StoryEditorOCM
ĐiradaZBIRKA DRAMA

Ogranak Matice hrvatske u Zadru objavio knjigu „Životni krikovi“ autora Alojza Pavlovića

Piše Ogranak Matice hrvatske u Zadru
26. veljače 2020. - 12:03

Ogranak Matice hrvatske u Zadru objavio je knjigu „Životni krikovi“, zbirku drama na novoštokavskoj ikavici benkovačkoga kraja, autora Alojza Pavlovića. Alojz Pavlović objavio je početkom 2019. godine zbirku crtica i pripovijesti „Kul vrajer“, također na novoštokavskoj ikavici benkovačkoga kraja, što s ovim novim uratkom tvori nadogradnju „Rječniku novoštokavske ikavice benkovačkoga kraja˝ (objavio 2018. u suautorstvu s bratom Eduardom), i završava svojevrsnu trilogiju o govoru, tradiciji, običajima, strahovima, stradanjima i životnoj filozofiji toga kraja.

U vremenu kada se govori ubrzano gube u procesu jezične standardizacije i nezaustavljivih procesa globalizacije, nemjerljiv je ovo doprinos u smislu njihovog očuvanja od zaborava.

Alojz Pavlović porijeklom je iz Korlata kraj Benkovca. Živi u Zadru. Radio je u prosvjeti, pomorstvu i informatici. S bratom Eduardom objavio je desetak stručno-znanstvenih radova (društvo i tehnologija), te dvije povijesne građe. Do sada objavio više književnih djela (romana, zbirki kratkih priča i drama).

29. svibanj 2024 13:30