StoryEditorOCM
ForumTUŽNA OBLJETNICA

Prošla je godina dana od smrti Mislava Bage: njegova prijateljica Maja Sever prisjetila ga se dirljivom objavom

Piše Klara ROŽMAN/Jutarnji list
18. kolovoza 2023. - 19:46

Prošlo je točno godinu dana otkako je umro Mislav Bago, novinar koji je živio svoj posao i koji je mnogim kolegama bio uzor. Bago nas je napustio u svojoj 49. godini, u doba kada je s jednakim žarom, kao i sredinom devedesetih kada se tek pojavio na medijskoj sceni, rešetao političare, radio s njima nezaboravne intervjue, otkrivao afere koje su vlastodršci nastojali gurnuti pod tepih..., piše Jutarnji list.

Svoj novinarski put počeo je 1994. godine na HTV-u u redakciji Branimira Bilića. Ubrzo se usmjerio na političke teme, a radeći za HRT, Bago je počeo pratiti i komentirati rad Hrvatskog Sabora, Vlade i cijele političke scene Hrvatske. Bio je voditelj i urednik HTV-ovih emisija ‘Otvoreno‘ i ‘Magazin‘, a njegova specijalnost bilo je izvještavanje s političkih izbora, koje je pratio i na Novoj TV na kojoj je radio od 2009. godine. Dobitnik je niza nagrada za svoj rad. Nagradu Marija Jurić Zagorka HND-a dobio je 1998. za najbolju reportažu te 2003. i 2006. za najbolji intervju, nagradu Novinar godine 2006. za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom. Njegov rad cijenila je i publika, godinama je bio među najpopularnijim novinarima u Hrvatskoj, a u više navrata bio je nominiran i za nagradu čitatelja Jutarnjeg lista Zlatni Studio.

- Za mene kao novinara koji želi doći do odgovora izrazito je važno pratiti svaki pokret, kao i riječ koju izgovori sugovornik, a potom pokušam protupitanjem kontrirati, odnosno postavljam protupitanja dok ne uspijem dobiti konkretan odgovor. Naravno da to ne dolazi preko noći i da su tu godine i desetljeća upornog rada pa i poznavanja tih osoba na javnoj sceni. Važno ih je slušati i ne dati im da oni preuzmu tvoj prostor. Kao u boksu - opisivao je svoj posao Bago, kojeg su se danas, na godišnjicu njegove smrti prisjetili mnogi njegovi kolege.

Jedna od njih bila je i Maja Sever, Bagina velika prijateljica, koja je vijest o smrti svog prijatelja doznala lani, na svoj rođendan. Danas je na društvenim mrežama napisala:

- Ovaj dan ne volim, ne zato što ne volim prolaznost, nego zato što nikada neću zaboraviti to strašno jutro prošle godine. Baginjo, volimo te, svaki dan pomislim na tebe i bolno nedostaješ - objavila je Maja Sever na Twitteru.

Bagina smrt potresla je Hrvatsku, a na komemoraciji i sprovodu došli su ga ispratiti brojna poznata lica, među kojima i Željka Ogresta, Dubravko Merlić, Dražen Klarić, Boris Jokić, Mladen Stubljar, Andrija Jarak, Sanja Modrić, Aleksandar Stanković, Domagoj Novokmet, Damira Gregoret, Igor Bobić, kao i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević te predsjednik Zoran Milanović, piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 21:38