StoryEditorOCM
ForumNOVI DETALJI

Što je prethodilo pucnjavi u Splitu? Imamo snimke brutalnog premlaćivanja Alena Radića. Otvara se niz pitanja...

Piše Katarina Marić Banje
20. travnja 2023. - 20:51

Devet dana nakon ranjavanja Josipa Čubelića (36) zvanog Čuba javila nam se osoba koja je odlučila ispričati sve što zna o pozadini pucnjave na splitskim Skalicama. Njegova saznanja i imena koja iznosi istovjetna su s onim što smo mi tijekom pisanja o događaju saznali iz neslužbenih izvora.

Za sada su istražitelji iz policije i DORH-a fokusirani isključivo na pucanje u Čubelića i četvoricu osumnjičenih: Jerko i Alen Radić, stric i nećak, Ante Varnica, bivši kickboksač s kojim su povezani kumstvom i Nenad Perak. Ako policija navedene podatke dobivene od anonimnog građanina ne zanemari, i uspije dokazati makar dio krimena navedenih u njima, već sada je jasno da će taj utorak 11. travnja na Tablama rezultirati puno većim brojem osumnjičenih osoba.

Pritom, moramo napomenuti kako građanin koji nam se javio na jedan način opravdava osobe koje su trenutno osumnjičenici za ranjavanje, od kojih su trojica još u bijegu, a predao se samo Alen Radić.  Anonimni građanin ga u svom pismu naziva žrtvom, ali kako je nakon predaje Alen Radić kazao kako je on pucao, time se svrstao u kategoriju počinitelja kaznenog djela.

No, to ne znači da i sam nije bio žrtva kaznenog djela. Isto tako anonimni građanin navodi kako Josip Čubelić nije žrtva. Činjenica je da je Čubelić trenutno na liječenju u bolnici zbog rane od metka, što ga potpuno svrstava u kategoriju žrtve kaznenog djela.

Kao uvod vam prenosimo dio pisma u kojem nam se obratio anonimni Splićanin i objasnio svoje motive.

- Obraćam vam se vezano uz djelo povezano s Alenom Radićem i ostalima. Na snimci je tučnjava, policiji sam poslao istu, ali očigledno da štite nekog.

Guraju priču u kojoj prikazuju Josipa Čubelića kao žrtvu, što nema veze s istinom. Alen Radić je jedina žrtva, naravno da želim ostati anoniman, znate o kakvim se momcima radi i ne želim svojoj obitelji probleme.

Zato vas molim da u ovom slučaju pomognete momku koji je žrtva, kao i onima koji su ga branili, a ne htjeli nekoga ubiti. Pozdrav, s poštovanjem, uzoran građanin - naveo je Splićanin.

Međutim, iako se ne slažemo s takvim stavovima anonimnog Splićanina, smatramo da obični građani ni u kom slučaju ne trebaju biti u opasnosti da usred dana postanu žrtve sukoba šakama ili mecima osoba kojima je takav način života svjesni izbor. Stoga, kako bi se takve situacije izbjegle ubuduće, želimo da se istraži potpuna istina, a ne samo onaj dio koji je najjednostavnije procesuirati.

Od iste osobe smo dobili i video snimke na kojima se vidi brutalno premlaćivanje Alena Radića u popularnom splitskom kafiću, koje je uslijedilo nakon što je već bio napadnut u noćnom klubu. Snimke posjeduje i policija te ih vjerojatno već istražuje.

Napominjemo da je Splićanin naveo imena svih aktera koja mi kao medij, za sada, ne smijemo iznositi, ali ih posjedujemo. U nastavku pročitajte što stoji u anonimnom pismu da se događalo u Splitu na dan i prije pucnjave, a nije navedeno u službenim dokumentima:

- Prva tučnjava je bila u popularnom noćnom klubu gdje su šestorica tukli Alena Radića na podu. Alen Radić je sutradan u kafiću uz more, oko podne, potražio jednog od njih koji ga je u noćnom klubu udarao nogom u glavu.

Tada je između njih dvojice ponovno došlo do tučnjave u koju su se umiješali ostali te držali Alena Radćca na podu. Video snimka je iz tog kafića u Splitu, u jutro na dan pucnjave.

Nakon dva do tri sata nakon toga su Alena opet zvali preko Instagrama da se nađu na Skalicama i da će ga pretući. On se u tom trenu nalazio sa svima koji su sada bijegu jer su tada išli na ručak povodom jednog rođendana, ništa vezano za ikakve dogovore o ubojstvu i slično.

Ovaj što je zvao Alena na susret na Skalicama je poveo sa sobom Josipa Čubelića i još dvojicu. Prije dolaska na Skalice su bili u stanu jednog od njih ii naoružali se te obukli pancir prsluke.

Tog dana je po treći put  Alena Radić napadnut  među brojnim ljudima na Skalicama. Josip Čubelić je ovom prilikom slučajna žrtva kao prijatelj jednog od njih, jer je išao s njim.

Svi su došli istim autom te su ostavili mobitele u automobilu da ih se kasnije ne locira na tom mjestu. Krenuli su naoružani na Alena Radića, koji je ovdje žrtva.

Branio je svoj život u više navrata i došao goloruk i tukao se kada je pucnjava započela. Nepravedno i pokvareno je da momak kojeg su pretukli u više navrata odgovara i uzima sve na sebe te da ne spominje ničije ime.

Ponavljam, Josip Čubelić je samo slučajna žrtva koja nema veze s događajem, glavni krivci su dvojica koje sam vam naveo više puta. To možete i sami provjeriti jer u obje tučnjave ranije Čubelića nije bilo.

Kako to da ova dvojica nisu uhićeni, a tukli su svi malog Alena ispred mnoštva ljudi? Oni su izvadili prvi pištolje i sve to zbog tučnjave u noćnom klubu.

image

Zatvorena ulica Table

Joško Šupić/Cropix

Nakon pucnjave su u automobilu s kojim je Čubelić došao, nađeni mobiteli od one dvojice, ali i dvije kutije metaka, 5000 eura. Nađena je torbica i prometna od vozila od jednog koji je bio u svim tučnjavama.

Zato se taj još uvik skriva kako ne mu ne bi našli barutne čestice na rukama jer je pucao na Skalicama i da mu prođu modrice od sukoba. Nitko ne spominje da su oni prvi digli oružje, niti se spominje da su bila trojica uz Čubelića.

Kako to da su uzeli motor Alena Radica i rekli da je to za troškove liječenja Josipa Čubelića, a nitko ne odgovara za to? Stric Alenov i ostali su došli braniti dečka i kumče, a ne ubiti nekog.

Naročito ne Josipa Čubelića jer se on tu slučajno našao tj. namjerno, ali ne kao sudionik, već kao prijatelj onih koji su na snimci tukli Alena Radića te ga držali na podu da ga jedan od njih tuče.  Možete vidjeti da na videu nigdje nema Josipa Čubelića kao ni u noćnom klubu.

Nitko nije znao da će dotični biti tamo na Skalicama. Kako su onda mogli ići planirano da ga ubiju - pita se na kraju Uzorni građanin.

27. travanj 2024 11:11