StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: PROJEKT DORAS

U planu je još jedna gradska zelena oaza između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela, imat će i veliki skejt park!

Piše M.K.
18. listopada 2022. - 22:15

Još jedan gradski park spreman je za realizaciju i to između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela.

Kako se moglo čuti na Kolegiju gradonačelnika, za taj su gradski park riješeni imovinsko-pravni odnosi s Hrvatskim šumama i resornim ministarstvom. Radi se o šumskom zemljištu površine 11.500 kvadratnih metara za koju je izrađen projekt krajobraznog uređenja i valorizacije zelenila, troškovnik i projekt javne rasvjete. Predviđena je izgradnja dječjih igrališta, vježbališta, skejt parka i drugih sadržaja.

U sklopu EU projekta „Dostupnost javnih usluga i zelenih površina za ranjive skupine (DORAS)" Sveučilište u Zadru je primjenom različitih kriterija utvrdilo da je ovo područje najbolje za pristup zelena površina ranjivim skupinama društva. Natječaj za početak radova bit će raspisan do konca ovog mjeseca, a procijenjena vrijednost radova je dva milijuna kuna.

Hrvatsko geografsko društvo Zadar u partnerstvu sa  Sveučilištem u Zadru nositelj je projekta „Dostupnost javnih usluga i zelenih površina za ranjive skupine (DORAS)“ financiranog od strane Europskog socijalnog fonda u okviru instrumenta UP.04.2.1.11. “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. 

Ciljevi projekta su jačati kapacitete HGD – Zadar u lokalnoj zajednici za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima, podizati razinu svijesti stanovnika lokalne zajednice te izraditi višekriterijski GIS model dostupnosti radi postizanja jednakih mogućnosti i nediskriminacije.

Dosadašnja istraživanja potvrdila su da su neadekvatna infrastruktura, nedostatak specijaliziranog pristupa i nedostatak informacija osnovni problemi u prostoru za ranjive skupine, posebice za osobe s invaliditetom, što utječe na smanjenje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Primjenom ANGSt (Accessible Natural Greenspace Standard) metodologije za vrednovanje dostupnosti, kojeg slijede i zemlje članice EU, nastoji se pomoći lokalnim vlastima u razvijanju strategije za unaprjeđenje upravljanja zelenim površinama. Budući da ovi standardi do sada nisu primjenjivani u Hrvatskoj, a pokazali su se opravdanima i svrhovitima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19, kada je stanovništvu postala važna veličina zelene površine (radi postavljenih zdravstvenih mjera) i udaljenosti od vlastitog doma (radi ograničenja kretanja), ovim se projektom to nastoji promijeniti.

Projektne aktivnosti uključuju izradu baze urbanog zelenog katastra za grad Zadar, izradu GIS baze podataka prometne infrastrukture, izradu modela dostupnosti, predlaganje optimalne lokacije za uređenje sadržaja i infrastrukture unutar zelenih površina za osobe s invaliditetom, evidentiranje potrebnih sadržaja unutar zelenih površina, provođenje ispitivanja javnog mnijenja, prikupljanje podataka snimanjem iz zraka, izradu WebGIS aplikacije, izradu priručnika, provedbu radionica i slično. U projektne aktivnosti bit će uključeni članovi HGD – Zadar, profesori i studenti Odjela za geografiju, članovi Laboratorija za geoprostorne analize, volonteri te pripadnici ranjivih skupina (osobe s invaliditetom, umirovljenici, djeca i trudnice).

Tri retencijska bazena

Pročelnik Darko Kasap istaknuo je kako se na području MO Novi Bokanjac u sklopu aglomeracije izvode tri retencijska bazena.

Po dovršetku projekta u sušnim periodima služit će kao zelene oaze i parkovi.

03. svibanj 2024 02:29