StoryEditorOCM
DalmacijaŠTEDE I GRADE

U šest mjeseci nove vlasti Kaštela smanjila dug za 7 milijuna kuna!

Piše PSD.
23. siječnja 2014. - 18:55

okretanjem cjelovitog sustava za poticanje kvalitetnog i dinamičnog razvoja, naša budućnost u ovom gradu sve je svjetlija. Od samog početka mandata posvetili smo se izvlačenju novca iz fondova EU-a i donošenju proračuna koji će biti razvojan. Želim istaknuti da smo novac iz proračuna strateški rasporedili, a pri tome smo u šest mjeseci uspjeli čak i smanjiti dug Grada za gotovo sedam milijuna kuna.

Prilikom našeg dolaska na vlast dug je iznosio 17 milijuna kuna, a sada je taj minus oko 10 milijuna kuna – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, najavljujući i nastavak radova na vodoopskrbnom sustavu Radun – Kaštel Lukšić, gdje je već završila prva faza radova.

Projekti koji jamče cjelogodišnji turizam

– Ove godine počet će druga faza, u koju će se uložiti oko sedam milijuna kuna, od kojih je Županija dala gotovo četiri milijuna. Ove godine očekujemo potpunu stabilizaciju proračuna, dakle smanjenje dugova na nulu, jer bi se u proračun trebao sliti novac od Zračne luke Split na ime komunalnog doprinosa koji će se uplatiti zbog njezina širenja – dodao je Udovičić, potvrđujući da je 1. siječnja s radom počela Gradska riznica, sustav centraliziranih plaćanja svih proračunskih korisnika.

– Svrha je sustava riznice i objedinjavanje javne nabave te, sukladno tome, uštede – dodao je gradonačelnik.
– Jedna je od mjera i izrada baze svih razvojnih projekata Grada Kaštela i svih sudionika koji djeluju na području grada, koje će se sustavno pratiti od ideje preko prikupljanja svih potrebnih resursa, uključujući i financije, do uspješne realizacije.

Pridružili smo se regionalnom klasteru za inovacije i razvoj, lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije te dodatno obrazovali naše djelatnike, te smo stvorili internu strukturu i počeli s pripremama konkretnih projekata. Mnogo je razvojnih projekata, koji će u vrlo skoroj budućnosti donijeti vidljive i mjerljive benefite građanima Kaštela.

To su projekti “Obuka na radnome mjestu i stručno vođenje procesa rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom”, te projekt “Glokomotiva” koji se odnosi na suradnju ruralnih i urbanih područja na kreiranju novih radnih mjesta – kazao je dogradonačelnik Mili Novak.

Istaknuo je kao osobito važne projekte prijavljene za financiranje iz Fonda za turizam, u prvom redu projekt “Kaštela Zagora Bike”, koji bi trebao biti među prvim projektima koji bi omogućili da zaživi cjelogodišnji turizam na području grada Kaštela i susjednih općina uz izgradnju turističke infrastrukture za razvoj aktivnog turizma.

Inače, za realizaciju ovog projekta u Gradu očekuju 8,7 milijuna kuna iz Fonda za turizam. Tu su i projekti multifunkcionalne dvorane u Lukšiću (Pastoralni centar) i projekt “Bogatstvo povijesti za turizam budućnosti”, koji ima za cilj obnovu zaštićene kulturne baštine i njezinu prilagodbu za turističku namjenu.

’Želimo biti grad koji se razvija u punoj brzini’

Do sada je, prema Novakovim riječima, odobreno 750.000 kuna od Ministarstva kulture za obnovu Opatičke kuće Kaštilac i 35.000 kuna za vilu Niku, kao i 20.000 kuna od Ministarstva turizma za projekt “Odmor i rekreacija u službi zdravlja”.

Osim navedenih, u pripremi je serija projekata koji prate razvojnu orijentaciju grada, a svakako je strateški značajan projekt vodoopskrbe i kanalizacije, u suradnji s Hrvatskim vodama i Agencijom Eko-Kaštelanski zaljev.

– Naš cilj jest da grad Kaštela ovim instrumentima dobije novi razvojni zamah, želimo da iskoristi sve svoje potencijale i da bude prepoznat kao grad koji koristi velike iznose iz fondova EU-a, koji se razvija u punoj brzini i u kojemu se razvoj ne događa slučajno, nego je rezultat pomnog planiranja – zaključio je Novak.

Jakov Žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:50