StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza za dalmaciju

Do kraja tjedna hladnije, a onda se vraća ljeto

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 11:10
Ovoga tjedna zima, a sljedeći se vraća ljeto. Tako bi se mogao sažeti meteorološki izvještaj za Dalmaciju.

Zbog bure se ohladila Dalmacija od sjevera do juga, a najhladniji je jutros bio Sinj u kojem je u 8 sati izmjereno samo 9 stupnjeva. Samo stupanj ugodnije bilo je u obližnjem Otoku, a zahladilo je i u okolnim mjestima, kako u Zagori tako i uz obalu, te na otocima.

Osjećaj hladnoće pojačavala je bura pa su uz tako niske temperature i jaku, te na mahove olujnu buru sada pri kraju ljeta trebali topli rukavi, kao usred zime.

Svježa jutra s burom će potrajati još koji dan, a nakon vikenda evo nam ljeta! Ako je suditi po zadnjim meteorološkim modelima, sljedeći tjedan bi temperature posvuda mogle biti oko 30 stupnjeva, a mjestimično i toplije!

Ostvari li se takva prognoza, to znači da bi pri samom kraju kalendarskog ljeta temperature tijekom cijelog dana mogle biti prave ljetne.

Takvu mogućnost vidi Ivana Havrle Kozarić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda:

- Teško je sada reći što će se doista događati no ono što se sada vidi je porast temperature od  nedjelje i to zbog jakih strujanja koja će se vjetar s bure okrenuti na južne smjerove. Nakon razdoblja hladnijeg vremena, do vikenda nas očekuju sve topliji dani, a zatim bi temperature posvuda trebale prijeći i 30 stupnjeva - kaže Havrle Kozarić, a to se uklapa u mjesečnu prognozu za rujan koja je predviđala iznadprosječne temperature.

Novim vrućinama u sljedećem tjednu, u ovom će tjednu prethoditi hladna jutra, poput utorka ujutro što su najbolje potvrdile zimske temperature niže i od 10 stupnjeva. Pohladna jutra nas očekuju i sljedeća dva dana, najavljuje Havrle Kozarić.

- Očekuju nas svježa, prohladna jutra, takvo će prilike zbog bure potrajati do vikenda, no valja znati da će danju biti sve toplije. Ipak zbog bure će se more još ohladiti ovih dana – kaže Havrle Kozarić, a to su najbolje potvrdile jutarnje temperature mora u srijedu od 23 do 25 stupnjeva.

Uoči novog zatopljenja sljedećeg tjedna samo na početku novog tjedna  Dalmaciju očekuju lokalni pljuskovi, no od srijede bi, kažu u DHMZ-u trebalo biti sve sunčanije i sve toplije.  

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Ilustracija CROPIX

Kolovoz iznadprosječno topao

Kolovoz je u Dalmaciji bio vrlo topao, u dijelu Dalmacije sušan, a u dijelu iznadprosječno kišan. Tako su zaključili  klimatolozi DHMZ-a. Na razini države, količine oborine bile su na podjednakom broju meteoroloških postaja iznad odnosno ispod višegodišnjeg prosjeka.

Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za kolovoz 2015. godine nalaze u rasponu od 42 posto od prosjeka u Senju do čak 230 posto prosjeka u Komiži u kojoj je palo više od 100 litara po metru četvornom.

Tako je sušno bilo na širem području Senja, Parga i Zavižana, kišno u dijelu istočne Hrvatske, na širem područje Siska te dijelu srednjeg i južnog Jadrana, a normalno u ostatku države.

Što se tiče srednje mjesečne temperature, kolovoz je bio iznadprosječan topao, toplo je bilo na širem području Knina, vrlo toplo u dijelu sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana i zaleđa, a dominantnom kategorijom ekstremno toplo bilo je u preostalom dijelu Hrvatske.

Ništa od uragana

Jug Hrvatske ne treba strahovati od mediteranskog uragana, potvrđuje nam Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. U pojedinim medijima pojavile su se panične najave za četvrtak o dolasku mediteranskog uragana koji se popularnim meteorološkim rječnikom naziva medicane, no na jugu Jadrana se ne nazire takva mogućnost.

– Za četvrtak na samom jugu Jadrana ne vidimo ništa osim prolaznih grmljavinskih pljuskova, kaže Mikec, a ciklona, pa s njom možda i mediteranski uragan, trebao bi zahvatiti Siciliju. 

Sunčana srijeda: temperatura će se popeti do 28 C

U većini predjela pretežno sunčano, a umjereno naoblačenje poslijepodne i navečer u Slavoniji i na južnom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne u Dalmaciji i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka od 17 do 22, a na Jadranu između 24 i 28 Celzijevih stupnjeva.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:00