StoryEditorOCM
KalelargaDVA ELEMENTA

Grbin predstavio prijedlog mirovinske reforme SDP-a, Zubčić objasnio u kakvoj se teškoj situaciji nalaze umirovljenici Zadarske županije

Piše I.I.
7. rujna 2023. - 12:10

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić su u četvrtak održali konferenciju u Zadru gdje je predstavljena njihova mirovinska reforma koja se odnosi na njihov rast u četiri godine, a prema kojem bi prosječna mirovina do 2027. mogla iznositi 750 eura.

Zubčić je podsjetio u kakvoj se teškoj situaciji nalaze umirovljenici Zadarske županije navodeći primjer umirovljenice iz okolice Obrovca koja nema pravo na naplatu putnih troškova. 

- Umirovljenica je udaljena preko 50 kilometara od Zadra, a HZZO im ne prizanje putne troškove. Svi umirovljenici iz Žegara ili Muškovaca nemaju tu mogućnost. Gospođa ima 200 eura mirovine, slomila je ruku, a jedan je mjesec morala ići četiri puta do Zadra u bolnicu. Kako nema javnog prijevoza, svaki svoj odlazak u zadarsku bolnicu morala je platiti 30 eura. Zamislite koje je to njoj opterećenje s obzirom na mirovinu od 200 eura, kazao je Zubčić dodajući kako današnji umirovljenici nisu na rubu siromaštva već su siromašni. 

Peđa Grbin je istaknuo kako je SDP prvi izašao s jasnim prijedlogom, koji za razliku od ostalih prijedloga predlaže trajne mjere. 

- Mirovine kakve su danas jednostavno nisu dovoljne za 1,2 milijuna umirovljenika. SDP je predstavio prijedlog koji počiva na dva elementa. Jedno je promjena načina usplađenja mirovine kako bi ono uvijek pratilo inflaciju, a drugo je trajni dodatak na mirovinu. Trajno povećanje trebalo bi osigurati i jedan i drugi element da mirovine u roku od četiri godine s prosječnih 500 eura za prosječnu starosnu mirovinu dođu na prosječnih 750 eura. To je realno moguće, takvo nešto dugujemo našim umirovljenicima, kazao je Grbin, a što je još reko o prijedlogu mirovinske reforme, ali i o maržama velikih trgovaca pogledajte u videu. 

28. travanj 2024 13:54