StoryEditorOCM
KalelargaU ZAGREBU

Gradonačelnik preuzeo ugovore za nadogradnju i rekonstrukciju dječjeg vrtića PO Duga, te izgradnju predškolske ustanove „Crvene kuće“

Piše Grad Zadar
13. ožujka 2024. - 14:10

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić danas je u Zagrebu preuzeo ugovore za nadogradnju i rekonstrukciju dječjeg vrtića, PO Duga te izgradnju predškolske ustanove „Crvene kuće“. 

Grad Zadar prijavio je navedene projekte na drugi poziv iz Nacionalnog plana „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“. Razdoblje provedbe navedenih projekata je od 30. lipnja 2024. do 30. lipnja 2026. godine. Iznos danas dobivenih bespovratnih sredstava je 974.718,00 EUR.

image

Potpis ugovora

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Na području Zadra postoji 25 predškolskih ustanova (3 kojima je osnivač Grad Zadar i 22 predškolske ustanove drugih osnivača). Kapaciteti gradskih ustanova i ustanova vrtića drugih osnivača nisu dostatni za obuhvat sve djece u neki od programa ranog i predškolskog odgoj i obrazovanja. Kako bi se osigurale izjednačene mogućnosti za svu djecu i njihovo uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja od najranije dobi te povećanje obuhvata djece u dobi od 3 godine do godine polaska u školu koja sudjeluju u programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Grad Zadar je već u prvom pozivu iz NPOO-a osigurao veći dio sredstava potrebnih za izgradnju dva vrtićka objekta i to: izgradnja područnog objekta Smiljevac s 8 odgojno obrazovnih skupina (4 jaslične i 4 vrtićke) za 128 djece te nadogradnja područnog objekta Pčelica s 8 odgojno-obrazovnih skupina (4 jaslične i 4 vrtićke) za 128 djece.

image

Potpis ugovora

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Iz NPOO-a je ukupno Gradu Zadru odobreno 3,7 milijuna EUR za izgradnju sva četiri planirana vrtića, a procijenjena vrijednost izgradnje je oko 10 milijuna eura, tako da će Grad uložiti još preko 6 milijuna eura vlastitih sredstava.

Rekonstrukcija i nadogradnja PO Duga te izgradnja vrtića „Crvene kuće“ osigurat će dostupnost programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te veću kvalitetu predškolskog odgoja kao temelja obrazovanja za budućnost. Omogućit će se uključivanje djece koja do sada nisu ostvarivala prednost pri upisu, a time će se neizravno stvoriti preduvjeti za ostanak obitelji u zajednici i podržati demografska obnova.

28. travanj 2024 06:52