StoryEditorOCM
DalmacijaRat oko vode

Makarani odgovaraju na prozivke s otoka: Sućurjani, nema sabotaže, ali - strpite se do subote

Piše PSD.
21. srpnja 2015. - 11:28

Poslije podne u utorak imat ćemo rezultate analize vode od strane Zavoda za javno zdravstvo, pa ćemo znati je li možemo uključiti i dodatno crpilište u Drašnicama. Time bi se riješio cijeli problem opskrbe vodom Općine Sućuraj na otoku Hvaru, te do subote sve vratilo u normalu - s tom optimističnom rečenicom dočekao nas je Jozo Markić, rukovoditelj tehničke službe “Vodovoda Makarska d.o.o.”.

Naime, udarni turistički vikend najistočnije mjesto “sunčanog otoka” dočekalo je suhih “špina” pa je na ovoj nesnosnoj vrućini nastala prava uzbuna, bilo domicilnog stanovništva, bilo pristiglih turista od kojih su neki odlučili i prekinuti svoj odmor, te tekuću vodu potražiti drugdje.

- Žalosno je da u srcu sezone imamo ove probleme. Od subote imamo suhe špine, tek nešto stiže na kapaljku sa makarske rivijere - oštar je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj, čiji je vodospremnik, odnosno bazen - prazan.
Srećom priskočili su vodonosci, pa je onaj vojni “Krka” u ponedjeljak ujutro, u pet sati, donio željenu tekućinu.

Progutao 50 kubika

- Istovarili su oko 225 kubika vode, sistem je odmah “progutao” 50 kubika, bazen je napunjen za jednu trećinu, opskrba je išla normalno, no sada čekamo i drugog vodonosca da donese istu ili nešto veću količinu vode, kako bi bili mirni do subote, do nove smjene gostiju - naglašava Slavić, koji još jednom proziva odgovorne iz makarskog “Vodovoda”, odakle voda i stiže na otok.

- Pa mogli su nam i reći, upozoriti na lošu opskrbu, nestajanje struje i zaustavljanja cijelog sistema. Da su nas alarmirali, mogli smo se pripremiti, pa bi i Sućuraj opskrbili cisternama DVD-a, kao što vodu donosimo do kuća u okolnim valama. Samo tražimo da voda ide istim ritmom kao i u ostala mjesta makarske rivijere.

Gostiju duplo više

Prozvao je Slavić Makarane, podsjećajući kako im se ovo nije dogodilo prvi put, no Markić, iz “Vodovoda Makarska” naglašava:

- Tijekom sezone potrošnja vode se utrostruči, a najgore je subotom kada u jednom danu imate goste u duplo! Ujutro jedni odlaze, a navečer drugi dolaze i potrebe su ogromne. Na rivijeri smo to riješili dodatnim vodospremnicima, pa kontroliramo razinu. No cijevi za Sućuraj su izgrađene prije 30 godina i imaju svoju zapremninu koja se nije mijenjala, a tijekom sezone tri puta je više stanovnika na otoku. Očito taj jedan akumulacijski bazen Sućurjanima nije dovoljan za današnje potrebe, pa bi možda trebali razmišljati i o ulaganju u nove bazene. To prepuštam njima, no opet tvrdim - nema sabotaže, kako su nam pokušali imputirati. Došlo je do tehničkih problema, prvo sa opskrbom struje što je izbacilo cijeli sustav, pa s padom razine vode. Usporedbe radi, 30 litara u sekundi se troši inače, a u špici sezone 70 litara vode u sekundi. Više nego duplo!

Ivan Grgičević, direktor ‘Hvarskog vodovoda’ d.o.o. Jelsa, ističe: - U petak je u našem Centru za centralno upravljanje sustavom ustanovljeno da dolazi manja količina vode u vodospremu Sućuraj nego što je to uobičajeno, iako je to i očekivano u špici sezone. No, nismo imali nikakve informacije iz “Vodovoda Makarska” kako bi moglo doći do eventualnog obustavljanja isporuke vode u jednom trenutku.

Brza reakcija


Promptno smo reagirali i organizirali opskrbu vatrogasnim cisternama, no jedna nesreća nikad ne dolazi sama tako da smo usput imali puknuće glavnog cjevovoda koji opskrbljuje Sućuraj na dvije točke, ali to je, na svu sreću, otklonjeno. Paralelno smo pokrenuli i opskrbu sa vodonoscima MORH-a, u čemu nam je pomogao i općinski načelnik Jelse Nikša Peronja.

I tako je trenutno pronađena “premosnica” za žedne Sućurjane, pa se sada čeka i analiza vode u pomoćnom crpilištu, kako bi se do subote, do nove smjene gostiju i povećane potrošnje vode - imalo dovoljno tekućine koja život znači.

SANDRA BARČOT

Vojska nam oduzima posao

Loša opskrba vodom istočnog dijela otoka Hvara, razotkrila je još jednu priču. Naime, brzo su u “gašenju žeđi” otočana priskočili vodonosci MORH-a, no ti vojni brodovi spasitelji s druge strane oduzimaju posao privatnicima, što nam pojašnjava Mladen Karaman, direktor tvrtke “Karaman d.o.o.”, Split.

- Imamo u vlasništvu brod-vodonosac “Kapetan Mrs” nosivosti 450 m3 sa svim potrebnim dozvolama za prijevoz vode. Tvrtka ima šest zaposlenih djelatnika, u sustavu je PDV-a i uredno plaća poreze, doprinose i ostale obveze. Vojska ima pravo i dužnost intervenirati tek kada privatni vodonosci nisu u mogućnosti obaviti isporuku vode. “Karaman d.o.o.” plaćajući porez sudjeluje u financiranju vojnog vodonosca koji nama oduzima posao. Smatramo stoga kako je angažiranje vojnog vodonosca miješanje u tržišne odnose i oduzimanje posla registriranim privatnim vodonoscima. Naš brod trenutno nije dovoljno zaposlen i možemo intervenirati odmah te izvršiti prijevoz i isporuku vode. Angažiranje vojnog vodonosca na ovakav način provedeno je više puta, pa molimo zaštitu Agencije za tržišna nadmetanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:01