StoryEditorOCM
SportIZ HNK ZADRA

Trener Terkeš: "Uvijek treba težiti prema višim ciljevima i ulasku u viši rang. Trebamo ići utakmicu po utakmicu i skupiti što više bodova"

Piše I. Gjergja
25. kolovoza 2022. - 13:38

U sljedeću subotu na Stanovima HNK Zadar otvara novu sezonu, igra se prvo kolo Treće NL jug. Gost je Neretvanac. Zadar je nakon dobrih igara i velike borbe proteklo prvenstvo završio na 4. mjestu i ostao na korak od željenog ulaska u viši rang. Pripreme za nadolazeće prvenstvo su odrađene i evo idealne prigode da porazgovaramo sa trenerom Želimirom Terkešom.

- Prošlu sezonu možemo podijeliti na dva dijela. U prvom dijelu smo imali poteškoća sa sastavljanjem ekipe, potom smo kasnili s dovođenjem novih igrača što se odrazilo na loš ulazak u prvenstvo i u konačnici na postignute rezultate. U drugom dijelu smo napravili dobar posao, doveli mlade, kvalitetne igrače, sada su Zadrani i zadarska dica u timu. Ostvarili smo iskorak u rezultatskom smislu, koji je bio produkt dobre igre posebno na domaćem terenu gdje smo ostvarili maksimalan učinak..

Dojma smo da je prva momčad u novu sezonu ulazi osnažena. Jeste li zadovoljni pojačanjima i prinovama?

Zadovoljan sam akvizicijama koje smo doveli. Igrači kao što su Čurjurić, Muić, Kristijan Jurić su donijeli iskustvo i kvalitetu, i našoj momčadi bi trebali poboljšati igru, kao i ostali igrači koji su popunili deficitarne pozicije. Međutim, bio bi potpuno zadovoljan da smo uspjeli zadržati igrače poput Čepe, Pinčića, Roka Jurića, Vukadinovića i Čelića, koji su napustili klub. Smatram da smo s njima mogli napraviti kvalitetnu nadogradnju ekipe.

Pripreme su završene, tko čini stručni stožer prve momčadi?

Pripreme su protekle sukladno planiranom. Cilj nam je bio da se što bolje fizički pripremimo, te su nam i protivnici u prijateljskim utakmicama bile ekipe iz višeg ranga. Imali smo prijateljske utakmice sa Zmijavcima, Dugopoljem, GOŠK-om iz Gabele, Trnjem, Šibenikom i Primorcem iz Biograda. Najvažnije je da nismo imali težih ozljeda, tako da za prvo kolo imamo na raspolaganju sve igrače. U stručnom stožeru su kao i do sada moji prvi suradnici Dragan Blatnjak kao pomoćni trener i Krešimir Jaklin u ulozi trenera vratara.

Legendarni ste igrač bivšeg NK Zadra. Sezonu i pol ste u ulozi trenera, jeste li zadovoljni s ovom ulogom?

U konačnici sam zadovoljan, iako kao i u svakom poslu mislim da se može još više i bolje. Bio bi puno sretniji da smo ostvarili ulazak u viši rang. S druge strane jako me veseli napredak koji je vidljiv na momčadi tijekom protekle sezone, ali kao i svaki trener sam svjestan da trebam svakodnevno učiti i napredovati, te vjerujem da sam na dobrom putu. Hvala upravi na podršci i strpljenju, činjenica da sam dobio mogućnost za rad u kontinuitetu puno mi znači i dalje ću raditi sve da opravdam očekivanja.

Očekujete li promociju novih mladih igrača?

Cilj je bio da pokušamo dovesti, odnosno vratiti što više igrača iz Zadarske županije, a to smo i napravili. Tako da sada imamo i iskusne i mlade igrače. Priključili smo momčadi i pet talentiranih igrača iz naše Škole nogometa, koji su također dobili priliku kroz prijateljske utakmice, te pokazali da zaslužuju biti u prvoj momčadi. Naš plan je da ih postepeno podižemo u prvu momčad, ali za realizaciju plana je potrebno strpljenje kako s moje, tako i sa njihove strane. Nadam se i vjerujem da ćemo na kraju sezone uvidjeti da su upravo mladi igrači napravili pozitivan iskorak.

Uprava je pred struku stavila sportske ciljeve, u kolikoj mjeri ih je moguće ostvariti?

Posve je jasno da je HNK Zadar veliki klub i da uvijek treba težiti prema višim ciljevima, odnosno ulasku u viši rang. Trebamo ići utakmicu po utakmicu i skupiti što više bodova, konkurencija će biti pojačana i jasno je da će biti teško. Za ulazak u viši rang se treba poklopiti dosta stvari i malo sportske sreće. Prošla sezona nam može poslužiti kao primjer, gdje nam je viši rang pobjegao za dva boda. Momčad će biti jako motivirana, Zadrani u zadarskom dresu će učiniti sve da svojim navijačima i građanima priušte radost dobre igre i pobjeda, za kraj će Terkeš, spreman sa svojim igračima za nove pobjede i bolje rezultate.

Igrački kada za prvenstvo HNK Zadra: Anđelo Subašić, Mate stojanov, Max Matulić, Luka burčul, Božo Ricov, Matteo Pranić, Josip Ivelić, Jure Jerbić, Richard Djevaljekaj, Patrik Mrkela, Igor Banović, Domagoj Mujić, Ivan Čurjurić, Kristijan Jurić, Luka Viduka, Boris Labus, Mateo Bačić, Marko Jordan, Donat Senkić, Josip Brkić, Dominik Bačić.

10. svibanj 2024 08:50