StoryEditorOCM
KalelargaČESTITAMO!

Antonela Žuža, učenica 3. razreda Gimnazije Jurja Barakovića, državna je prvakinja iz francuskog jezika i kulture! Nije bilo jednostavno, ali...

Piše M. K.
13. svibnja 2024. - 22:02
Antonela Žuža, državna prvakinja iz francuskog jezika - slika s proglašenja prvoga mjesta s francuskim ambasadoromPrivatni Album/Slobodna Dalmacija

Antonela Žuža, učenica trećeg razreda Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra, matematički smjer, državna je prvakinja iz francuskog jezika i kulture.

Objava konačnih rezultata bila je u petak, 10. svibnja u Vodicama. Prof. Svjetlana Pera (Gimnazija Juraj Baraković Zadar)  mentorica je učenici Antoneli Žuža koja je osvojiti prvo mjesto na državnom natjecanju iz francuskog jezika i kulture. 

Antonela je već jednom bila državna prvakinja iz hrvatskog jezika, a sad je osvojila državno prvenstvo iz francuskog jezika.

- Ovoga tjedna, od 8. do 10. svibnja, u Vodicama je održano državno natjecanje iz francuskoga jezika na kojemu sam sudjelovala. Budući da zbog korone i drugih okolnosti nikada prije nisam imala priliku putovati i uživo sudjelovati na državnim natjecanjima na koje sam bila pozvana (u osnovnoj školi iz geografije i hrvatskoga, u srednjoj školi iz fizike), ovo mi je bilo prvo takvo iskustvo. Iako je bilo napeto, neizmjerno sam uživala u usavršavanju svojih vještina francuskoga jezika, ali i u putovanju te upoznavanju novih ljudi. Natjecanje me potaklo da nakon mnogo godina osnovnog poznavanja francuskog jezika isti napokon poboljšam i usavršim.

Iako u poznavanju jezika uvijek možemo biti bolji, sada konačno mogu reći da ga znam, što me uistinu veseli. Poznavanje stranog jezika otvara mnoge mogućnosti pa tako meni francuski olakšava komunikaciju budući da ga dosad nisam dovoljno dobro poznavala, ali i moguće jos jedno u nizu putovanje u Francusku ili frankofone zemlje. Osim toga francuski jezik je jezik diplomacije, te svakako otvara mnoga vrata u pronalaženju kvalitetnoga i željenoga zanimanja u kojemu ću ga moći koristiti. Ni usmeni ni pismeni dio državnoga natjecanja nisu bili jednostavni, no izuzetno sam sretna što se moj rad isplatio. Osim toga, imala sam priliku upoznati mnogo učenika sličnih zanimanja i iskustava pa tako i puno učenika iz zagrebačkih internacionalnih škola i gimnazija, te sam sve svoje vrijeme u Vodicama provela u dobrome društvu.

Razgovarajući s ostalim učenicima na raznim stranim jezicima, od francuskog i engleskog, pa do njemačkog i talijanskog, uvidjela sam koliko je bogatstvo i sreća poznavanje velikog broja jezika. Učenje drugog jezika nije samo učenje različitih riječi za iste stvari, nego učenje i drugog načina razmišljanja o stvarima. Pored svega toga moram istaknuti i svoju mentoricu i profesoricu Svjetlanu Peru koja je od prvoga razreda uz nas i koja je bila izvrsna potpora i podrška na ovogodišnjem natjecanju - izjavila je Antonela.

28. svibanj 2024 13:50