StoryEditorOCM
RegionalU GAŽENICI

Ministar Butković potpisao 47 milijuna kuna teške ugovore za tri dalmatinske županije. "Ovi projekti mijenjaju lice i naličje svakog mjesta na otoku i priobalju"

Piše AVŠ
21. ožujka 2022. - 14:45

Više od 47 milijuna kuna vrijedni su ugovori koje je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak u Gaženici potpisao za 45 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ugovori o izgradnji i sanaciji objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet, modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i projekti rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi, dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava u tri dalmatinske županije.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Upravo preko ovakvih projekata, ulaganja u pomorsku infrastrukturu iznose dvije milijarde kuna. Prije samo sedam godina, nacionalna ulaganja u luke iznosila su 25 milijuna kuna godišnje, a danas je ta brojka 105 milijuna. Kao ministar sam posebno ponosan što smo se izborili i pokrenuli veliki investicijski ciklus u lukama jer one služe boljem povezivanju, kao i na činjenicu da su ovo projekti koji mijenjaju lice i naličje svakog mjesta na otoku i priobalju- kazao je ministar Butković koji je ponedjeljak ujutro proveo na Pašmanu, gdje je pristajanjem trajekta iz Biograda otvorena nova trajektna luka u Tkonu. Riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije, a ugovor vrijedan 32,5 milijuna kuna Županijska lučka uprava Zadar potpisala je u travnju 2018. godine. Projekt izgradnje ove trajektne luke obuhvatio je izgradnju gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato trajektnog pristaništa, podmorski propust, plato ukrcajnog čekališta i parkiralište.

image
Jure Miskovic/Cropix

- U Zadarsku županiju dolazi 21 milijun kuna, što je prigodna vijest za prvi dan proljeća. Svi mi u primorskim županijama itekako smo svjesni važnosti pomorskog dobra na kojemu temeljimo većinu svog gospodarstva, bilo da je riječ o turizmu ili marikulturi. Zato je kontinuirano ulaganje od iznimne važnosti, a svjesni smo kako bez pomoći resornog gospodarstva ne bi puno toga uspjeli- naglasio je zadarski župan Božidar Longin dodajući kako je nova omotnica europskih sredstava još jedna velika prilika za ovakve projekte.

U sličnom je tonu govorio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

- Neraskidivi spoj s morem čini naš mentalitet. Stalnim ulaganjima u taj resor, Vlada potvrđuje našu pomorsku orijentaciju i zato nama ugovor za obnovu povijesne lučice Foša znači više od samog iznosa- kazao je Dukić.

Marinu Zadar preuzet će Lučka uprava Zadar

Ministar Butković u ponedjeljak je i službeno potvrdio kako će Marinu Zadar preuzeti Lučka uprava Zadar.

- Ta je odluka donesena nakon što su završeni gotovo svi pravosudni postupci. Međutim, treba donijeti još formalnu odluku Vlade, a nju u ovom trenutku pripremamo zajedno s državnim odvjetništvom. Kroz dva do tri tjedna trebala biti na sjednici Vlade, rekao je Butković.

03. lipanj 2024 12:45