StoryEditorOCM
ForumŠKRIPSKA LJEPOTICA

Iako se ‘skrila‘ između brda, svima upada u oko jer je posve drukčija od ostalih. Poznati arhitekt je imao zanimljivu caku

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
23. travnja 2023. - 17:42

Apsolutno je drukčija od uobičajene tradicionalne otočne arhitekture, ali odmah plijeni pažnju. Ima i razlog zašto je drukčija; poduzetnički supetarski bračni par Kate i Kruno Cukrov su procijenili kako pozicija u Škripu na Braču na kojoj su odlučili graditi svoje pozamašno zdanje, iz prizemlja i s prvog kata ne nudi spektakularan pogled na more.

No to nisu shvatili kao nedostatak, dapače, obrnuli su pilu naopako i svoju modernu vilu okrenuli prema njoj samoj. U pravcu hedonizma. Kreće on već s ulaska na ogromno dvorište i livade s mekom travom koji je okružuju. A nastavlja se na jednoj od dobitnih kombinacija, bazenu sa slapom koji dolazi pred njezina ulazna vrata. Pa dok stojite u dnevnom boravku ili bazen promatrate s balkona jedne od soba s prvog kata, možete mu zapjevati: “i gledam vodu gdje se meni penje i slušam vodu dobro jutro veli”.

– Lokacija na kojoj smo odlučili graditi kuću diktirala je njezinu srž. Da je bila eventualno uz more i samim tim da je imala fascinantan pogled, zasigurno bismo se odlučili na drukčiji stil gradnje. Išli bismo tada na klasiku. S obzirom da se nalazi među brdima, s uronjenošću u bračko gusto zelenilo, odlučili smo promijeniti koncepciju i okrenuti se modernoj arhitekturi. Mislim da smo pronašli dobitnu kombinaciju, spoj netaknute prirode i, kao kontrast, moderne vile – veli Kate, kuharica po struci koja je sa suprugom u Škripu utemeljila Muzej uja.

Počelo je s dnevnom garniturom

Kako u njoj postići toplinu, kako uvući mekoću u veliki betonski prostor u kojem su stropovi visoki tri metra? Brojnima to ne uspijeva. Zato smo Katu, koja je našla recept, zapitali za savjet. Kuću je osmislio poznati šibenski mladi arhitekt Luka Zaninović, hvaljeni sportaš, koji je njihove zamisli tehnički prenio u nacrte. A sve unutra, od prve do zadnje ploče, od prvog do zadnjeg biranja boje, obavila je Kate. Pa da vidimo kojim se receptom vodila.

– Postizanje topline i udobnosti bile su zvijezde vodilje. Udobnost se postiže pomnim odabirom namještaja; u mom slučaju srce je velika dnevna garnitura u koju sam se zaljubila na prvi pogled. Nakon što sam je uočila, sve drugo je ispalo iz mog interesa. Bitno je u prostoru koji predstavlja objedinjavanje nekoliko cjelina pronaći centralna mjesta.

U dnevnom boravku to je upravo ta garnitura pokraj kamina koja je diktirala ostale komade namještaja i boje. U kuhinji je to drveni stol koji daje toplinu i nadovezuje se na bijelu kuhinju. Na podu se nalaze velike keramičke ploče u sivkastim tonovima, nijansi lako prilagodljivoj za razne stilove uređenja. Uvijek je nužan i kontrast koji se postiže crnim elementima, time se stvara svojevrsna kompozicija – veli Kate.

Toj paleti boja Kate je dodala i zelenu, kao ekstenziju na okoliš. Prostor je dopunila detaljima tipa velikih lustera nezamislivih u malim gradskih stanovima, i pomno biranim detaljima, nalik slici koja krasi cijeli jedan zid na prijelazu iz blagovaonice u dnevni boravak. Vraćamo se opet na bazen zanimljivog izgleda koji se proteže u smjeru istok – zapad.

Pogled u prirodu kroz betonski okvir

– Bazen zapravo postaje sastavni dio građevine i to na način da se uvukao pod nadgrađe kuće. Meni osobno to je najdraži dio, najljepše mi je navečer sjesti u jednu od ležaljki ili u lounge, odmah pokraj slapa i guštati u pogledu i prirodi koja nas okružuje. Zanimljivi su i pogledi iz soba, arhitekt je tu napravio zanimljivu caku: stječe se dojam kao da okoliš gledate kroz okvir. Kao neku živu sliku. Taj mi je prizor također jako drag. Lijepo je ovo sve ispalo, baš smo zadovoljni – veli Kate.

A da još znate kako je počelo. Godine 2018. krenulo se s realizacijom koju su potaknuli i poticaji EU-a. Da, evo vam još jednog savjeta, o tome kako treba biti hrabar i krenuti u korak s dugo željenim projektom u kojem pomoć možete, naravno u nekim situacijama, pronaći u europskim fondovima. Kate i Kruno su u tome uspjeli, sredili su dokumentaciju, opsežna je, zaronili su pritom duboko u papire, odradili sve predradnje. Stiglo je i zeleno svjetlo.

– Participirali smo na sredstva EU-a, čekao nas je ozbiljan niz predradnji. No imamo rezultat. I svakome bismo savjetovali da i sami iskoriste tu mogućnost, koja umnogome pomaže u realizaciji snova koje svatko od nas ima. Nažalost, ljudi brzo odustaju, malo o tome i znaju, mnogi se ne usude. Šteta, jer na našem primjeru vidite da je sve moguće. I da snovi stvarno mogu postati stvarnost – vele Kate i Kruno Cukrov.

29. travanj 2024 03:45