StoryEditorOCM
4 kantunaDANAS NA GRADSKOM VIJEĆU DONOSI SE ODLUKA O IZMJENAMA DPU MARASKA PARK

Stanari iz Krležine: Prođe li odluka, tužit ćemo Grad i blokirati projekt Dogus grupe!

Piše A. Vučetić Škrbić
17. ožujka 2017. - 11:38
3_m3

Na današnjoj sjednici gradskog vijeća Grada Zadra pod točkom broj šest odlučivat će se o donošenju trećih izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija "Maraska park", područja na kojemu bi se trebao sagraditi sto milijuna eura vrijedan turistički projekt turske Dogus grupe, "Hyatt Regency Zadar Maraska".

Prođe li ova odluka na vijeću, skupina stanara iz Ulice Miroslava Krleže predvođena Šimom Medićem prijeti kako će istog trenutka protiv grada Zadra pokrenuti tužbu za utvrđivanje prava vlasništva nad katastarskom česticom 3508/2 koja bi, ovom odlukom, danas trebala biti pripojena DPU Maraska park.

Riječ je o tisuću metara četvornih parkinga i okolnog zemljišta zgrade u Krežlinoj ulici na broju 1 na koje je uknjižen Grad Zadar, ali 80-ak suvlasnika stanova i poslovnih prostora te zgrade već mjesecima oštro se protivi ovakvoj odluci Grada nazivajući je nezakonitom i protuustavnom. Iako je bilo nekoliko sastanaka na ovu temu, svi dodašanji međusobni dogovori o kompenzaciji za tu površinu očito su propali jer stanari tvrde kako ih je Grad prevario i ponudio im "parkiralište bez prilaza i prolaza".

- Ukoliko Grad ustraje na ovome, mi tužbom krećemo u zaštitu svojega suvlasništva, uključujući i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. I to ćemo sigurno dobiti jer zaštita vlasnštva ustavna je kategorija. Na sve katastarske čestice zemlje odmah ćemo upisati zabilježbu vođenja spora i bilo kakvog raspolaganja sve do pravomoćnih okončanja sudskih postupaka, što bi u ovoj zemlji bezakonja moglo potrajati i sljedećih 30 godina- govori Medić dodajući kako iza svega stoji namjera Grada da se Dogus grupi pripajanjem ovih tisuću kvadrata osigura potrebna površina za ukupnu izgrađenost.

Gotovo istovremeno kad i pismo stanara, oglasila se Akcija mladih priopćenjem kako ni "pod kojim uvjetima neće pristati da sadašnja gradska uprava komunalni doprinos koji Dogus grupa mora uplatiti gradu Zadru, automatski vrati Dogusu izgradnjom ceste koja zapravo treba samo turskoj grupaciji.
Hoće li se i kako sve ovo odraziti na projekt Dogus grupe tek će se vidjeti, no iz te turske grupacije jučer su nam potvrdili kako oni nastavljaju s projektom Maraska i daljnim ulaganjima.

"Svjesni smo kako je započela neslužbena kampanja za lokalne izbore te ovim putem apeliramo na političke stranke koje se natječu za glasove građana da poslovanje Dogus grupe ne koriste za međusobne obračune i dobivanje političkih bodova. Razumijemo žar predizborne utakmice, no javno izricanje zlonamjernih, neprovjerenih i netočnih informacija nanosi reputacijsku štetu Dogus grupi te nas, kao jednog od najvećih stranih ulagača u hrvatski turizam, iznimno žalosti- poručuju iz Dogus grupe.

- Javnost je dobro upoznata s našim projektima i ulaganjima u Hrvatsku, a činjenica da nastavljamo s našim novim projektom Maraska potvrđuje našu namjeru daljnjih ulaganja u Hrvatsku. U sedam godina, koliko posluje u Hrvatskoj, grupa je uložila više od 250 milijuna eura i zaposlila oko 350 hrvatskih građana. Hyatt Regency Zadar Maraska bit će prvi hotel pod Hyattovim brendom u Hrvatskoj i prvi hotel s pet zvjezdica u središtu Zadra. Uz otvaranje 170 novih radnih mjesta i pozitivan utjecaj na neizravno zapošljavanje, novi će hotel pridonijeti pozicioniranju grada Zadra kao destinacije luksuznog turizma te podizanju kvalitete turističke ponude Hrvatske- stoji u odgovoru iz Dogus grupe.



"Vezano uz navode predstavnika stanara zgrade u Ulici Miroslava Krleže, ponavljamo kako projekt hotela Hyatt Regency Zadar Maraska te pratećeg rezidencijalnog i komercijalnog dijela ne izlazi iz katastarskih čestica koje su u vlasništvu Dogus grupe- poručuju iz turske grupacije.
- Još jednom ističemo kako Dogus grupa nema nikakvu namjeru zadirati u prava vlasništva ili stečena prava suvlasnika, već želi ostvariti projekt koji će gradu Zadru i njegovim građanima donijeti dugoročnu korist-kažu iz Dogus grupe.

28. travanj 2024 11:55