StoryEditorOCM
ForumLOBIRANJE

Objavljene poruke Rimac i Butkovića o uhljebljivanju: ‘Srećo, imam zamolbu‘; Ministar: Ne sjećam ih se

Piše VIJESTI SD
5. travnja 2024. - 20:21

Poruke koje su 2019. godine razmjenjivali ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković i bivša državna tajnica Josipa Pleslić (ex Rimac) dokazuju kako je ona preko njega lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina. To se i dogodilo.

Rimac je porukama tada komunicirala i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem. Nakon njene intervencije u to državno poduzeće zaposlen je njen poznanik iz Knina, piše Faktograf, koji je objavio i transkripte poruka.

‘Sve je dozvoljeno‘

Butković kaže da se nikoga ne sjeća.

”U ljubavi i ratu sve je dopušteno. Kada vidimo da je predsjednik Milanović u izborima i krši Ustav, vidimo da je sve dozvoljeno. Prvo je počelo s predsjednikom Milanovićem i mojim bratom, ja sam sve rekao kako je i to je riješeno i ništa, nema isprike ni ništa. Išlo se na moju obitelj.

Kad se pokazalo da je to neistina, išlo se na mog brata da sam mu nešto pogodovao, a sada se krenulo s fabriciranjem i konstruiranjem poruka da sam utjecao na zapošljavanje mladog inženjera u jednu privatnu tvrtku i da sam pritom njemu pogodovao”, rekao je Butković.

”Ako ste vidjeli, iz tvrtke su sami pojasnili stvar da su oni u tom vremenu, prije pet godina, tražili inženjere i da je tada zaposleno 40 inženjera jer je bila potreba”, tvrdi.

Poruka se, kaže, ne sjeća. ”Ja se tih poruka ne sjećam. Ne znam odakle one i odakle dolaze, ja to ne znam. Ja komuniciram s mnogim ljudima i uvijek sam bio svjestan da u poslu koji obavljam ne mogu kršiti zakone i zakonske procedure i utjecati na bilo što što je izvan mog dosega”, rekao je. 

Rimac dogovarala zapošljavanje u IGH

Godinu dana prije nego što će biti uhićena zbog niza indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja, Josipa Pleslić (ex Rimac) još je bila članica HDZ-a i državna tajnica u Ministarstvu uprave te je raspolagala znatnim utjecajem. Kako otkriva Faktograf, taj utjecaj koristila je, uz ostalo, i kako bi pomogla prijateljima pri zapošljavanju određenih ljudi.

Poruke iz njenog mobitela koje Faktograf ima u posjedu dokazuju kako je u jednom slučaju Rimac tri mjeseca komunicirala s aktualnim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem s namjerom da joj on pomogne zaposliti prijateljičina sina, inženjera građevinarstva, u Institutu IGH.

Riječ je o tvrtki koja je u potpunosti privatizirana 1997. godine, ali redovno posluje s državom – i to u ogromnim razmjerima. Još bitnije, većinu poslova dobiva od Hrvatskih cesta. Skupštinu te državne tvrtke čini upravo ministar Butković.

Nakon što su preko aplikacije Viber razmijenili 84 poruke Butković je bio uspješan u zadatku koji mu je zadala tadašnja stranačka kolegica te je sin njene prijateljice počeo raditi u podružnici Instituta IGH u Rijeci.

Tračaju vodstvo stranke

Između dogovora o zapošljavanju podobnih Butković i Rimac si usput šalju "puse", laskaju jedno drugome, tračaju vodstvo stranke te razmjenjuju mišljenje o tadašnjem kandidatu za ministra uprave Ivanu Malenici, za kojeg Rimac kaže da je "OK dečko", nakon što je s te pozicije otišao skandalima opterećen Lovro Kuščević.

Rimac je oko zapošljavanja njoj bliskih ljudi bila aktivna na više strana. Tako je u trenutku kada se dopisivala s ministrom Butkovićem isto radila i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem kako bi u državnoj tvrtki koju on vodi bio zaposlen njen poznanik iz Knina, kojem ona u porukama tepa da joj je nećak, a on se njoj obraća "teto".

Kao i u slučaju s Institutom IGH, i ovdje je njeno lobiranje, ovaj put preko aplikacije WhatsApp, urodilo plodom te je njen "nećak" na kraju i zaposlen.

Citirane poruke su u tekstu prenesene onako kako su napisane – uključujući i pravopisne greške aktera sporne komunikacije.

Slučaj Ante Grgurića

Referentica za prostorno uređenje na Odsjeku za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Knina Ksenija Grgurić 6. svibnja 2019. javlja se tadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac. Njih dvije se znaju budući da je Rimac bila gradonačelnica Knina od 2005. do 2015. godine.

Grgurić joj šalje poruku u kojoj je kontakt njenog sina Ante Grgurića. Navodi da je diplomirao u srpnju 2018. godine stekavši titulu magistar inženjer građevinarstva, smjer hidrotehnika, te da je nakon završenog studija sedam i pol mjeseci radio kao suradnik na idejnim i glavnim projektima vodoopskrbnih sustava. Doduše, ne navodi gdje točno.

Potom piše kako se njen sin javio na natječaj Instituta IGH d.o.o., podružnica Rijeka, za "mlađeg suradnika za nadzor". Zatim navodi ime "Oliver Kumrić generalni dir.IGH". Riječ je o bivšem predsjedniku Uprave Instituta IGH od 1. siječnja 2018. do 29. veljače 2020. godine. Nakon toga navodi da je u sektoru u kojem treba zaposliti njenog sina za nadzor zadužen izvjesni Josip Brajdić. Njegov LinkedIn profil otkriva da je tamo radio do travnja 2020. godine.

Grgurić dalje informira tadašnju državnu tajnicu da je danas zadnji dan tog natječaja te naglašava ako "ne bude ništa od ovoga", da je Ante "otvoren i za druge opcije u Rijeci".

‘Srećo, imam zamolbu‘

Rimac tada ne odgovara ništa Kseniji Grgurić, ali se zato javlja ministru Olegu Butkoviću 8. svibnja u 12 sati i 16 minuta. Nakon što ga pozdravi sa "Srećo" piše mu kako "ima zamolbu". On joj odmah odgovara "Reci".

image

Josipa Pleslić (ex Rimac)

Državna tajnica i tada još njegova stranačka kolegica ministru potom šalje info o Anti Grguriću, koji joj je prije dva dana poslala njegova majka, uključujući i informaciju da je "otvoren i za druge opcije u Rijeci".

Dvanaest minuta kasnije Butković odgovara "Primljeno". Državna tajnica u tom je trenutku iz nekog razloga pomislila da se prekasno javila pa je Butkoviću poslala poruku "zakasnila sam". On joj odgovara umirujući je da i dalje ima vremena: "Nego sam ja primio i idem u akciju."

Potom Rimac obavještava da on zna Kumrića i da će mu odmah proslijediti informacije o mladom inženjeru koje je dobio od nje. Ubrzo joj šalje i Kumrićev broj s napomenom da ga Grgurić nazove idući dan. Državna tajnica tada kontaktira Antinu majku i šalje joj iduću poruku "Ministar se aktivirao… javim ti". Ksenija Grgurić joj uzvraća porukom "Ok. Hvala draga".

Idući dan u 17:36 ministar Butković obavještava stranačku kolegicu da Ante Grgurić nije zvao predsjednika Uprave Olivera Kumrića. Rimac uzvraća da je to njena greška budući da je inženjeru krenula pisati poruku baš u trenutku kada ju je netko zvao. Nakon toga javlja Butkoviću da će Ante sada zvati Kumrića.

‘Pusa. Javim ti dalje‘

Nakon tog razgovora Josipi Rimac se porukom javlja Antina majka, koja joj poručuje kako je njen sin zvao Kumrića i da mu je pritom poručeno da će ga zvati netko iz Rijeke. 15. svibnja, pak, javlja Rimac kako je Antu zvala Monika Končar iz Rijeke i rekla mu da u petak u 11 sati dođe u Zagreb u IGH na testiranje.

LinkedIn profil otkriva kako je Končar od studenog 2015. pa do prosinca 2019. godine radila u Institutu IGH na poziciji menadžerice ljudskih potencijala.

"Glavni mu je onda kad su se čuli rekao kad dođe u Zagreb da mu se javi. Eto, idemo dalje. Javim ti se sa novostima. Hvala ti puno", šalje Grgurić Josipi Rimac. Ona joj odgovara "bit će to ok". Grgurić uzvraća "Naravno kad ti rjješavaš, samo ne znam kako ćemo se odužiti". Rimac joj na to odgovara porukom: "Osmijeh!!!"

Ksenija Grgurić se prijateljici državnoj tajnici potom javlja dva dana kasnije s informacijom da je njen sin taj dan bio na testiranju u Zagrebu, a prije toga "kod glavnog na razgovoru". Dalje navodi kako je "obavio sve" i da mu je na kraju neka psihologinja rekla da će biti pozvan na razgovor u Rijeci. Dopisivanje završava porukom "Pusa. Javim ti dalje".

31. svibnja je doista informira o novom razvoju događaja. Kaže kako se nije javljala ranije jer nije bilo novosti. "Zadnja informacija je da ima još kandidata za testiranje i da nije odlučeno ništa. Čekamo i nadamo se. Pusa", piše Grgurić Rimac 31. svibnja u 12:11.

30. travanj 2024 06:30