StoryEditorOCM
Zadar plusMATIJA SVIRAO MATIJU

"Ne govorim vam ovo da bih vam se dodvorio, ali ovakav prostor za koncerte nema niti Zagreb!"

Piše M. Kalajžić
10. listopada 2018. - 19:21
koncert_makarska3-260818

Jedan od najboljih hrvatskih jazz pijanista Matija Dedić, održao je u utorak navečer solo koncert "Matija svira Matiju" u Kneževoj palači, gdje je otvorio sezonu klupskih izvedbi Koncertnog ureda Zadar u ciklusu "Klub u Kneževoj".

- Ne govorim vam ovo da bih vam se dodovorio, ali ovakav prostor za koncerte nema niti Zagreb – kazao je na samom početku, oduševljen Koncertnom dvoranom Braća Bersa i Kneževom palačom.

Matija je, pokazat će se samo trenutak kasnije, bio iznimno raspoložen te večeri. Izveo je niz autorskih kompozicija sa svojih prethodnih albuma, a premijerno je izveo i nekoliko skladbi koje će biti tek objavljene na njegovom novom albumu u veljači ili ožujku. Jednu je skladbu posvetio i svom ocu, legendarnom Arsenu, čiji glazbeni duh, čini se, stalno bdije nad radom nadarenog sina.

Matija je zbilja već dugo na svom kreativnom i sviračkom vrhuncu bilo u autorskom radu ili u raznim kombinacijama s drugim izvođačima i postavama. "Uhvatiti" ga solo, samog za klavirom, bio je zbilja glazbeni užitak. Znala je to nagraditi i zadarska publika, barem oni glazbeni sladokusci koji su se u utorak navečer našli u Kneževoj i poslušali koncert vrhunskog pijanističkog majstora, zvijezde ravne, ako ne i veće, od primjerice razvikanih 2Cellos, samo više samozatajne, ali nipošto manje vrijedne. Jedino što je u prekrasnoj jesenskoj večeri nedostajalo bila je – rasprodana dvorana, ali jazz je u Zadru očigledno nježna biljka koju valja pažljivo i strpljivo njegovati kako bi dosegla interes kakav imaju koncerti klasične glazbe i u tome volje i snage možda najviše i ima Koncertni ured Zadar koji jednostavno mora ustrajati na tom putu, pa ako treba i "odgojiti" mlađu publiku.

Jer Matija zbilja zaslužuje potragu za "kartom viška"...

U nedjelju 14. listopada u 20 sati u crkvi sv. Nikole slijedi svečano otvaranje Koncertne sezone Zadar 2018./19. Nakon uvodnog koncerta Matije Dedića u Kneževoj palači, prvi koncert u ciklusu Pretplate održat će violinist svjetskog glasa Stefan Milenković I pijanist Vladimir Milošević.
09. svibanj 2024 20:59