StoryEditorOCM

Postirani prvi u berbi maslina

Piše PSD.
3. listopada 2013. - 18:22
Na Braču su prve količine maslina već ubrane, a, po tradiciji, u berbu maslina prvi su krenuli SEnD Postirani. Njihova uljara pokrenut će strojeve i početi s preradom danas i po tome će biti prva na Braču. Za kilogram prerađenih maslina trebat će izdvojiti 1,10 kuna, a to je na razini lanjske godine.

Međutim, iskustva iz prijašnjih godina su pokazala da rana berba daje ulje odlične kvalitete, ali je zato randman, odnosno prinos, lošiji. Zato je lanjske godine bilo i onih koji su krenuli pa odustali od rane berbe. Ipak, oni koji imaju puno stabala za pobrati, u pravilu se odlučuju za raniju berbu. Na Braču se proteklih dana vršio otkup zelenih maslina, ali je interes bio slab. Naime, plod za otkup mora biti velik i bez oštećenja, a masline se beru isključivo ručno. Kilogram zelenih maslina otkupljivao se po cijeni od osam kuna.

Ono što je sigurno jest da će na Braču ovogodišnji urod biti osjetno lošiji od lanjskoga koji je bio iznadprosječan. Treba spomenuti kako je dosta lanjskog ulja ostalo neprodano. Tako će dio bračkih maslinara novu berbu dočekati sa značajnim zalihama ulja u svojim konobama i kamenicama.

Stoga njih posebno zanima ovogodišnja otkupna cijena ulja, a ona će se znati sredinom ovoga tjedna, kada će tvornica ulja “Zvijezda”, najveći hrvatski otkupljivač, objaviti kolike količine i po kojoj cijeni kani otkupljivati ulje. Lani je otkupna cijena iznosila 40 kuna za jedan kilogram ekstra djevičanskog ulja, a isplata je bila u roku od desetak dana i s time su brački maslinari uglavnom bili zadovoljni.

Uz to im je pripadalo i pravo na 10 kuna poticaja po litri prodanog ulja te poticaj po hektaru zasađenih maslina. Ti poticaji ostaju i ove godine, ali je teško očekivati da će, zbog velikih zaliha, otkupna cijena biti identična prošlogodišnjoj. U Hrvatskoj je i niska potrošnja maslinova ulja, koja po glavi stanovnika godišnje iznosi samo dvije litre, dok se u mediteranskim zemljama ona kreće od 10 do 20 litara.

ivica radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:34