StoryEditorOCM
KalelargaVREMENSKA PROGNOZA

Danas mjestimice kiša, navečer i obilnija uz jako jugo, a u petak i subotu više sunčanih sati

Piše ZADARSKI.HR
16. svibnja 2024. - 09:02

I dalje promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito potkraj četvrtka i jače pljuskove s grmljavinom, a u petak i subotu više sunčanih sati te slabije jugo, piše HRT.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te mjestimice kišom, a osobito navečer vrlo je velika vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren, u Podunavlju i jak jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura oko 13 °C, a najviša dnevna oko 23 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj promjenjivo, u najzapadnijim područjima pretežno oblačno i malo svježije. Povremeno kiša, u drugom dijelu dana i u obliku pljuskova s grmljavinom, navečer izraženiji uz lokalno moguću obilniju oborinu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni. Danju temperatura do najviše 23 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu također izmjena oblaka, povremene kiše i grmljavine te barem kraćih sunčanih razdoblja. No, ponegdje će prevladavati oblačno, osobito u Gorskome kotaru. Izraženiji pljuskovi mogući su prema kraju dana. Puhat će slabo i umjereno, na otvorenom moru jako jugo. Dnevna temperatura od 16 u gorju do 22 °C na moru.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te danju toplo, a ujutro između 14 i 19 °C. Malo kiše past će uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer su na sjeveru mogući pljuskovi s grmljavinom. Jugo jako i s olujnim udarima, a more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske većinom suho uz sunčana razdoblja ili samo rijetko uz mogućnost za malo kiše. Zbog jakog juga, more će biti većinom valovito. Najviša temperatura zraka oko 25 °C."

"U petak na kopnu pljuskovi još uglavnom na istoku, a na zapadu već sunčanije nakon kiše još tijekom noći. U subotu većinom sunčano, a u nedjelju ponovno porast naoblake i mogućnosti kiše, osobito u južnijim područjima. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, a za vikend oslabjeti. U subotu danju najtoplije.

Na Jadranu do subote djelomice sunčano, pa i sunčanije, još uz mogućnost za malo kiše, uglavnom na jugu. U nedjelju opet nestabilnije, ponegdje i uz pljuskove s grmljavinom. Jugo u slabljenju te na sjevernom i srednjem dijelu u petak okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Relativno toplo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

31. svibanj 2024 00:24