StoryEditorOCM
Dalmacijanema govora o mobingu

Županijski sud o sukobu u Supetru: Savjetnica Petranić je "preotela" predmete kolegici

Piše PSD.
5. ožujka 2015. - 10:14
Ne jenjavaju reakcije na nedavni slučaj u kojem je u Supetru umirovljeni 66-godišnji profesor tjelesnog Petar Petranić bio priveden u policiju i na ODO Split zbog “triske” i prijetnji službenoj osobi, odnosno 34-godišnjoj Antoneli Franulić, sutkinji Općinskog suda u Supetru, te Marijanu Miletiću, predsjedniku Županijskog suda u Splitu.

Konkretan povod incidenta bila je izvanredna kontrola spisa Petranićeve kćeri Morane koja radi kao savjetnica na supetarskom sudu, a što je on protumačio kao nastavak mobinga i pritisaka za koje je očito smatrao da je odgovorna sutkinja Franulić.

– Nema govora ni o kakvom mobingu, radi se o tome da je dužnost predsjednika Županijskog suda da po predstavkama na nepravilnosti u radu određenog suca ili službenika obavi izvanredni nadzor. Naime, 11. veljače je u Županijski sud u Splitu došla sudska savjetnica Ivana Domjanović koja radi na Općinskom sudu u Supetru i zatražila prijem kod predsjednika Miletića. Primili su je on i njegov zamjenik te je navela da ima problema jer je savjetnica Petranić u dva spisa, koja su u radu kod savjetnice Domjanović, donijela odluke koje su potom dostavljene ZK odjelu na provedbu.

- Predsjednik suda tražio je očitovanje od predsjednice Općinskog suda u Supetru, no ona je poslala očitovanje savjetnice Petranić, no ne i svoje mišljenje o pravilnosti njezina rada u ovom slučaju. Zbog toga je trebalo ići u izvanredni nadzor i to je obveza i dužnost predsjednika Županijskog suda – pojasnio nam je sudac Damir Romac, glasnogovornik splitskoga Županijskog suda.

Predsjednica se ne javlja

Delegacija od šest sudaca s Građanskog odjela uputila se 16. veljače u supetarski sud, a bilo ih je toliko, doznajemo, zbog toga jer savjetnica Petranić ima u radu oko 600 spisa.

Suci nisu znali da je savjetnica Petranić na godišnjem odmoru, a predsjednica supetarskog suda Katarina Heinrich tada je sucima službeno u zapisnik kazala da je savjetnici, kojoj je ujedno i mentorica, kazala da “nije normalno ovo što radiš jer je sve pogrešno i neuredno”.

Isto tako, voditeljica ZK odjela suda u Supetru koja je dobila na uknjižbu predmete koje je savjetnici Domjanović “preotela” savjetnica Petranić, a radi se o zemljištu na području Pučišća, odbila je njihovo provođenje jer je vidjela da ih nije riješila savjetnica koja je na njima radila.

– Nadzor je utvrdio nepravilnosti u radu sudske savjetnice Petranić, a sad je na predsjednici Općinskog suda da odluči o konzekvencijama. Također, mi smo u svibnju 2014. godine proveli nadzor u kojem je utvrđen niz nepravilnosti na oko 150 predmeta koje je radila savjetnica Petranić, a u kojima, primjerice, nisu donošene odluke po nekoliko godina, nisu pisani zapisnici i slično.

Predsjednica Općinskog suda u Supetru do danas još nije reagirala na te propuste, no ima još vremena za to – istaknuo je glasnogovornik Romac.

Pokušali smo nekoliko puta doći do predsjednice supetarskog Općinskog suda, no njezina tajnica ljubazno nam je nešto prije podneva rekla da je na sastanku, a kad smo nazvali oko 13.30, rekla nam je da sastanak vjerojatno neće završiti do kraja radnog vremena. Tako smo ostali prikraćeni za mišljenje sutkinje Heinrich.

V. URUKALO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:28