StoryEditorOCM
SvijetNovi detalji

Slovački premijer danas bi mogao komunicirati; Evo što je rekao atentator zašto se odlučio na tako stravičan čin!

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 23:37

NOVO 6:40: Portal noviny.sk prenosi prvu izjavu koju je policiji dao 71-godišnji književnik Juraj Cintula po uhićenju. Osumnjičen je da je ustrijelio Roberta Fica jučer nakon sjednice Vlade.

“Ne slažem se s politikom Vlade. Uostalom, masovni mediji se likvidiraju, zašto se napada RTVS, Mazák, zašto ga smjenjuju?, navodno je izjavio Cintula te tako priznao da je njegov napad politički motiviran.

Jan Mazák je inače sudac, donedavni član Sudbenog vijeća Slovačke. Terete ga da je svoju dužnost zlorabio za prikupljanje nezakonitih podataka o sucima. Policija je pretresla stan osumnjičenog napadača Juraja Cintule i odvela njegovu suprugu na ispitivanje.

6:00 Kako javlja slovački portal Štandard, liječnici pretpostavljaju da bi Robert Fico u jutarnjim satima, dan nakon atentata trebao moći komunicirati. Iz operacijske sale prebačen je u bolničku sobu.

 

 23:00 - Zamjenik slovačkog premijera rekao je za BBC kako vjeruje da će premijer Robert Fico "preživjeti".

- Bio sam jako šokiran... Srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... Trenutačno nije u životnoj opasnosti - rekao je Tomas Taraba,  prenosi Jutarnji list.

20:25 Ministar obrane: Stanje je izuzetno teško

Iako su neki mediji u Slovačkoj objavili da je premijer Robert Fico stabilno i da komunicira, njihove navode je demantirao ministar obrane.

- Operacija još uvijek traje - izvijestio je ministar Robert Kaliňák, dodajući da je zdravstveno stanje premijera Fica izuzetno ozbiljno.

- Traje borba za život premijera, ovo je jako težak dan, rekao je Kaliňák, dodavši da još nema dobrih vijesti i da svoje povjerenje polaže u ruke medicinskog osoblja.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, on je nakon nekoliko prostrijelnih ozljeda zadobio tešku politraumu i njegovo je zdravstveno stanje izuzetno teško" - rekao je ministar obrane. Prema njegovim riječima, operacija traje više od tri sata.

20:15 Roberto Fico je uspješno operiran

Kako doznaje ta3, Robert Fico je uspješno operiran, u stabilnom je stanju i komunicira, prenosi Jutarnji list.

  atentatora:

20:10 Atentator: Nisam se slagao s vladinom politikom

Književnik Juraj Cintula, koji je ustrijelio slovačkog premijera Fica, rekao je da je to učinio jer se nije slagao s politikom vlade.

20:00 Pogreške snaga sigurnosti

Bivši šef Ureda za zaštitu dužnosnika Juraj Zábojník ukazao je na pogreške snaga sigurnosti prilikom atentata na Fica.

- Kad se ispali četiri-pet hitaca, netko je kriv. Sigurnost vjerojatno nije u redu. Nisam vidio da je netko skočio ispred premijera, rekao je.

Smatra kako je u masi trebalo biti operativaca.

Zábojník je rekao i kako je nakon incidenta nastao kaos, a da snage sigurnosti nisu bile koordinirane.

19:55 Akrap: Bio je pod utjecajem podjela u slovačkom društvu

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je Gordan Akrap sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman". Komentiravši atentat na slovačkog premijera rekao je kako prvi podaci pokazuju da se radi o osobi koja ima određene probleme sa svojim psihološkom stabilnosti.

- Ta osoba to je najvjerojatnije napravila u određenim trenucima negativnog utjecaja koji egzistiraju u slovačkom društvu s obzirom na narativ i cijeli sustav podjela kojim se slovačko društvo dijeli - za Fica, protiv Fica, za Ukrajinu, protiv Ukrajine. To su ozbiljni izazovi s kojima se suočava Slovačka, rekao je.

19:05 Putin: Ovaj gnusni zločin ne može se opravdati

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je ogorčenje zbog atentata na Roberta Fica, priopćio je Kremlj.

Prema Putinovim riječima, "ovaj gnusni zločin ne može se opravdati. Roberta Fica poznajem kao hrabru i odlučnu osobu. Stvarno se nadam da će mu te kvalitete pomoći da preživi ovu tešku situaciju", rekao je ruski predsjednik.

Putin je na napad na slovačkog premijera odgovorio telegramom upućenim predsjednici Zuzani Caputovoj, prenosi HRT.

18:50 Biden moli za brzi oporavak

Atentat na Roberta Fica komentirao je američki predsjednik Joe Biden. Izjavio je da se on i njegova supruga Jill mole za njegov brzi oporavak. Dodao je da je američko veleposlanstvo u kontaktu sa slovačkom vladom i spremno je pomoći.

18:45 Milanović: To što se dogodilo u srcu Europe godinama nije viđeno

Napad na slovačkog premijera osudio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima", napisao je Zoran Milanović na Facebooku.

 18:30 Podaci o zdravstvenom stanju Roberta Fica pod embargom

Podaci o zdravstvenom stanju Roberta Fica su pod embargom. TV Markíza prenosi da su medicinskom osoblju na hitnoj oduzeti mobiteli. Prema Denníku N, premijer Fico još uvijek je u operacijskoj sali, prenosi HRT.

image

Pripadnici osiguranja nose Roberta Fica nakon što je upucan  

-/Afp

18:10 Objavljeni detalji o napadaču, borio se protiv nasilja

Roberta Fica ustrijelio je 71-godišnjak iz Levica, javljaju Denník N i drugi mediji.

Napadač je bio član ljevičarskog Književnog kluba Duga i pisao je pjesme. Član je Udruženja slovačkih književnika.

U prošlosti je radio kao zaštitar u jednom trgovačkom centru. Prije osam godina na internetu je objavio da prikuplja potpise za osnivanje političke stranke Hnutie protiv nasilia.

"Nasilje je često reakcija ljudi, kao oblik izražavanja jednostavnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne nasilni!", napisao je tada. Policija ga je uhitila odmah nakon pucnjave.

Snimljen trenutak atentata na slovačkog premijera: Cintula je pucao iz blizine, hici se mogu jasno čuti

  17:45 Scholz: Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici

Njemački kancelar Olaf Scholz piše "o kukavičkom pokušaju atentata" na Roberta Fica.

"Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici. U ovim trenucima mislim na Roberta Fica, njegove najmilije i građane Slovačke", napisao je Scholz na društvenoj mreži X.

17:35 Predsjednik Slovačke: Prijetnja bez presedana slovačkoj demokraciji

Novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pellegrini poručio je da je atentat na premijera prijetnja svemu što je dosad krasilo slovačku demokraciju.

"S užasom sam primio informaciju da je premijer Robert Fico postao meta atentata nakon sjednice Vlade u Handlovi, a tijekom susreta s građanima zadobio je prostrijelne rane nakon napada.

Užasnut sam kuda može dovesti mržnja prema drugom političkom mišljenju. Ne moramo se slagati u svemu, ali postoji mnogo načina da svoje neslaganje izrazimo demokratski i legalno.

Atentat na jednog od najviših ustavnih dužnosnika prijetnja je bez presedana slovačkoj demokraciji. Budemo li različita politička mišljenja izražavali oružjem na trgovima, a ne na biralištima, ugrožavamo sve ono što smo zajedno izgradili u 31 godinu slovačkog suvereniteta.

Premijeru želim brz oporavak i ozdravljenje. I iskreno se nadam da će takvi besmisleni i brutalni činovi postati predmet sveopće osude", napisao je Pellegrini na društvenoj mreži X.

17:25 Na  Fica je pucao poznati slovački književnik

Slovački portal SME objavio je da je napadač na Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula. Ovu informaciju SME portalu potvrdio je policijski izvor.

Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika, prenosi Jutarnji list.

image

Juraj Cintula, književnik, atentator na slovačkog premijera
 

Facebook

17:00 Riječi ohrabrenja poljskoga predsjednika i premijera 

Poljski predsjednik  Andrzej Duda i premijer Donald Tusk uputili su riječi ohrabrenja Robertu Ficu.

"Užasne vijesti o pokušaju atentata na premijera Roberta Fica. Roberte, mislim na tebe", napisao je poljski predsjednik.

"Šokantne vijesti iz Slovačke. Roberte, mislim na tebe u ovim vrlo teškim trenucima", rekao je poljski premijer.

16:45 Napadač je 71-godišnji muškarac

Glasnogovornica bolnice u Handlovi rekla je da je premijer Fico bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

Na Fica je ispaljeno nekoliko metaka u Handlovi, gradu sjeveroistočno od Bratislave, gdje se održavala sjednica vlade.

Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac, riječima "Robo, dođi ovamo" i da je na njega zapucao.

Nakon što su ga tjelohranitelji brzo odveli s mjesta događaja, Fica su prevezli u bolnicu. Policija je odmah svladala napadača.

Televizija TA3 objavila je da su ispaljena 4 metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno 5 metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da se radi o pokušaju atentata.

- Potvrđujemo pokušaj atentat na premijera, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova za Reuters.

Pravda piše da je napadač 71-ogodišnji muškarac, prenosi HRT.

Tko je Robert Fico? Populist, blizak s Putinom i Orbanom, a prema neistomišljenicima nastupa brutalno i bez rukavica!

image

Fico je u bolnicu dovezen helikopterom

 

-/Afp

16:40 Zelenski: Napad je zastrašujući

Napad na Roberta Fica je zastrašujući, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenoj platformi X.

"Oštro osuđujemo ovaj čin nasilja protiv premijera naše susjedne partnerske države. Treba učiniti sve kako bi se osiguralo da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi", napisao je Zelenski.

16:30 Fico u životnoj opasnosti

Slovačka vlada objavila je da se premijer Fico nalazi u životnoj opasnosti. On je helikopterom prebačen u obližnji grad Banská Bystrica jer bi do Bratislave trebalo predugo zbog potrebe za akutnim zahvatom, prenosi HRT.

16:15 Andrej Plenković osudio nasilni čin

"Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom", napisao je hrvatski premijer na društvenoj mreži X.

Slovački mediji ranije su objavili: 

Predsjednica Zuzana Čaputová oštro je osudila "brutalni i bezobzirni" napad na premijera. "Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada.", rekla je predsjednica. 

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Predsjednik stranke PS Michal Šimečka rekao je da je šokiran i užasnut pokušajem atentata na premijera Roberta Fica. “Nedvosmisleno i oštro osuđujemo svako nasilje. Vjerujemo da će premijer Fico biti dobro i da će ovaj užasni čin biti rasvijetljen što je prije moguće."

Pojedini desničarski političari za pokušaj ubojstva Roberta Fica krive novinare, nazivaju ih "odvratnim gadovima".

U Parlamentu vlada napetost nakon vijesti o pucnjavi na Roberta Fica. Zastupnik Richard Glück je ušao je u dvoranu i doviknuo oporbenim zastupnicima da su oni krivi i da su za to odgovorni. Jozef Prochko, zastupnik slovačkog pokreta, vikao je za Glückom. “Vi ste javni dužnosnik, tako se i ponašajte”, odgovorio je.

Situaciju je pokušao smiriti potpredsjednik Sabora Ľuboš Blaha, koji je molio Prochka da ne provocira i da bude suosjećajan jer su pucali na šefa stranke i vlade.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Dnevnik N razgovarao je s dvoje ljudi koji su bili s Robertom Ficom u trenutku kad je upucan. "Samo sam se namjeravao rukovati s njim", rekao je stariji muškarac. "Kad su odjeknuli pucnji, umalo sam oglušila", kaže žena koja nije željela reći svoje ime. Čula je tri-četiri pucnja.

Vidjela je kako Fic pada na tlo ispred nje i kaže da je primijetila krvave ozljede na njegovim prsima i glavi. Ne može reći koliko ozbiljne.

Priveden je navodni napadač Roberta Fica. Policija je ogradila područje, trgovački centar je evakuiran. Za sigurnost ostalih članova Vlade brine se osiguranje.

Premijer Robert Fico upucan je u Handlovi, prevezen je u bolnicu. Napad se dogodio ispred Doma kulture, gdje je zasjedala Vlada, kada je premijer došao među ljude.

Novinar Denníka N, Daniel Vražda, nije vidio incident, ali je bio blizu i čuo je nekoliko hitaca. Tada je vidio premijera kako ga zaštitari podižu sa zemlje i stavljaju u auto te odvoze.

Prema riječima svjedoka koji su bili na mjestu događaja, Fico je došao do ljudi koji su ga pozdravljali, a potom je ispaljeno nekoliko hitaca. Fico je tada pao na tlo.

Navodnog napadača policija je uhitila i privela. Policija je ogradila područje, Dom kulture je evakuiran. Za sigurnost ostalih članova Vlade brinulo se osiguranje.
Prema izvoru iz bolnice, premijer Fico je prevezen u nju, odakle ga je odvezao helikopter.

Premijer je navodno komunicirao s medicinskim osobljem u Handlovi.

Informaciju o intervenciji potvrdila je Zuzana Hopjaková, glasnogovornica AIR-Transport Europe: "Posada spasilačkog helikoptera interve(Mi)

Stanje premijera Fica je vrlo ozbiljno.

"Riječ je o pogotku u trbuh i ruku. Trenutačno je izvan životne opasnosti, ide na operaciju", kazao je portalu pluska.sk jedan njihov izvor.

Oružani napad na premijera Fica potpredsjednik slovačkog parlamenta Žiga doživljava kao napad na načela demokracije.

Smatra da je to posljedica uzburkanih strasti i podjele slovačkog društva na dva nepomirljiva tabora. Žiga je to priopćio na konferenciji za novinare. Očekuje da će svi osuditi ovaj čin. 

Tijela kaznenog progona reagirat će beskompromisno na pucnjavu na premijera, rekao je glavni tužitelj Maroš Žilinka.

Poduzet će sve kako bi počinitelj bio beskompromisno i pravedno kažnjen, poručio je glavni tužitelj na društvenoj mreži.

Napad na premijera smatra neprihvatljivim. "To je vrhunac onih negativnih osjećaja koji se njeguju u društvu. To je manifestacija mržnje, manifestacija napada ne samo na osobu, nego i kao napad na premijera, kao i napad na samu bit državnosti“, kazao je Žilinka. Premijeru želi brz oporavak.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputová dat će izjavu u 16.45 u vezi s napadom na premijera Fica.

Predsjednik Češke Petr Pavel poručio je da bi napad na Fica trebao biti upozorenje dokle može dovesti agresivnost u društvu.

"Napad na Roberta Fica je nedvosmisleno za osudu, bez obzira na motive. To bi nam trebalo biti upozorenje dokle može dovesti produbljivanje animoziteta i agresije u društvu. Robertu Ficu želim da iz ovog incidenta izađe bez posljedice", napisao je Pavel na društvenoj mreži X.

Napad je komentirala i predsjednica Zastupničkog doma češkog parlamenta Markéta Pekarová Adamová. “Svaki oblik politički motiviranog nasilja je apsolutno neprihvatljiv”, napisala je na X-u. Poželjela je Ficu brz oporavak bez trajnih posljedica.

Situaciju u vezi s napadom na čelnika slovačke vlade prati i češka policija. "Procjenjujemo potencijalne rizike i samim tim prilagođavamo sve mjere u odnosu na naše štićene osobe i objekte", rekla je, dodavši da konkretne mjere ne žele komentirati.
Među prvima se na društvenim mrežama oglasio Ficovv bliski saveznik, mađarski premijer Viktor Orban.

"Duboko sam šokiran gnusnim napadom na mog prijatelja, premijera Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", napisao je Orban na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 15:22