StoryEditorOCM
DalmacijaBURA NA PAKLEnjacima

Danko Colnago: Hvarani, smirite se! Gradim samo konobu za vino

Piše PSD.
7. siječnja 2016. - 16:41
Splitski arhitekt i dugogodišnji 'labudaš' Danko Colnago nedavno je angažirao teške strojeve kojim u vlastitoj režiji obavlja građevinske radove pokraj svoje kuće (čest. zemlje 4195 K.O. Hvar) koju posjeduje u prelijepoj uvali Vlaka na otoku Sv. Klementu. Na tabli piše da se gradi konoba za vino sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, a prema projektu \'Statike\' iz Splita, dok nadzor obavlja Željko Bušić, dipl. ing. građ.

Zabrinuti vijećnici

No, Hvaranima se očito diže kosa na glavi kad uoče bilo kakvu novu gradnju na Paklenim otocima, zbog toga su zabrinuti i neki gradski vijećnici, pa je na postupanje potaknuta Služba za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša JUO Grada Hvara.

- Točno je da je naš komunalni redar obavio očevid još 1. prosinca 2015. godine na gradilištu gospodina Colnaga, a s obzirom da se predmetni radovi obavljaju na području koje je sukladno Zakonu o zaštiti prirode upisano u kategoriju značajnog krajobraza i da tamo sasvim logično, prema odredbama PPU Grada Hvara, nije dopuštena nikakva gradnja, dan kasnije su o tome obaviješteni JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije i Građevinska inspekcija u Splitu, kazao je Rino Budrović, gradonačelnik Hvara.

Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić nam je također potvrdila da je Građevinska inspekcija zaprimila prijavu Grada Hvara, ali je investitor isto tako prijavio početak gradnje pozivajući se na Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Inspekcija je navedenu lokaciju uvrstila u svoj Plan obilaska, te će obaviti nadzor u što skorije vrijeme.

No, Hvarani smatraju da je bilo dosta legalizacije bespravne gradnje na Paklenim otocima i da s tim jednostavno treba prestati, a s druge strane se, poučeni nekim prijašnjim slučajevima, pribojavaju da bi i ova konoba za vino uskoro mogla biti prenamijenjena u nekakav caffe ili wine bar, a u najgorem slučaju noćni klub koji bi remetio životni sklad na tim biserima Jadranskoga mora.

- Nitko ne treba strahovati, gradi se konoba za vino, dakle, pomoćni objekt čija bruto površina ne prelazi pedeset metara četvornih, isključivo za potrebe našeg domaćinstva, i to sukladno spomenutom Pravilniku (NN 79/14.).

Obavijest o radovima

Riječ je o području koje nije pod PPU Grada Hvara, nego pod PPU Splitsko-dalmatinske županije, mi za gradnju imamo svu potrebnu dokumentaciju i stručni nadzor, a pravodobno smo o početku radova obavijestili nadležni UO za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije - Ispostavu u Hvaru.

Također smo po sugestiji mjerodavnih osoba istaknuli tablu o radovima, da bi svi zainteresirani znali o čemu se zapravo radi, rekao je gospodin Colnago, napomenuvši kako bi radovi trebali biti okončani do kraja ožujka, a da mu zaista nije jasno zašto neki ljudi nad njim pokušavaju raditi pritisak, kad je on legalist i sve radi sukladno pravnim propisima.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 08:24