StoryEditorOCM
Zadar plusANTE LEDENKO IZ VUKŠIĆA TREBA NAŠU POMOĆ

Tornado u akciji za oboljelog 30-godišnjaka!

Piše I.Ivanac
28. studenog 2017. - 21:07
19055895_1577257425647202_5312238638264433511_o

Kronova bolest, celijakija, fibroza pluća i srčana miokardiopatija bolesti su koje ima mladi Ante Ledenko.

Ovaj 30-godišnjak iz Vukšića pokraj Benkovca se od 2009. godine bori s celijakijom i Kronovom bolesti, a nedugo nakon toga mu je dijagnosticirana i fibroza pluća koja je, kako piše u nalazima, profesionalno oboljenje jer je Ante čak deset godina radio u Tvornici lakih metala u Šibeniku.

- Zbog svih bolesti morao sam piti jake lijekove, točnije kortikosteroide, te sam zbog njih dobio i srčanu miokardiopatiju – govori nam Ante, dodajući da je njegova zdravstvena skrb prilično skupa. Dnevno pije 24 tablete, a minimalno dva puta mjesečno mora odlaziti u Zagreb na Rebro u Dnevnu bolnicu za Kronove bolesti te na Jordanovac u kliniku za plućne bolesti. Zbog celijakije mora jesti isključivo bezglutensku hranu, koja je nekoliko puta skuplja od obične.

- Mjesečno trošim oko dvije tisuće kuna na lijekove i hranu. Koliko je ta hrana skuplja od druge, dokazuje i to da jedna obična čokoladica dođe pet kuna, a ona bezglutenska čak 35 - kaže Ante koji je trenutno nezaposlen. Živi od majčine mirovine koja iznosi 1500 kuna i nije dovoljna da pokrije osnovnu zdravstvenu skrb za njega, a kamoli režije ili druge neophodne stvari.

- Poprilično je teško tako živjeti, sada je, što se kaže, „zagustilo“ i ne znamo kako ćemo dalje. Uspijem pokriti hranu i lijekove, ali sada imamo dug za struju koji iznosi 2500 kuna i nemam mogućnosti podmiriti ga. Isto tako, zima dolazi, a nemamo drva – priznaje nam Ante, koji se zbog bezizlazne situacije obratio zadarskoj navijačkoj udruzi Tornado.

- Nazvao sam momke i ispričao im svoju životnu situaciju, a oni su odmah priskočili u pomoć. Prihvatili su se organizacije humanitarne akciju koja će se održati u četvrtak za vrijeme trajanja utakmice Zadar – Cibona, gdje će mi pomoći u prikupljanju novca kako bih nastavio s liječenjem i osigurao osnovne uvjete za život – zahvalan je Ante, dodajući kako su mu momci iz Tornada osigurali i godišnju autobusnu kartu za Zagreb pa će nesmetano moći odlaziti na preglede i terapije.

Napomenuo je da mu često pomaže i njegov prijatelj Denis Dumančić, pjevač "Letećeg odreda", a tu je i njegov doktor Rajko Ostojić, bivši ministar zdravstva, koji mu isto tako zna financijski pomoći.

Iako je oduševljen velikodušnošću navijača i svih Zadrana, Ante ima još jednu želju.
- Sve što želim je opet raditi, no teško je naći posao. Po struci sam računalni operater i stalno se javljam na razne oglase, ali čim čuju da sam bolestan, nitko me ne želi zaposliti – rekao je u nadi da će mu netko, nakon što čuje njegovu priču, ipak pružiti priliku za posao.

10. svibanj 2024 06:41