StoryEditorOCM
Zadar plus‘GITARA-NIŠTA LAKŠE‘

Ima li netko u Zadru da ne zna za Gorana Kovačevića koji 17 godina djecu besplatno uči sviranje gitare? Predstavljena je njegova knjiga, a novac ide Cukrićima

Piše L.Burčul
2. lipnja 2022. - 15:03

Tko u Zadru ne zna za Gorana Kovačevića, bivšeg člana grupe "Zločesti reaktor", koji punih 17 godina djecu besplatno uči sviranju gitare? I to ih podučava u svom domu, gdje su njegova supruga Kristina i on pregradili i "prepolovili" svoj dnevni boravak kako bi Goran imao prostor za rad s djecom.

image
Jure Miskovic/Cropix

Kako bi ih lakše naučio, Goran je najprije napravio karte za igru s ucrtanim notama i akordima, a onda je napisao priručnik "Gitara - ništa lakše, početnica za gitaru." Printao je taj priručnik svojim malim učenicima, skromno govoreći da je sve napisano "u suradnji s djecom", a onda je tako neobična i "vesela" knjiga za učenje sviranja gitare ipak ugledala svjetlo dana: tiskana je u izdanju Studija Moderna, a dodatak knjizi je špil već dobro poznatih karata iz kojih se na zabavan način uče note.

image
Jure Miskovic/Cropix

Prema nadimku Gorana Kovačevića, karte se zovu "Gornove karte". Sve skupa u četvrtak je zadarskoj Gradskoj loži predstavljeno javnosti, gdje je 40-ak djece, od kojih su neki tek krenuli u školu, zasviralo na gitarama onako kako ih je Gorn naučio. Pobrali su veliki aplauz, a Goran Kovačević, koji se sa tek nekoliko riječi obratio prisutnima, je kazao da će sav prihod od prodaje njegove knjige "Gitara - ništa lakše" ići Udruzi "Cukrići" koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njiohove roditelje.

image
Jure Miskovic/Cropix

Još jednom pokazavši svoju skromnost, sve što je Kovačević još kazao na predstavljanju knjige bila je zahvala supruzi Kristini i njihovoj djeci, Karmen i Marinu, što su mu podrška od kada je počeo besplatno podučavati djecu, u svom domu. O tome je naš portal prošle godine objavio i priču.

Na promociji se puno više sviralo nego govorilo, a brojni zadarski pjevači su bili podrška malim i mladim gitaristima, koji su sviranje naučili kod Gorana. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Knjiga se može nabaviti u prodaji, no Kovačević ne odustaje od davanja besplatne poduke sviranja gitare djeci, koju već godinama radi po tom priručniku.

- Kniga "Gitara - ništa lakše" namijenjena je apsolutnim početnicima, bez obzira na njihovu dob. U knjizi ćete pronaći sve što vam je potrebno da započnete uspješno sviranje gitare. Svaki hvat ili akord na gitari popraćeni su fotografijom i grafičkim prikazom, a svaka ljestvica prikazana je na dva načina - notalno i tablaturno. Knjiga traži vašu suradnju: u njoj ima testova koje treba riješiti i križaljki koje treba ispuniti točnim odgovorima - navedeno je na "početnici."

image
Jure Miskovic/Cropix
30. travanj 2024 20:32