StoryEditorOCM
Zadar plusEVO PRIČE

Njegovo je ime Den Eror. Iz Zadra je. I on je, upozorio nas je Stipe Božić, prvi naš pomorac koji se popeo na Everest

Piše Ivica Marković/sd
7. travnja 2024. - 17:51

Nedavno smo napisali tekst kako na Mount Everest odlazi kapetan duge plovidbe Antonio Jelčić, rođeni Metkovac, sa stanom u Zagrebu, koji će vrlo vjerojatno biti prvi hrvatski, a moguće i svjetski pomorac koji će možda osvojiti najviši svjetski vrh (8848 metara). S Antoniom nas je spojio, a tko bi drugo nego Stipe Božić, proslavljeni hrvatski alpinista, "čovjek prije vremena" koji se penjao na Everest kada mnogima to nije ni padalo na pamet.

"E, napravio si grešku, nije Antonio prvi hrvatski pomorac koji će se popeti na Everest. Prvi je Den Eror iz Zadra. On se na Everest popeo 2022. godine."

Tako sam dobio "jezikovu juhu" od Stipe, koji ne trpi greške i koji mi je dao i broj mobitela od Dena Erora, kako bi ja ispravio svoju grešku. I zaista Den Eror koji je "kapo od makinje" (upravitelj stroja) je prvi hrvatski pomorac koji se popeo na krov svijeta. Do nenamjerne pogreške je došlo jer u trenutku pisanja teksta o Antoniju nismo znali da pomorci toliko vole planine i da je jedan Zadranin, također "morski čovik" otišao na Everest.

- Je, ja sam upravitelj stroja, koji navigaje cijeli svoj život. Prije sam plovio na dugoj plovidbi ("Tankerska plovidba), pa sam išao na strane kompanije, a sada plovim na kratkoj plovidbi, kao upravitelj stroja na remorkeru "JPS-a" (Jadranski pomorski servis), kazuje Den.

Zanimalo nas je što ga je "natiralo" na Everest?

- Ljubav prema planinama. Moj otac cijeli svoj život odlazi u planine i dok sam bio mali "vukao" me sa sobom. Tako da sam ja to i nastavio i evo do sada sam osvojio najviše vrhove Sjeverne i Južne Amerike, Afrike, Azije, Europe, a još su mi ostale Australija i Oceanija i Antartika. Počeo sam od malih brda, pa sam išao na viša brda i onda sam 2022. osvojio to najviše svjetsko brdo. Išao sam sam na Everest iako mi obitelji i nije baš bilo drago da idem, ali ljubav prema planinama je bila jača. U Nepalu sam se preko Agencije priključio jednoj ekspediciji, jer nitko ne može sam penjati vrh, kazuje Den.

Od baznog logora na Everestu, koji je na 5364 metra do vrha je trebalo mjesec i 20 dana.

- Puno vremena prolazi na aklimatizaciju. U ekspediciji nas je bilo osmero i osim vjetra koji je puhao i do 120 kilometara na sat vremenske prilike su manje-više bile dobre, nisu bile bajne, ali eto preživjeli smo ih svi. Ja sam se na vrh popeo 13. svibnja te 2022. godine i na vrhu sam stajao samo nekoliko sekundi, jer se ne može ni stajati više, tamo je temperatura minus 40 stupnjeva Celzijusa, kazuje Den.

Kakav je osječaj biti na krovu svijeta?

- Divan je osjećaj biti na vrhu, ali tada intenzivno razmišljaš da se što sigurnije spuštiš s tog vrha i da te u spuštanju posluže vremenske prilike. Jer, koliko je god penjanje opasno, toliko je, ako ne i više opasno spuštanje s planine, kazuje Den.

Zanimalo nas je koji mu slijedeći pothvat?

- Mislim da ću prvo ići "riješiti" Australiju i Oceaniju, njihov najviši vrh, a potom ću ići na najviši vrh na Antartici. Radi se o Mount Vinsonu koji je visok 4892 metra. Planinarenje je ljubav, a ploviti se mora. Tako da mogu reći da sam u svom životu radio profesionalno i onako za svoj gušt dvije stvari koje najviše volim. Plovim i penjem se, zaključuje Den Eror.

Eto, ipak Antonio Jelčić neće biti prvi hrvatski pomorac na vrhu svijeta, ali će svakako biti prvi hrvatski kapetan duge plovidbe (zapovjednik broda) kojemu će to poći za rukama i nogama.

image

U baznom logoru

A cijena Everesta je...

- Mene je osvajanje Everesta koštalo oko 36 tisuća eura i to bez troška opreme. Sada su te cijene i više, jer je poskupjela oprema, ali i usluge penjanja. Osim mene i moga oca i moja supruga voli ići u planine, naravno samo rekrativno, pa često zajedno znamo otići na izlet, kazuje Den.

07. travanj 2024 17:52