StoryEditorOCM
KalelargaERIC HAUC

Prvi posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji: pohvalio je suradnju sa Sveučilištem u Zadru i direktne letove za Barcelonu

Piše Zadarski.hr
15. svibnja 2024. - 18:30

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu u pratnji Enrica Bruguésa, savjetnika za institucionalne odnose. U Domu županije primio ih je župan Božidar Longin sa suradnicima te ih upoznao s gospodarskim, prirodnim i kulturnim resursima Zadarske županije. Župan je govorio o razvojnim mogućnostima u sektorima energetike, turizma, marikulture i gospodarstva te naglasio važnost poticanja investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije.  Naveo je i neke od županijskih strateških projekata, stavivši naglasak na planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar, revitalizacije željezničke pruge te daljnjeg razvoja luke Gaženica s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

Eric Hauck je šef Delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu, a iz ureda u Hrvatskoj zastupa interese Katalonije u osam država jugoistočne Europe.  Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji u koju je stigao s ciljem da se potakne suradnja na više područja, od kulturne, sveučilišne do transregionalne, posebice u okviru programa Jadransko-jonske euro regije. Upravo je Vlada Katalonije organizirala summit za mediteransku makroregiju u Barceloni u studenom 2023. kako bi okupila ključne dionike ističući prednosti i mogućnosti koje ona može pružiti kao instrument za ublažavanje učinaka i posljedica klimatskih promjena u regiji, istaknuo je Hauck.

image

Službeni posjet

/Slobodna Dalmacija

Naglasio je želju da potakne daljnju sveučilišnu suradnju te otvori nove mogućnosti ulaganja i za katalonske poduzetnike na ovom, za njih izrazito atraktivnom području. Posebno je istaknuo dobar primjer suradnje sa Sveučilištem u Zadru gdje se na studiju španjolskog jezika i književnosti može studirati i katalonski jezik. Također, iskazao je zadovoljstvo pokretanjem zračne linije između Zadar i Barcelone te naglasio važnost uspostave cjelogodišnje veze koja bi na taj način potakla i bolju gospodarsku suradnju.

01. lipanj 2024 01:15