StoryEditorOCM
Dalmacijaodgoda proračuna

Omiš: Kovačić izmijenio dnevni red, ljutiti Škaričić prekinuo sjednicu!

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 10:23
09:22 – Iduća sjednica zakazuje se za sljedeći utorak u 09:00 sati!

09:19 – “Smatramo da je ova predstava štetna za politički boljitak grada Omiša. HDZ ne želi sudjelovat u radu ovakvog vijeća i napuštamo sjednicu” obavijestio je prisutne Škaričić i zbog nedostatka kvoruma prekinuo sjednicu!

09:12 – Vidno uznemiren ovom odlukom, Ivan Škaričić povukao je svoje vijećnike na petnaestominutne konzultacije.

09:11 – Odmah nakon obavijesti o izostanku Jurjevića oglasio se i gradonačelnik Kovačić. On je kao predlagatelj povukao ključne točke petnaeste sjednice tako da se danas neće glasovati o proračunu! U narednim tjednima očekuje nas, dakle, novi obračun u vijećnici.

09:08 – Petneastasta sjednica Gradskog vijeća započela je nešto iza devet sati službenom prozivkom iz koje se mogao naslutiti njen tok.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća, dr. Zvonko Močić obavijestio je prisutne kako je izostanak sa sjednice najavio vijećnik HDSSD-a Filip Jurjević i time potvrdio nagađanja kako je postao dio Škaričićeve skupine za rušenje proračuna.

Proračun se, naime, izglasava apsolutnom većinom što znači da je aktualnoj vlasti za nastavak mandata potrebno 9 podignutih ruku za proračun. Bez Jurjevića, omjer je 8:8.

M. KATUŠIĆ



Najava:

Slijedi nam nova runda obračuna u omiškoj političkoj areni. U utorak, 2. prosinca, na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se i glasovati, među ostalim, i o proračunu za iduću godinu. A to znači da će se neizravno glasovati i o sudbini omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića.

Ako, naime, većina vijećnika podrži proračun, Kovačić će, bez obzira što ima samo dvije sigurne ruke u Vijeću od 17 članova, dobiti još jednu godinu mira, a ako oporba, u kojoj se, barem kada su javni istupi posrijedi, nalazi samo HDZ, uspije skupiti većinu i oboriti Kovačićeve planove, bit će to znak da mogu početi pripreme za nove izbore.

Naizgled se čini sve jasno i jednostavno. Ipak, stvari su znatno kompliciranije. HDZ, istina, na papiru ima devet vijećnika, što znači da u startu ima i potrebnu većinu, no papir, poznato je, trpi svašta. Na njemu se tako među Škaričićevim ljudima nalazi i ime liječnika Zvonka Močića, predsjednika Gradskog vijeća, koji, međutim, još od lanjske bitke za proračun ne diši isti zrak sa svojim stranačkim kolegama.

Pripremljene škude

Zapravo, više uopće ne možemo govoriti o stranačkim kolegama jer je dr. Močić, kako doznajemo, zauvijek napustio svoju dojučerašnju partiju. Ili je, ovisi o tome koja strana nudi informaciju, iz nje nečasno otpušten. Uostalom, kud ćeš nečasnijega čina od okretanja leđa ljudima koji su te “stvorili” i na mnoge važne gradske funkcije instalirali.

Močić je tijekom lanjskih previranja na omiškoj političkoj sceni, od senzacionalnog rezultata svibanjskih izbora, pa do prosinačkoga glasovanja za Kovačićev proračun, promijenio ploču. U pet do 12 – dovoljno da se njegovo ime sve rjeđe spominje u kontekstu u najmanju ruku čudnovatih odluka bivše omiške vlasti, predvođene (Partija nikad ne zaboravlja svoje zaslužne članove) sadašnjim ravnateljem staračkoga doma na splitskoj Zenti – umio je obraz.

Prvo je bio jedini viđeniji omiški HDZ-ovac koji je istu večer nakon poraza usred protivničkog tabora stisnuo ruku budućem gradonačelniku, a potom je iz sjednice u sjednicu, na Škaričićevo neskriveno zgražanje, Gradsko vijeće usmjeravao prema Kovačićevu kursu. Zauzvrat, Kovačić ga je poštedio kritika i javnog prozivanja, te njegovo ime nikad, ni javno ni privatno, nije spomenuo u negativnom kontekstu.

Uoči novoga glasovanja stoga je jasno da će Močić (o)stati uz Kovačića. A to znači da Škaričić ima samo osam ruku, odnosno jednu manjka. Ipak, ići će u rušenje proračuna. Intenzivno proteklih dana traži Judu koji će izdati Kovačića. I škude je pripremio. Bit će zanimljivo u utorak pratiti je li ga pronašao.
V. VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:34