StoryEditorOCM
DalmacijaOTKRILI GOSPIN OTOK

Blaženko Boban: Znate li gdje Europa želi ulagati? U Solin!

Piše PSD.
28. travnja 2015. - 22:44
Grad Solin proglašen je jednim od najboljih europskih poslovnih odredišta (The Prime Business Destinations), a ovo priznanje Europske poslovne skupštine (Europe Business Assembly – EBA), nevladine organizacije koja promovira uspostavljanje ekonomske, kulturne i obrazovne suradnje, uručeno je solinskom gradonačelniku Blaženku Bobanu u Londonu.

Solin je tako ovom prigodom, među stotinjak gradova u Europi, a kao jedini iz Hrvatske, dobio ovo vrijedno priznanje kao grad koji ima veliki potencijal za ulaganje.

– Riječ je o dvogodišnjem projektu, istraživanju koje prepoznaje destinacije poželjne za ulaganja, a koje je provela spomenuta nevladina udruga (Europe Business Assembly) u suradnji s Oxfordskim sveučilištem.

Kako je rečeno, među jedanaest kriterija četiri najvažnija su bila geostrateški položaj, vitalnost grada, budući da smo najmlađi grad u RH po prosjeku životne dobi stanovnika, politička stabilnost i ekspeditivnost gradske administracije – ukratko nam je pojasnio solinski gradonačelnik Blaženko Boban, još pod dojmom cijelog tog gostoprimstva u Londonu i nagrade, za koju nisu ni znali da su uopće u opciji dok nije pala odluka, veli Boban.

Tako se Solin ovim priznanjem za najbolje europske destinacije za ulaganja našao, primjerice, uz bok Budimpešte, Temišvara, Brage...

Tom su se prigodom dodjeljivale i nagrade za druge sfere, pa je tako na dodjeli nagrada bilo ljudi iz cijelog svijeta, poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara..., s kojima je Boban također bio u društvu.

Solin je tom prigodom predstavio i mogućnosti svoga razvoja, a kako doznajemo od gradonačelnika, naglasak je bio na daljnjem razvoju grada u smjeru arheološko-povijesnog turizma. U sklopu predstavljanja grada Solina, i Veleposlanstvo RH u Londonu je predstavilo potencijalne pripremljene investicije od strane Vlade RH, govori nam Boban.

Prvi čovjek Solina ističe kako je od velike pomoći bilo hrvatsko Veleposlanstvo u Londonu, veleposlanik dr. sc. Ivan Grdešić te Davorka Žanić Dražić (prvi tajnik), koji su Solin pratili u realizaciji predstavljanja na EBA forumu, a bili su u društvu i na dodjeli nagrade.

– Solin je imao mogućnost sudjelovanja i predstavljanja svojih projekata i programa, te je upravo svojom prezentacijom, ali i praćenjem od Europe Business Assemblyja, dobio ovu nagradu od europskih stručnjaka, investitora, građevinskih poduzetnika i arhitekata. Grad Solin će dobiti i marketinšku podršku za investicijske programe preko EBA-e.

Naime, EBA osigurava sudjelovanje raznih stručnjaka na konferencijama, kao što su stručnjaci u održivom urbanom razvoju, sudjelovanje gradskih dužnosnika, investitora i predstavnika tvrtki iz više od pedeset zemalja. Sudjelovanje u EBA programu podrazumijeva i promiče velike mogućnosti za suradnju s perspektivnim investitorima, međunarodnim organizacijama i zakladama.

Proglašavanjem Grada Solina jednim od najboljih europskih poslovnih odredišta također se povećavaju investicijske atraktivnosti grada, ali i same Republike Hrvatske.

Nadalje, Gradu Solinu će biti omogućena potpora za traženje potencijalnih partnera i investitora s ciljem razvijanja održivih rješenja za urbani razvoj, organizacija međunarodnih investicijskih samita u obliku znanstvenih i praktičnih predavanja, okruglih stolova i poslovnog savjetovanja, ističu iz gradske uprave u svom pozivu za današnju konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti još detalja o mogućnostima koje prati ova nagrada.

PIŠE: Mia Sesartić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:28