StoryEditorOCM
4 kantunaOBRAČUN KOD KK DIADORE

Zašto su Entuzijasti otpilili KK Zadar? Bježi li Martinović od medija? Tko je novi Meštrovićev igrač u NO kluba? I zašto Dukić na sve to šuti?

Piše I. Ivanac
31. kolovoza 2023. - 21:44

Kao grom iz vedra neba odjeknulo je priopćenje Tomislav Troskota koje je kao predsjednik KK Didadora u četvrtak uputio zadarskim medijima. Troskot je obavijestio javnost da raskidaju sporazum o suradnji s KK Zadar jer su ”trgovali” igračima KK Zadar bez njihova znanja, iako je KK Diadora službeno njihova druga razvoja momčad. 

- Odgovorne osobe u KK Zadar su počinile teške povrede obveza koje su preuzele u Sporazumu o suradnji na način da su najperspektivnije mlade igrače KK Zadra koji nisu odabrani u prvu razvojnu momčad KK Zadra (KK Jazine), umjesto KK Diadori, sukladno pisanom dogovoru, ustupili trećim klubovima, a da to nisu ni pokušali iskomunicirati s KK Diadorom sukladno Sporazumu, stoji u priopćenju zadarskih Entuzijasta, koji stoje iza KK Diadore, čime su trajno narušeni odnosi dvaju klubova.

Naime, KK Zadar ima dvije razvojne momčadi. Prvu, KK Jazine, i drugu KK Diadora. Sporazumom između KK Zadar i KK Diadore dogovoreno je suradnja na način da se nadareni mlađi igrači KK Zadar razvijaju kroz seniorski sastav KK Diadora, na temelju prosudbe stručnih osoba unutar KK Zadar.

image

Tomislav Troskot, predsjednik KK Diadora

Jure Miskovic/Cropix

Upravo zbog toga iz KK Diadore prozivaju voditelja omladinskog pogona KK Zadar Rajka Vidakovića koji je nakon povratka u klub u potpunosti promijenio svoje mišljenje o stanju u KK Zadar vezano za rad s mlađim uzrastima, ali i predsjednika Nadzornog odbora Dina Martinovića, inače bliskog udruzi Grad košarke, kojeg su Entuzijasti preimenovali u "kako vitar puše".

Što se dogodilo i koji je okidač cijele situacije između dvaju zadarskih klubova?

Odnosi među klubovima su se zaoštrili onog trenutka kada je uprava KK Diadore saznala da trojica igrača koja su prošle sezone igrala u drugoj razvojnoj momčadi KK Zadra, odnosno u KK Diadori, neće više igrati za njih već ih šalju u KK Opus Puntamika s kojim KK Zadar nema potpisan ugovor o suradnji, a koji igra u istoj A-2 ligi kao i KK Diadora. Istovremeno, KK Zadar posuđuje starije igrače KK Opus Puntamiki kako bi mogli sačuvati svoj status u A-2 ligi.

I što se sad događa? KK Zadar je želio dovesti igrača iz KK Opus Puntamike, no o svom naumu, kako doznajemo, nisu obavijestili klub već su izravno komunicirali s roditeljima. Kada su iz Puntamike saznali što KK Zadar radi, dogovoreno je da će se Puntamika "obeštetiti" s tri igrača KK Zadra koja su prošle godine igrala u drugoj razvojnoj momčadi, odnosno Diadori.

Entuzijasti su se u takvoj igri osjetili izigranima, jer igrači koji su kod njih bili „u razvoju” nisu otišli u klub višeg ranga, već su premješteni u KK Opus Puntamiku, klub istog ranga kao i KK Diadora, koja pritom nema status razvojne momčadi KK Zadar. 

image

Dino Martinović, novi predsjednik NO Zadar

KK Zadar

Predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Dino Martinović nije bio dostupan za komentar o priopćenju KK Diadore i navodnom kršenju sporazuma između Entuzijasta i KK Zadar. Martinović se u međuvremenu oglasio na jednom sportskom portalu gdje je istaknuo kako nema namjeru komentirati priopćenje jer "osobna prozivanja nisu njegov stil". Martinović međutim zaboravlja da kao predsjednik NO kluba u vlasništvu Grada Zadra kojeg financiraju građani Zadra, nije tamo zbog svog nego javnog interesa, i da treba u svakom trenutku biti dostupan i javnosti odgovarati na sva, pa i neugodna pitanja, u interesu Kluba.

Na priopćenje Diadore reagirao je Rajko Vidaković. Opravdao se kako je i "slijepcu jasno da on nije donio odluku za koju ga proziva Diadora", odnosno da je sportski direktor Denis Pleslić ponudio tri juniora na posudbu KK Opus Puntamici.

Nakon odluke o posudbi trojice igrača nazvao ga je sportski direktor Pleslić i obavijestio da se vodstvo Diadore naljutilo te kako zahtijevaju da se igrači pošalju njima jer su oni druga razvojna ekipa KK Zadra, a ne Opus Puntamika. Naveo je i kako je pravi razlog ljutnje zadarskih Entuzijasta taj što je KK Zadar odabrao KK Jazine za prvu razvojnu momčad, a ne KK Diadoru. Vidaković je izjavio kako ne shvaća gdje je Diadora u svemu tome pronašla njegovu odgovornost jer nije, kako navodi, imao moć u donošenju niti jedne odluke koja se tiče razvojne ekipe. Za kraj je svima poručio da se „uhvate posla”, ma što god to značilo.

image

Rajko Vidaković

KK Zadar

Vršiteljica dužnosti direktorice KK Zadar Vana Dundov nije odgovarala na naše pozive, a i Grad Zadar, koji je vlasnik KK Zadar, u ovom je slučaju ostao bez komentara. Od gradonačelnika Branka Dukića smo željeli dobiti izjavu o poslovanju KK Zadra u kontekstu odnosa s KK Diadorom, ali bez uspjeha. Gradonačelnik očito ne želi ulaziti u ”ring” dok traje makljaža u zadarskoj košarkaškoj zajednici koja za svoj cilj, makar nominalno, ima uspjeh KK Zadar, a zapravo se vodi dubinski obračun između osobnih interesa i međusobne netrpeljivosti unutar klubova. Znači li Dukićevo „isključivanje” da je HDZ, odnosno politika, digla ruke od KK Zadar? Teško, ali... 

Iz KK Zadra se hvale brojem prodanih pretplata za novu sezonu, no  omladinski pogon KK Zadra, u kojeg se svi zaklinju, očito i dalje nije u fokusu budućnosti kluba. Iz KK Zadar je ovog ljeta otišao niz perspektivnih juniora koji su trebali biti jamac novih uspjeha hrvatskog prvaka, a oni perspektivni iz drugih zadarskih klubova se, prema tvrdnjama Diadore, dovode na prilično nekorektan način.

U Nadzorni odbor kluba u međuvremenu se opet vraća politika. Ovaj put na velika vrata preko Zdenka Jukića, čelnika stranke Centar u Zadru, do kojeg je nezavisnom Eniju Meštroviću izuzetno stalo. Istom onom Meštroviću koji se makao iz nadzornog odbora Kluba kad je „sve bilo posloženo” i „politika odstranjena”. Ričard se sada opet pojavljuje kao faktor koji umjesto sebe gura novog političara u prve redove, možda i zato što je njegov Dragan, pravim imenom Marin Pjaca, sportski direktor KK Opus Puntamike? 

Hoće li Jukić biti Meštrovićev kontrolor ili podrška Martinoviću i društvu iz Grada košarke, ili će možda pomoći HDZ-u da uspostavi ravnotežu u NO, vrijeme će brzo pokazati...

27. travanj 2024 23:03