StoryEditorOCM
4 kantunaOSVANUO I TAJ DAN

Zadarskim obiteljima predano 88 ključeva novih stanova POS-a na lokaciji Crvene kuće, projekt pozdravio i premijer Plenković!

Piše M. Kalajžić
11. srpnja 2023. - 18:50

Danas je u Zadru na lokaciji Crvene kuće zadarskim obiteljima predano 88 stanova iz programa poticajne obiteljske stanogradnje (POS). To je već peti projekt izgradnje objekta prema POS-u u kojima je izgrađeno ukupno 536 stanova za mlade zadarske obitelji. Novih 88 obitelji danas je uselilo u svoje nove domove. Među prvima ključeve su preuzele obitelji s najviše članova domaćinstava: obitelj Dominis, obitelj Knežević i obitelj Petrović. Bio je to veliki dan za sve vlasnike novih stanova, ali i za zadarsku gradsku upravu koja je na svečano uručenje ključeva stanova pozvala predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u pratnji ministara Šime Erlića, Branka Bačića i drugih najbližih suradnika.

Sve njih pozdravio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji je među ostalim rekao:

- Zahvaljujem APN-u, projektantu i izvođačima radova, zahvaljujem i svojim suradnicima koji su budno pratili čitav tijek ovog, petog po redu zadarskog projekta poticajne stanogradnje. Naime, s ovih sto stanova, u našem je gradu kroz program POS-a svoje domove pronašlo ukupno više od 536 mladih obitelji. Ovaj projekt možda je i najvrjedniji jer se nalazimo u vremenu rekordnih cijena nekretnina. Konkretno, stručna procjena gradskog povjerenstva prosječnu cijenu kvadrata stana u novogradnji na području Zadra procjenjuje na 3 tisuće eura. Ovaj projekt dolazi i u vrijeme najžešćih konkurencija na europskom tržištu rada kada se domaće gospodarstvo nalazi pred velikim izazovima u natjecanju za stručne kadrove.

Na mjestu nekadašnjih vojarni izrastao je novi stambeni dio Zadra. Komunalno je potpuno opremljen, ali i njega, baš kao i čitav grad, treba nadograđivati i komunalnim i društvenim sadržajima. Nemojmo se bojati radova, oni donose novu kvalitetu življenja. S Hrvatskim cestama radimo na proširenju cestovnih prilaza s D8, i onog zapadnog, i onog istočnog. Širimo i ostalu komunalnu infrastrukturu prema potrebama stanovnika ovog dijela grada.

Ipak, trenutno najvažniji su projekti izgradnje osnovne škole i vrtića u sklopu nove zgrade centralnih funkcija u kojoj je predviđena ambulanta i prostori za rad mjesnog odbora i društvene sadržaje. Projekti su spremni, a prije koji dan otvoren je i novi poziv za sufinanciranje iz vladinog nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Posebno ističem i razumijevanje države za potrebe lokalnih zajednica upravo na primjeru ovog kvarta. Naime, tu preko puta, u ovoj borovoj šumici, bila je predviđena izgradnja još jedne stambene zgrade. Međutim, dogovorili smo se da umjesto nje tu nikne novi park s javnim sadržajima za stanare – rekao je Dukić koji je dodao kako će Grad Zadar nastaviti s programom poticajne stanogradnje u partnerstvu s APN-om i Vladom. Priprema se projekt gradnje obiteljskih kuća za mlade u Crnom, a priprema se i model gradnje stanova za najam jer treba osigurati potporu i onima koji nisu u ovom trenutku još kreditno sposobni za kupnju, istaknuo je.

Direktor APN-a Dragan Hristov kazao je kako je vrijednost investicije 100 stanova na lokaciji Crvene kuće je 8,8 milijuna eura od čega su poticajna sredstva RH 3 milijuna eura. Republika Hrvatska je osigurala zemljište, a Grad Zadar komunalno opremanje s priključcima, što je u konačnici rezultiralo prodajnu cijenu stanova od ugodnih 1266,55 eura po metru kvadratnom, naglasio je Hristov. Ministar Branko Bačić najavio je u okviru nove stambene politike nastavak projekata poput POS-a, ali i subvencioniranih stambenih kredita, te najavljenog zadarskog modela gradnje stanova za najam.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo transformacijom lokacije Crvene kuće iz nekadašnjih vojarni JNA u novi stambeni kvart koji će imati i novu školu, vrtić, sportsku dvoranu i park.

POS Crvene kuće

- Dana 05. ožujka 2021. godine položen je kamen temeljac kojim se obilježio početak radova na izgradnji višestambene građevine s uređenjem okoliša sa 100 stanova u Gradu Zadru, koja se sastoji od dvije dilatacije sa po 50 stanova i 146 parkirnim mjestima, za svaki stan pripadajuće parkirno mjesto te dodatnih 46 zajedničkih parkirnih mjesta,

- Na lokaciji Crvene kuće, u ulici Krste Odaka, izgradila se višestambena građevina s ukupno 100 stambenih jedinica s pripadajućim spremištima i 146 parkirnim mjestima, za svaki stan pripadajuće parkirno mjesto te dodatnih 46 zajedničkih parkirnih mjesta.

- Ukupna neto korisna površina građevine iznosi 6.932,89 m² NKP-a.

- Na temelju javnog nadmetanja za predmetne radove, koje je raspisala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, odabrana je ponuda društva Lavčević Zadar d.o.o. Zadar, kao ekonomski najpovoljnija ponuda. Rok izgradnje bio je 600 dana od dana uvođenja u posao.

- Vrijednost ukupne investicije je preko 64.000.000,00 kuna, od toga 19.000.000,00 kuna iznose poticajna sredstva Republike Hrvatske, a oko 9.000.000,00 kuna  poticajna sredstva Grada Zadra (izgradnja komunalne infrastrukture i priključaka objekata na komunalnu infrastrukturu)

- Konačna kupoprodajna cijena iznosi 1.266,55 €/m2.

- S ovih sto stanova, u Zadru je kroz program POS-a izgrađeno ukupno 536 stanova i to na području MO Bili Brig, MO Smiljevac, MO Crvene kuće)

Osnovna škola

- Izgradnja i opremanje osnovna škola prijavit će se za financiranje iz sredstva NPOO-a

- Izgradnjom će se osigurati  prostor za 12 razrednih odjela koji bi pohađali nastavu u jednoj smjeni (4 odjela za razrednu nastavu i 8 odjela predmetne nastave).

- Kapacitet škole -  336 učenika.

- Škola će imati kuhinju i blagovaonicu s mogućnošću pripremanja toplih obroka za sve učenike.

- Nastava tjelesne i zdravstvene kulture izvodila bi se u dvodijelnoj dvorani.

- Prostirala bi se na oko 4000m2 bruto izgrađene površine.

Mjesni centar crvene kuće

- Zgrada mjesnog centra Crvene kuće sadržavat dječji vrtić, ambulantu, prostorije mjesnog odbor)

- U vrtiću će se osigurati prostor za 4 odgojno-obrazovne skupine, dvije za vrtićki i dvije za jaslični uzrast. Optimalno bi primio 64 djece.

- Procjena troškova gradnje i opremanja vrtića je milijun i pol eura.  Projekt će se prijaviti kroz NPOO

- U izdvojenom dijelu projektiran je prostor za ambulantu primarne zdravstvene zaštite, a na katu prostor mjesnog odbora koji će biti otvoren za civilne udruge u naselju i građane općenito.

- Sastoji se od veće multifunkcionalne dvorane i manjeg ureda, s pripadajućim nusprostorijama.

- Drugi dio zgrade financirat će se proračunskim sredstvima

Dukić: Zadarske brojke rastu

I kroz godine korona krize, pa i ove inflatorne izazvane globalnim uvjetima, Zadar i njegova regija iz godine u godinu bilježe rekordnu zaposlenost. Nedavno su predstavljeni rezultati poslovanja zadarskih poslovnih subjekata za prošlu godinu. Evo konkretnih podataka: povećanje prihoda gospodarstva je 27,2  posto, povećanje prihoda od prodaje u inozemstvu 38,8 posto, povećanje bruto dobiti 84,2  posto, robni izvoz 16,4 posto više nego u 2021. godini. Povećanje broja zaposlenih u gospodarstvu je 7,1 posto, prosječna neto isplaćena plaća povećana je za 7,4 posto…

26. travanj 2024 20:28