustavljaju krave, konji i vukovi... [metakey] => Jelena Bajto, škola, učiteljica, Proložac, glazbeni odgoj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018269.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018268.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018266.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018263.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018264.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018265.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018261.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018259.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27018258.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Jednom smo moj maleni crveni Matiz i ja zavr\u0161ili u jarku u Studencima\u2018<\/p>","

\u2018S tada\u0161njim Matizom sam se prvi put upoznala sa slanom\u2018<\/p>","

Jelena Bajto s kolegicama Nikolinom Petri\u010devi\u0107 i An\u0111elkom Leko<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Jelena na svom radnom mjestu, u svijetu glazbe<\/p>","

\u2018Krasna su djeca u Prolo\u0161cu. Poseban je osje\u0107aj kada ti dijete od deset godina spontano dotr\u010di u zagrljaj\u2018
\n\u00a0<\/p>","","

\u0160kola u Prolo\u0161cu je obnovljena, sada je pravi primjer<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA
\nProlozac, 300424.
\nJelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.
","

SPECIJAL SLOBODNA
\nProlozac, 300424.
\nJelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1219","hd_27018269_1920.jpg":"1920x1080","k_27018269_1280.jpg":"1280x1280","k_27018269_1024.jpg":"1024x1024","k_27018269_640.jpg":"640x640","k_27018269_480.jpg":"480x480","k_27018269_340.jpg":"340x340","k_27018269_220.jpg":"220x220","o_27018269_1280.jpg":"1280x812","o_27018269_1024.jpg":"1024x650","o_27018269_640.jpg":"640x406","o_27018269_480.jpg":"480x304","o_27018269_340.jpg":"340x215","o_27018269_220.jpg":"220x139","h_27018269_1280.jpg":"1280x854","h_27018269_1024.jpg":"1024x683","h_27018269_640.jpg":"640x427","h_27018269_480.jpg":"480x320","h_27018269_340.jpg":"340x227","h_27018269_220.jpg":"220x147","pp_27018269_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018269_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018269_640.jpg":"640x814","pp_27018269_480.jpg":"480x611","pp_27018269_340.jpg":"340x432","pp_27018269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_27018268_1920.jpg":"1920x1080","k_27018268_1280.jpg":"1280x1280","k_27018268_1024.jpg":"1024x1024","k_27018268_640.jpg":"640x640","k_27018268_480.jpg":"480x480","k_27018268_340.jpg":"340x340","k_27018268_220.jpg":"220x220","o_27018268_1280.jpg":"1280x910","o_27018268_1024.jpg":"1024x728","o_27018268_640.jpg":"640x455","o_27018268_480.jpg":"480x341","o_27018268_340.jpg":"340x241","o_27018268_220.jpg":"220x156","h_27018268_1280.jpg":"1280x854","h_27018268_1024.jpg":"1024x683","h_27018268_640.jpg":"640x427","h_27018268_480.jpg":"480x320","h_27018268_340.jpg":"340x227","h_27018268_220.jpg":"220x147","pp_27018268_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018268_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018268_640.jpg":"640x814","pp_27018268_480.jpg":"480x611","pp_27018268_340.jpg":"340x432","pp_27018268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1492","hd_27018266_1920.jpg":"1920x1080","k_27018266_1280.jpg":"1280x1280","k_27018266_1024.jpg":"1024x1024","k_27018266_640.jpg":"640x640","k_27018266_480.jpg":"480x480","k_27018266_340.jpg":"340x340","k_27018266_220.jpg":"220x220","o_27018266_1280.jpg":"1280x994","o_27018266_1024.jpg":"1024x795","o_27018266_640.jpg":"640x497","o_27018266_480.jpg":"480x373","o_27018266_340.jpg":"340x264","o_27018266_220.jpg":"220x170","h_27018266_1280.jpg":"1280x854","h_27018266_1024.jpg":"1024x683","h_27018266_640.jpg":"640x427","h_27018266_480.jpg":"480x320","h_27018266_340.jpg":"340x227","h_27018266_220.jpg":"220x147","pp_27018266_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018266_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018266_640.jpg":"640x814","pp_27018266_480.jpg":"480x611","pp_27018266_340.jpg":"340x432","pp_27018266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_27018263_1920.jpg":"1920x1080","k_27018263_1280.jpg":"1280x1280","k_27018263_1024.jpg":"1024x1024","k_27018263_640.jpg":"640x640","k_27018263_480.jpg":"480x480","k_27018263_340.jpg":"340x340","k_27018263_220.jpg":"220x220","o_27018263_1280.jpg":"1280x905","o_27018263_1024.jpg":"1024x724","o_27018263_640.jpg":"640x452","o_27018263_480.jpg":"480x339","o_27018263_340.jpg":"340x240","o_27018263_220.jpg":"220x155","h_27018263_1280.jpg":"1280x854","h_27018263_1024.jpg":"1024x683","h_27018263_640.jpg":"640x427","h_27018263_480.jpg":"480x320","h_27018263_340.jpg":"340x227","h_27018263_220.jpg":"220x147","pp_27018263_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018263_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018263_640.jpg":"640x814","pp_27018263_480.jpg":"480x611","pp_27018263_340.jpg":"340x432","pp_27018263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1398","hd_27018264_1920.jpg":"1920x1080","k_27018264_1280.jpg":"1280x1280","k_27018264_1024.jpg":"1024x1024","k_27018264_640.jpg":"640x640","k_27018264_480.jpg":"480x480","k_27018264_340.jpg":"340x340","k_27018264_220.jpg":"220x220","o_27018264_1280.jpg":"1280x932","o_27018264_1024.jpg":"1024x745","o_27018264_640.jpg":"640x466","o_27018264_480.jpg":"480x349","o_27018264_340.jpg":"340x247","o_27018264_220.jpg":"220x160","h_27018264_1280.jpg":"1280x854","h_27018264_1024.jpg":"1024x683","h_27018264_640.jpg":"640x427","h_27018264_480.jpg":"480x320","h_27018264_340.jpg":"340x227","h_27018264_220.jpg":"220x147","pp_27018264_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018264_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018264_640.jpg":"640x814","pp_27018264_480.jpg":"480x611","pp_27018264_340.jpg":"340x432","pp_27018264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_27018265_1920.jpg":"1920x1080","k_27018265_1280.jpg":"1280x1280","k_27018265_1024.jpg":"1024x1024","k_27018265_640.jpg":"640x640","k_27018265_480.jpg":"480x480","k_27018265_340.jpg":"340x340","k_27018265_220.jpg":"220x220","o_27018265_1280.jpg":"1280x902","o_27018265_1024.jpg":"1024x721","o_27018265_640.jpg":"640x451","o_27018265_480.jpg":"480x338","o_27018265_340.jpg":"340x239","o_27018265_220.jpg":"220x155","h_27018265_1280.jpg":"1280x854","h_27018265_1024.jpg":"1024x683","h_27018265_640.jpg":"640x427","h_27018265_480.jpg":"480x320","h_27018265_340.jpg":"340x227","h_27018265_220.jpg":"220x147","pp_27018265_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018265_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018265_640.jpg":"640x814","pp_27018265_480.jpg":"480x611","pp_27018265_340.jpg":"340x432","pp_27018265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_27018261_1920.jpg":"1920x1080","k_27018261_1280.jpg":"1280x1280","k_27018261_1024.jpg":"1024x1024","k_27018261_640.jpg":"640x640","k_27018261_480.jpg":"480x480","k_27018261_340.jpg":"340x340","k_27018261_220.jpg":"220x220","o_27018261_1280.jpg":"1280x754","o_27018261_1024.jpg":"1024x603","o_27018261_640.jpg":"640x377","o_27018261_480.jpg":"480x283","o_27018261_340.jpg":"340x200","o_27018261_220.jpg":"220x129","h_27018261_1280.jpg":"1280x854","h_27018261_1024.jpg":"1024x683","h_27018261_640.jpg":"640x427","h_27018261_480.jpg":"480x320","h_27018261_340.jpg":"340x227","h_27018261_220.jpg":"220x147","pp_27018261_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018261_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018261_640.jpg":"640x814","pp_27018261_480.jpg":"480x611","pp_27018261_340.jpg":"340x432","pp_27018261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27018259_1920.jpg":"1920x1080","k_27018259_1280.jpg":"1280x1280","k_27018259_1024.jpg":"1024x1024","k_27018259_640.jpg":"640x640","k_27018259_480.jpg":"480x480","k_27018259_340.jpg":"340x340","k_27018259_220.jpg":"220x220","o_27018259_1280.jpg":"1280x853","o_27018259_1024.jpg":"1024x682","o_27018259_640.jpg":"640x426","o_27018259_480.jpg":"480x320","o_27018259_340.jpg":"340x226","o_27018259_220.jpg":"220x146","h_27018259_1280.jpg":"1280x854","h_27018259_1024.jpg":"1024x683","h_27018259_640.jpg":"640x427","h_27018259_480.jpg":"480x320","h_27018259_340.jpg":"340x227","h_27018259_220.jpg":"220x147","pp_27018259_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018259_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018259_640.jpg":"640x814","pp_27018259_480.jpg":"480x611","pp_27018259_340.jpg":"340x432","pp_27018259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_27018258_1920.jpg":"1920x1080","k_27018258_1280.jpg":"1280x1280","k_27018258_1024.jpg":"1024x1024","k_27018258_640.jpg":"640x640","k_27018258_480.jpg":"480x480","k_27018258_340.jpg":"340x340","k_27018258_220.jpg":"220x220","o_27018258_1280.jpg":"1280x868","o_27018258_1024.jpg":"1024x694","o_27018258_640.jpg":"640x434","o_27018258_480.jpg":"480x325","o_27018258_340.jpg":"340x230","o_27018258_220.jpg":"220x149","h_27018258_1280.jpg":"1280x854","h_27018258_1024.jpg":"1024x683","h_27018258_640.jpg":"640x427","h_27018258_480.jpg":"480x320","h_27018258_340.jpg":"340x227","h_27018258_220.jpg":"220x147","pp_27018258_1280.jpg":"1280x1628","pp_27018258_1024.jpg":"1024x1303","pp_27018258_640.jpg":"640x814","pp_27018258_480.jpg":"480x611","pp_27018258_340.jpg":"340x432","pp_27018258_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115654 Threads: 86 Questions: 1106548964 Slow queries: 0 Opens: 204678 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.937 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9919116 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/splicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi-1385566 [printLink] => /dalmacija/zagora/splicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi-1385566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757692 [name] => Jelena Bajto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 07:18:28 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-bajto [link] => /tag/jelena-bajto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 406914 [name] => škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skola [link] => /tag/skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233430 [name] => učiteljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uciteljica [link] => /tag/uciteljica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 466054 [name] => Proložac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prolozac [link] => /tag/prolozac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757693 [name] => glazbeni odgoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 07:18:29 [main_article_id] => 0 [alias] => glazbeni-odgoj [link] => /tag/glazbeni-odgoj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U PROLOŠCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka Jelena svaki dan prelazi 200 kilometara do posla i natrag. A na putu je zaustavljaju krave, konji i vukovi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018269.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Jednom smo moj maleni crveni Matiz i ja završili u jarku u Studencima‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018269.jpg [title] =>

‘Jednom smo moj maleni crveni Matiz i ja završili u jarku u Studencima‘

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018268.jpg [title] =>

‘S tadašnjim Matizom sam se prvi put upoznala sa slanom‘

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018266.jpg [title] =>

Jelena Bajto s kolegicama Nikolinom Petričević i Anđelkom Leko

 

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018263.jpg [title] =>

Jelena na svom radnom mjestu, u svijetu glazbe

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018264.jpg [title] =>

‘Krasna su djeca u Prološcu. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj‘
 

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018265.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018261.jpg [title] =>

Škola u Prološcu je obnovljena, sada je pravi primjer

 

 

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018259.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA
Prolozac, 300424.
Jelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.
Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27018258.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA
Prolozac, 300424.
Jelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.
Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početak novog tisućljeća, ta 2000. godina bila je prijestupna godina koja je započela u subotu. Diljem svijeta slavio se dolazak trećeg tisućljeća, a milenijski bug prošao je bez ozbiljnijih posljedica. Te iste godine, tri dana kasnije, pobjedu na parlamentarnim izborima odnijela je koalicija oporbenih stranaka predvođena pokojnim Ivicom Račanom. Nedugo zatim NK Croatia Zagreb nakon deset godina ponovo je promijenila ime u Dinamo.

Manje je pak poznato, bar tako što ne piše na Wikipediji, globalnoj svjetskoj tražilici, da je jednog ponedjeljka netom završena učiteljica glazbene kulture Jelena Bajto sa splitskih Meja započela svoj prosvjetarski staž u Osnovnoj školi "Ivan Leko" u Prološcu.

I od tada do danas pune dvadeset i četiri godine njezin životni put započinje i završava na cesti. Svaki dan automobilom prevali dvjestotinjak kilometara od Splita do Prološca i natrag ili skoro pola puta od Splita do hrvatske metropole.

---

image

‘S tadašnjim Matizom sam se prvi put upoznala sa slanom‘

Vojko Bašić/Cropix
---

- U potrazi za poslom javljala sam se na sve moguće natječaje. Ne znam je li bilo škole ili vrlo malo njih, a da tamo nisam slala molbe. I onda je na red došao i Proložac. Tada nisam ni znala gdje se to nalazi. Mislila sam - evo još jedan nepotreban pisani zahvat s već poznatim epilogom. Ali idemo pokušati. Uredno napisala molbu, zalijepila markicu i na poštu. Međutim, moj prešutni pesimistični stav promijenio je jedan telefonski poziv. Bio je to poziv tajnice škole da dođem na razgovor. Kako doći kada ne znam kuda, kamo… lijevo, desno, tko će mi pokazati kada nikada do tada nisam čula za to mjesto.

Nije onda bilo Google maps kao danas. Onda malo kod oca, malo kod djeda i nekih njihovih prijatelja, i eto mene u Prološcu. Za divno čudo, primili su me. I tako počinju moje putešestvije - govori nam Jelena Bajto, fetiva Splićanka i osoba zaraznog osmijeha na čijem licu ni jednog trenutka ne možete zamijetiti žaljenje što je splitske kalete i uličice zamijenila kamenjem potavanjenu Imotsku krajinu.

Privremeno postalo stalno

Mislila je na početku da je prološka obrazovna ustanova tek privremeno rješenje ili odskočna daska do splitskih škola. Budući da nije imala punu satnicu u Prološcu, deset godina ju je nadoknađivala u koji kilometar bližoj Cisti Velikoj i Cisti Provo. Za nju su to bila turbulentna vremena. Stara učiteljska garda u svom diskursu raščlanjivala je i analizirala samo tri teme. One poljoprivredne, proces rađanja i umiranja u selu, i "Milijunaša". A mlada profesorica već je do škole bila poprilično umorna. Nije joj bilo stalo do krumpira ni onih zlaćanih insekata što joj brste lisnu masu, niti tko se preselio sv. Petru za kurira, a još manje za hrvatsku inačicu britanskog kviza.

---

image

Jelena Bajto s kolegicama Nikolinom Petričević i Anđelkom Leko

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Pogotovo zato što je njezin radni dan započinjao ustajanjem u pet sati, a već sat kasnije sjedala je u malenog Matiza i krenula s Meja put Prološca.

- S tim Matizom sam se prvi put upoznala sa "slanom", kako je ovdje zovu. Ta tanka ledena naslaga, koja za vedrih i tihih zimski noći okuje cijeli ovaj kraj, umalo me stajala glave. Nikada prije za tako što nisam ni čula ni znala, da ne govorim po takvom nečemu i vozila. I tako jednom moj maleni crveni Matiz i ja završili u jarku u Studencima. Bio je to, kao što bi rekla pokojna Milka Babović, trostruki aksel. Jer voziti Matiza po snijegu i ledu bilo je jednako umjetničkom klizanju.

---

image

Jelena na svom radnom mjestu, u svijetu glazbe

Vojko Bašić/Cropix
---

Tu ne pomaže ni ABS, niti gume... Od tada do danas promijenila sam četiri automobila. Ubrzo sam jako dobro upoznala što znače ljetne i zimske gume i dubine šara, pogotovo zimske. ADAC testovi i izvanserijske gume uža su mi specijalnost. Da ne govorim o razlici između vučne službe s dizalicom i one bez nje - tvrdi Jelena, baratajući odličnim automehaničarskim vokabularom.

Već je prve zime uočila što znači voziti takav tip malenog i laganog automobila kada vas kod Klisa i Ciste Velike iz sačekuše dočeka snažni nalet hladnog sjevernog vjetra koji vas, koliko god vi pritiskali papučicu gasa i tjerali automobil naprijed, vraća natrag.

Prvo krave, pa konji

- Bilo je puno takvih, i gorih slučajeva. Na određenim mikrolokacijama ni Vakula ne može točno prognozirati što će se dogoditi. A te planine su varljive. Sjećam se jedne prilike kada sam se svojski probijala kroz prtinu i led do područne škole s planinskim statusom u Ričicama. Koji je to veleslalom bio ili više - superveleslalom. Uvijek, hvala Bogu, bez težih posljedica. Nisam odustala jer otići u Ričice među tih pet, šest učenika, gdje je vladala kućna atmosfera, vrijedilo je i auta i guma. Zajedno s djecom, na peći na drva pekli bismo palačinke, vafle i kuhali čaj. To je ta radost, zajedništvo i veselje koje samo u tim ruralnim sredinama možete doživjeti. Danas je nažalost zatvorena - kaže Jelena.

---

image

‘Krasna su djeca u Prološcu. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj‘
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Kada nije bilo snijega, pogotovo ovih zadnjih godina, nije bilo ni većih prometnih poteškoća, izuzmemo li onaj gradski promet i višesatno probijanje iz gradske vreve i užarenog asfalta. Takve vremenske (ne)prilike u zadnje vrijeme ne ometaju brojna stada krava i konja. Poticaji su u điru, pa ih je sve više. Njezin prvi bliski susret druge vrste dogodio se negdje pored Ričičkog jezera.

S jedne strane krave mirno žvaču zadnje ogrizine i guraju se prema sredini ceste. Svaka od njih veća od famoznog Matiza. Misli Jelena, ako zatrubi, eto ti belaja. "Usprdecat" će se i navalit na auto. Ona metar naprijed, krava ni korak natrag. Više joj se činilo da životinja razmišlja - šta si ti ovdje došla - nego da se povuče na početni položaj. Kada su se krave povukle, eto i konja. Njih petnaest jednakom brzinom okupiraju oba prometna traka, samim time i jarkocrvenog limenog ljubimca naše sugovornice.

- Da svirnem, opet se bojim njihove reakcije. Radije pomalo pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Sve njuškaju po haubi. Srećom da su prozorska stakla bila podignuta, činilo mi se da su bile spremne uvaliti glavu u unutrašnjost automobila. I tako se opet izvučen. Nimalo lagodan osjećaj. A onda uz cestu u Cisti Velikoj usred dana, eto ti vuka. Usporio on, a i ja. Gledamo se. On onako mršav i činilo mi se dezorijentiran nije pokazivao strah, a mene uhvatila nekakva nelagoda i panika. Čula sam dosta priča o tim predatorima, ali nisam mogla vjerovati koliko se ne boje čovjeka, govori nam Bajto.

Nakon četvrt stoljeća za Proložac, njegove stanovnike, djecu i učitelje ima samo riječi hvale.

Kad ti dijete dotrči u zagrljaj

- Krasna su to djeca. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj. Nemam prave riječi da opišem taj doživljaj. Jednako dobro funkcioniraju i međuljudski odnosi tako da danas iz ove perspektive više uopće ne razmišljam o mogućnosti prelaska u neku novu školu bliže Splitu. Sada kada sam sve to pohvatala, bio bi to grijeh. Želim još nešto kazati.

Da mi je tko rekao prije dvadeset i kusur godina, kada sam se zaposlila u ovoj maloj seoskoj školi, da ću s tom školom, njezinim učiteljima i učenicima proputovati pola Europe, pomislila bih da je tako što apsolutno nemoguće. Škola je bila potpuno oronula, vrata od učionica se nisu mogla zatvoriti, namještaj prilično trošan, a sama zgrada maksimalno dotrajala. Ubrzo se sve promijenilo.

---

image

Škola u Prološcu je obnovljena, sada je pravi primjer

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Škola je obnovljena, izgrađena je nova dvorana i na koncu ova obrazovna ustanova zalaganjem mladog školskog psihologa Denisa Jurišića uz podršku ravnatelja Krešimira Bajića uključila se u prvi Erasmus + projekt, istaknula je Jelena Bajto, učiteljica, putnica i avanturistkinja.

---

Iz Prološca do Bodruma

Na koncu ima samo jednu želju da urbi et orbi, svijetu i gradu priopći da su prije nekoliko dana u okviru projekta koji promovira zdrave navike, s naglaskom na zdravu prehranu pod nazivom "The best Tip for Healthy Life, Cook It Yourself and Keep Away from Fast Food" zajedno s kolegicom Nikolinom Petričević proveli nekoliko dana s djecom u turskom gradu Bodrumu, što smatra velikim dostignućem škole iz Prološca i njezina kolektiva.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

‘Jednom smo moj maleni crveni Matiz i ja završili u jarku u Studencima‘

Vojko Bašić/Cropix

‘S tadašnjim Matizom sam se prvi put upoznala sa slanom‘

Vojko Bašić/Cropix

Jelena Bajto s kolegicama Nikolinom Petričević i Anđelkom Leko

 

Vojko Bašić/Cropix

Jelena na svom radnom mjestu, u svijetu glazbe

Vojko Bašić/Cropix

‘Krasna su djeca u Prološcu. Poseban je osjećaj kada ti dijete od deset godina spontano dotrči u zagrljaj‘
 

Vojko Bašić/Cropix

Škola u Prološcu je obnovljena, sada je pravi primjer

 

 

Vojko Bašić/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA
Prolozac, 300424.
Jelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.

Vojko Bašić/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA
Prolozac, 300424.
Jelena Bajto uciteljica glazbenog odgoja u OS u Proloscu.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/splicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi-1385566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a632abbffd2230a2c9cda9e03b5169e1262799f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+Jelena+svaki+dan+prelazi+200+kilometara+do+posla+i+natrag.+A+na+putu+je+zaustavljaju+krave%2C+konji+i+vukovi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsplicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi-1385566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsplicanka-jelena-svaki-dan-prelazi-200-kilometara-do-posla-i-natrag-a-na-putu-je-zaustavljaju-krave-konji-i-vukovi-1385566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U PROLOŠCU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraČUDO U PROLOŠCU

Splićanka Jelena svaki dan prelazi 200 kilometara do posla i natrag. A na putu je zaustavljaju krave, konji i vukovi...

Piše Mladen Nejašmić
3. svibnja 2024. - 07:17

Početak novog tisućljeća, ta 2000. godina bila je prijestupna godina koja je započela u subotu. Diljem svijeta slavio se dolazak trećeg tisućljeća, a milenijski bug prošao je bez ozbiljnijih posljedica. Te iste godine, tri dana kasnije, pobjedu na parlamentarnim izborima odnijela je koalicija oporbenih stranaka predvođena pokojnim Ivicom Račanom. Nedugo zatim NK Croatia Zagreb nakon deset godina ponovo je promijenila ime u Dinamo.

Manje je pak poznato, bar tako što ne piše na Wikipediji, globalnoj svjetskoj tražilici, da je jednog ponedjeljka netom završena učiteljica glazbene kulture Jelena Bajto sa splitskih Meja započela svoj prosvjetarski staž u Osnovnoj školi "Ivan Leko" u Prološcu.

I od tada do danas pune dvadeset i četiri godine njezin životni put započinje i zav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:52