StoryEditorOCM
4 kantunaUTORAK U 10

Stipčević: "Pozivam gradske vijećnike da sutra dođu na javnu raspravu i vide za što su digli ruke kada su plan ‘Kosa‘ odlučili staviti izvan snage!"

Piše P. O.
10. listopada 2023. - 21:12

U utorak će s početkom u 10 sati u velikoj gradskoj vijećnici biti održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja (DPU) industrijsko-skladišno-servisne zone Kosa na zadarskom predjelu Sokin Brig. Tvrtka HSTec, u njemačkom vlasništvu, još je 2021. uputila Gradu Zadru pismo namjere za izmjenu i dopunu postojećeg DPU-a ili njegovo stavljanje izvan snage, kako bi mogla izgraditi skladište površine oko 700 kvadrata, a kojeg prema postojećem planu, ne mogu realizirati.

Međutim, pokretanje inicijative za stavljanje plana izvan snage neugodno je iznenadilo ostale suvlasnike zemljišta unutar obuhvata plana koji smatraju da će HSTec-ova izgradnja bitno narušiti njihove interese s obzirom da bi „isparile” prometnice čiju su izgradnju očekivali.

Pročelnik Darko Kasap je koncem srpnja izjavio da „niti u jednom trenutku vlasnici zemljišta na području Kose neće biti oštećeni niti će izgubiti svoja prava. Ako netko od njih u ovom trenutku želi podnijeti neki zahtjev za gradnju, može slobodno, i sve dok je ovaj plan na snazi mogu dobiti uvjete za građenje. No ako ovaj plan bude stavljen van snage, u skladu sa zakonskom procedurom, onda će uvjete na tom prostoru određivati PPU grada Zadra, ali ne postojeći, nego izmijenjeni.”

Međutim, suvlasnici okolnih zemljišta, mahom s prezimenom Stipčević, i dalje smatraju da se događa nešto čudno i pitaju se temeljem kojeg prostornog dokumenta je HSTec još u svibnju započeo radove na Kosi iako je "stari" DPU formalno još na snazi, a postupak njegovih izmjena je pokrenut kasnije i stigao je tek do javne rasprave.

- Zbog svega toga, pozivam sve gradske vijećnike da se pojave na javnoj raspravi i iz prve ruke vide za što su digli ruke kada su odobrili pokretanje postupka za stavljanje plana "Kosa” izvan snage. Pozivam i sve vlasnike zemljišta u obuhvatu plana da se pojave, te vlasnike nekretnina na području Sokinog Briga i Crvenih kuća, jer se ova odluka odnosi i na njih i na njihovo vlasništvo, kaže Gvido Stipčević, jedan od suvlasnika zemljišta na tom području.

Stipčević smatra da bi postupak izmjena i dopuna plana trebalo obustaviti i započeti ga paralelno s izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra.

28. svibanj 2024 22:49