StoryEditorOCM
ĐiradaATRAKTIVAN PROGRAM

M.O.R.T., Kriptidi i Rich Man na ovogodišnjem izdanju Fjaka Film Festivala koji počinje večeras u Sv. Filipu i Jakovu

Piše M. K.
3. svibnja 2024. - 14:26

Nakon brojnih festivalskih i klupskih nastupa, slavlje će ovogodišnjeg izdanja Fjaka Film Festivala u subotu 4. svibnja u 22 sata hrabro zaokružiti ponajbolji rock bend u Hrvatskoj; M.O.R.T. Opasni riffovi, razorna ritam sekcija, sirova svirka i katarzična izvedba sigurno će ujediniti energiju benda i publike. “Meni se skače” ”Samo se ti smiji”, ”Mali Isus”, ”Buka u glavi”, ”Draga majko”, ”Nibiru”, ”Nina”, ”Na cesti”, ”Plamen što kriješ” i ”Olovni vojnici”... odjekivat će kinom u Sv. Filip i Jakovu.

image

Fjaka film festival

Fjaka Film Festival/Slobodna Dalmacija

Od albuma prvijenca, “Vrhunsko dno” 2012. godine, M.O.R.T. iza sebe broji više od 400 koncerata i nastupe izvan regije. Između ostalog, može se izdvojiti mini-turneja u Londonu, Liverpoolu, Irskoj, kao i nastup u bugarskom Plovdivu 2018. godine. Bend je također nekoliko puta bio nominiran i za Porin 2015. godine. Osim nominacije za najboljeg izvođača godine, bendov treći studijski album, “Tužna kocka” nominiran je za rock album godine.

image

Fjaka film festival

Fjaka Film Festival/Slobodna Dalmacija

Zadarski autorski bendovi

Danas nas pak očekuje nastup dva vrhunska zadarska autorska benda; “Kriptidi” i “Rich Man”.

“Rich Man” je osnovan 2015. godine u Zadru s idejnim ciljem sviranja blues-rock klasika kao uvertira za stvaranje autorskih pjesama. Prva postavka benda djeluje kao četvorka, a nedugo zatim u bend dolazi Renata Železnjak kao vokal te donosi svoje autorske materijale. Spletom okolnosti sredinom 2016. godine bend nastavlja s radom kao duo (Renata Železnjak i Marin Perica) te Renata uz vokal preuzima gitaru i i usnu harmoniku. Kao dvojac, zajedno rade na autorskom materijalu, predstavljajući tzv. “minimalizam”, nastupajući po koncertima i festivalima. Početkom 2018. godine bendu se priključuje basist Luka Baranović, a zatim od 2019.- 2023. godine zamjenjuje ga basist Eduard Plećaš. Ponovna izmjena događa se 2024. godine kada se bendu pridružuje basist Igor Punoš.

image

Fjaka film festival

Fjaka Film Festival/Slobodna Dalmacija

Bend je do sada nastupao na mnogim festivalima autorskih bendova (u sklopu festivala "Čuješ" u Ksetu, "St-art-u u Splitu, Kingfestu u Kninu, Rastok Festu u BiH...), motorijadama i gitarijadama u Zadru, Kninu, Splitu, Osijeku. Svoj prvi nastup bend je obilježio na “Summer Mul Blues” festivalu u Salima.

“Kriptidi” su se pojavili u Zadru krajem 2016. godine. Taj bend čine iskusni članovi koji već godinama djeluju na underground sceni, a ulogu frontmena preuzeo je zadarski underground pjesnik i kantautor Roberto Vodanović „Čopor“ čiji su atmosferični, nadrealni i angažirani tekstovi istovremeno prožeti jezom svakidašnjice, pobunom, ali i suptilnim humorom. “Kriptidi“ su glazbeno putovanje u nepoznato čak i dobrim poznavateljima rock glazbe. Može se reći da njihova glazba uključuje izvjesne elemente bluesa, punka, noise-a i apsurdnog popa, ali zasigurno će svaki slušatelj imati svoj doživljaj ovog unikatnog benda.

image

Fjaka film festival

Fjaka Film Festival/Slobodna Dalmacija

7. FJAKA film festival održava se u prostorijama DKC Kina Sv. Filip i Jakov u organizaciji udruge Super 8, a ove godine će svi filmoljupci i ljubitelji dobre svirke imati priliku uživati u projekciji kultnog filma “Carrie“ i dva nova klasika žanra; “Ready or Not“ i “Descent“, ali i u izložbi, predavanju te hrani, piću i svirkama tri navedena benda.

PROGRAM

Petak, 3. svibnja

18:30 Otvorenje: izložba filmskih plakata

19:00 Ready or Not (2019), 95 min

21:00 Descent (2005), 99 min

22:30 Svirka: “KRIPTIDI” & “RICH MAN” (ZD)

Subota, 4. svibnja

19:00 Otvorenje: izložba filmskih plakata

20:00 Carrie (1976), 98 min

21:30 Razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak

Tema: Tjelesna autonomija i horor

22:00 Svirka: M.O.R.T.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge "Napredak".

25. svibanj 2024 23:54